Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel Nederlanders terughoudend met machtigingen apps

04-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
inloggen wachtwoord privacy vingerafdruk toetsenbord 930 520
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlanders terughoudend zijn met de machtigingen voor hun apps. Twee derde van de bevolking geeft bij het installeren van een app op hun telefoon geen of beperkte toestemming tot persoonlijke gegevens. Twaalf procent zegt niet eens te weten dat dat kon. Drie procent zegt iets kwijtgeraakt te zijn op hun smartphone door een virus of vijandige software.

Toegang contacten en locaties

Nederland deelt met Denemarken de eerste plek voor meeste smartphone gebruikers in Europa. 68 procent van de Nederlanders weigeren toegang tot bijvoorbeeld contacten, locaties en fotoís omdat ze zich zorgen maken om hun privacy en veiligheid. Dit zijn vooral jongeren (16-35 jaar) en hoogopgeleiden mensen. 17 procent geeft wel toegang. 13 procent wist niet dat dit mogelijk was, dit zijn vaak ouderen. 3 procent van de smartphonegebruikers gebruikt geen apps.

In top 5

Nederland behoort met 68 procent tot de top vijf van landen in de Europese Unie waar inwoners de toegang tot persoonlijke gegevens beperken of weigeren. Koploper is Frankrijk met 77 procent, gevolgd door Duitsland met 75 procent en Zweden en Luxemburg met 70 procent. Het EU-gemiddelde is 58 procent. Opvallend is dan weer dat Nederland onderaan de ranglijst staat van landen waar mensen gegevens kwijtraken door een virus of vijandige software. Bron: CBS

Meer over:

onderzoek, privacy, apps
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!