Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel verborgen kosten bij boeken vakantie

06-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
572 keer bekeken
  •  
vakantie_04.jpg
De vakantie is voor de meeste mensen achter de rug. Wat rest zijn vakantiefoto's en een goed gevulde Kassa-mailbox met klachten over vakanties.
Ik heb mijn reis betaald maar word voor vertrek geconfronteerd met extra kosten. Mag dat?
In artikel 7 van de ANVR-reisvoorwaarden staat dat in de reissom zijn begrepen de onvermijdbare bijkomende kosten die de reiziger moet betalen. Daar mogen niet nog eens handelingskosten bijkomen die je aan de reisleiding moet betalen, aldus Frank Oostdam, directeur van de ANVR. Wiely Goorden vroeg zich namelijk af of hij de handelings- en visumkosten wel moet betalen. Een week voor vertrek naar Egypte ontving hij de voucher waar deze kosten op stonden vermeld. Visumkosten daarentegen zijn kosten die wel apart in rekening mogen worden gebracht, aldus Oostdam. Deze vallen buiten de reissom en behoren tot de eigen verantwoordelijkheid van de klant.
De uitzondering
De reissom mag hooguit worden verhoogd als belastingen of vervoerskosten stijgen. Dat mag - als je de reis hebt betaald - tot uiterlijk zes weken voor vertrek. Daarna niet meer. Zie hier  voor meer informatie.
Fooien
Een kijker van Kassa boekte een Nijlcruise bij Kras Reizen. Bij de opsomming van kosten - die exclusief zijn - stond de post "verplichte fooien (circa €35 per persoon)". Meneer verbaasde zich daarover, want een fooi geef je toch vrijwillig én als je tevreden bent? TUI berichtte Kassa dat ze hiermee willen voorkomen dat gasten zelf worden lastig gevallen voor fooien en daarom regelt de reisleider het ter plaatse. TUI – waar Kras onderdeel van uitmaakt - erkent dat deze formulering vragen kan oproepen en heeft ondertussen het woord "verplicht" geschrapt. Oostdam is duidelijk: een verplichte fooi mag wel, maar dan moet het wél in de standaardreissom zijn opgenomen. Zie ook de Reclamecode Reisaanbiedingen .  
Eenpersoonstoeslag
Geen nieuw probleem, maar wel een ergernis van alleenreizenden! Yvonne Schell  verwoordde dat in haar mail naar Kassa als volgt: "Wanneer ik nu een hotelkamer boek, moet ik toeslag betalen. Dat is oké, mits ik dan een tweepersoonskamer krijg, te gebruiken door één persoon. Daar is dan ook die toeslag voor. Ik krijg een kamer met maar één bed, dan moet ik toch die toeslag betalen en dat is volstrekt oneerlijk."
Oostdam geeft aan dat dit een moeilijk onderwerp is en dat het ook heel vervelend is als je op een kleine kamer belandt terwijl je een extra toeslag hebt betaald. Zijn verklaring luidt: "De kosten van een vierkante meter van een eenpersoonskamer is vele malen hoger dan de prijs per meter van een tweepersoonskamer: in bouw, in gebruik, in schoonmaak, in inrichting, etc. Feitelijk wordt het dus ingegeven door een economisch plaatje. Bij gebruik van een tweepersoonskamer door één  persoon is het logisch(er) dat je ook toeslag betaalt." Hij verwacht wel dat dit in de toekomst minder zal voorkomen omdat hotels steeds minder eenpersoonskamers hebben. De reisorganisaties geven de schuld aan de hoteliers.
Prijs van pakketreis varieert per uur
Algemeen bekend is dat vliegtickets per week, per dag en zelfs per uur kunnen variëren. Ook bij pakketreizen is dat het geval. Neckermann bericht Kassa dat de prijs van last-minutes per uur kan veranderen. Prijzen worden verlaagd dan wel verhoogd afhankelijk van de belangstelling voor reizen. Bij Robin van Meijgaarden werd de prijs van zijn reis echter verhoogd terwijl hij met de boeking bezig was. Dat is niet de bedoeling, erkent Neckermann. Als dat je overkomt dan moet je contact opnemen met Neckermann en met een 'print screen' van de half gemaakte boeking de eerste prijs aantonen. Neckermann: "op het moment dat u de betreffende prijs ziet staan op de kassabon, kan deze in principe namelijk niet meer wijzigen tijdens het boeken (tenzij er nog iets gebeurt in verband met leeftijdskortingen etc.) en zijn wij in principe verplicht de reis aan u te geven voor de prijs die op de kassabon staat, tenzij er gerede twijfel is of deze prijs klopt (wij informeren dan bij de afdeling Last Minute of de prijs toevallig net is aangepast etc.)." Bij Robin is dat in ieder geval niet gelukt. Wij vragen ons wel af welke klant tijdens de boeking een print screen maakt!
Klacht niet opgelost
Wat moet je doen als je een klacht hebt? - liefst meteen naar de reisleiding ter plekke te gaan en als die er niet is de touroperator in te lichten (maak evt. foto's).
- als dat niet is gebeurd: bij thuiskomst meteen contact opnemen met touroperator.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!