Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Verkoop neussprays met xylometazoline niet langer bij drogisterijen"

06-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4042 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-10-06 om 13.49.55
Prof. Dr. Fokkens, KNO-arts van het Academisch Medisch Centrum (AMC), zegt dat neussprays met het bestanddeel xylometazoline verslavend kunnen zijn. De arts pleit er dan ook voor om de verkoop van neussprays zoals Otrivin te verbieden bij de Nederlandse drogisterijen.
Neusslijmvlies kapot
"Xylometazoline-neussprays mag je niet langer dan 7 dagen gebruiken. Het neusslijmvlies wordt door chronisch gebruik van deze neusdruppels verwoest. Bij langdurig gebruik gaat dit neusslijmvlies aan de binnenkant helemaal kapot, het ziet er onder een microscoop uit alsof er een oorlog heeft gewoed, alles is kapot.” Fokkens pleit ervoor dat xylometazoline-neusspray alleen nog op recept van de huisarts en via de apotheek verkrijgbaar is.
Waarschuwing
Ook de organisatie van apothekers, De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), waarschuwt voor het langdurig of veelvuldig gebruik van Otrivin en merkloze xylometazoline in neusdruppels en neusspray. Vanwege de ernst van de bijwerkingen en het belang van goede voorlichting bij gebruik, pleit de KNMP ervoor dat xylometazoline neusspray alleen nog maar bij apotheken verkrijgbaar is.
"Langdurig of veelvuldig gebruik van het middel brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. De patiënt raakt eraan gewend en krijgt juist last van een voortdurend verstopte neus. Dat leidt ertoe dat de patiënt steeds meer van het middel gaat gebruiken om een effect te bereiken. Vanwege de ernst van de bijwerkingen en het belang van goede voorlichting bij gebruik pleit de KNMP ervoor dat xylometazoline neusspray de UA-status krijgt. Dit zou betekenen dat het zelfzorgmiddel uitsluitend via openbare apotheken verkrijgbaar is."
Vanavond te zien bij  BNNVARA KASSA, NPO 1- 18.50 uur.

Meer over:

neussprays
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!