Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel zonnebrandcrèmes beschermen onvoldoende

24-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
zonnebrandmiddlen 930 520
Drie zonnebrandcrèmes falen ,,faliekant'' in een test van de Consumentenbond. De crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat), beschermingsfactor 30, bieden veel minder bescherming tegen UVB stralen dan wat zij op de verpakking beloven, aldus de bond woensdag.
Testresultaat
Het gebruik van Clinique en Europrofit (Kruidvat) wordt afgeraden. Clarins ontsnapt ,,ternauwernood'' aan het predicaat Afrader, met een testresultaat van 3,1.
Vijftien zonnebrandcrèmes
De Consumentenbond testte vijftien zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor 30. Vrijwel alle goedkopere middelen doen het beter dan de duurste, constateren de onderzoekers.
Afwijkingen
Clinique wijkt het meest af en zou eigenlijk factor 10 op de verpakking moeten hebben staan. Clarins biedt een bescherming van 15 en Europrofit zou een beschermingsfactor 20 moeten melden. Clinique beschermt ook onvoldoende tegen schadelijke stralen die de huid laten verbranden en kanker kunnen veroorzaken.
Beter presteren
Opvallend is dat er ook zonnelotions zijn die het beter doen dan ze zelf beweren. Volgens de onderzoekers bieden Hema, Garnier en La Roche Posay een bescherming gelijk aan 50+ in plaats van de beloofde 30. De nieuwe beschermende zonnemelk Ambre Solair van Garnier met karité boter komt volgens de bond als beste uit de test.
Onderzoek ingesteld
Kruidvat, leverancier van Europrofit, zegt een onderzoek ingesteld te hebben en heeft de verkoop van het product voorlopig stopgezet. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!