Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verbeterde behandeling prostaatkanker

03-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
doctor-stethoscope_35.jpg
Een nieuwe behandeling van prostaatkanker verkleint de kans op terugkeer van de tumor. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht onder 180 patiënten met prostaatkanker, dat vrijdag werd bekendgemaakt.
In de nieuwe behandelmethode worden patiënten heel gericht bestraald met een hoge dosis. Dankzij geavanceerde technieken raakt de straling alleen de tumor, waardoor ook de kans op complicaties zoals blaas- of darmbeschadigingen aanzienlijk vermindert.
'Hogere, gerichtere stralingsdosis'
,,We verwachten dat prostaattumoren niet meer terugkomen door de hogere, gerichtere stralingsdosis'', aldus radiotherapeut Marco van Vulpen van het UMC Utrecht. ,,Maar dat kunnen we pas na afloop van het onderzoek zeggen.'' In totaal worden 600 patiënten volgens het zogeheten Flame-onderzoek behandeld. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In Nederland hebben krap 36.000 mannen er last van. Ongeveer de helft van hen is 75 jaar of ouder.
Klier
De prostaat is een klier die om de urinebuis heen ligt en hulpstoffen maakt die aan sperma worden toegevoegd. Ook voorkomt de prostaat dat sperma de blaas in stroomt. Het volume van de prostaat neemt toe met de leeftijd. Een vergrote prostaat leidt tot plasproblemen.
ANP
Reageren? Laat hieronder uw reactie achter!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!