Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vele miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden openbaar gemaakt door datalek

18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
E mail 930x520
Ruim 773 miljoen unieke e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden zijn uit verschillende grote datalekken openbaar online gekomen. Dit werd ontdekt door de Australische cyberveiligheidsexpert Troy Hunt.   
De gegevens zijn buitgemaakt bij duizenden gehackte websites en werden als één verzameling aangeboden op een hackingforum. Op de lijst van gehackte websites staan ook meerdere Nederlandse websites.

Oude datalekken

Deze verzameling van gelekte gegevens blijken uit oude datalekken afkomstig te zijn en is al minstens twee tot drie jaar oud. Maar de aanbieder van de gegevens claimt veel grotere en recentere datasets in bezit te hebben, waarvan de grootste 526GB is.

Kwetsbaar

Er zijn nog altijd veel mensen die voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord gebruiken. Zij zijn daardoor kwetsbaar voor dit soort aanvallen. Wil je jezelf weerbaarder maken tegen cyberaanvallen, maak dan sterke wachtwoorden aan. Lees  hier  hoe!
Bron: Security.nl

Wil jij weten of jouw gegevens ooit gelekt zijn? Check het hier op Have I been pwned!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!