Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vervanging ov-kaart dit jaar nog onduidelijk

13-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ov-chipkaart_44.jpg
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zal waarschijnlijk pas aan het eind van het jaar besluiten wat het alternatief wordt voor de ov-jaarkaart, die studenten nu gebruiken om gratis te reizen. Dat schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.
´Alternatief vervoersarrangement'
Bussemaker wil naar een 'alternatief vervoersarrangement', maar heeft nog niet aangegeven hoe dat eruit moet gaan zien. Ze kan daar nu ook niet meer inzicht in geven, omdat ,,de precieze vorm afhankelijk is van het overleg tussen de overheid en de openbaarvervoerbedrijven en het overleg met de studenten''. Volgens de minister is vertrouwelijkheid daarbij vereist om een succesvol resultaat te behalen bij de onderhandelingen.
Sociaal leenstelsel
Het afschaffen van de ov-jaarkaart is bedoeld om geld vrij te maken om te kunnen investeren in het onderwijs. Samen met de invoering van een sociaal leenstelsel moet dat ongeveer 800 miljoen euro opleveren.
Het leenstelsel had eigenlijk in september 2014 moeten beginnen, maar is door Bussemaker een jaar uitgesteld. Alleen studenten die in 2014 beginnen aan de master (het laatste jaar op de universiteit) gaan onder de nieuwe regels vallen. Voor de overige studenten gaat het leenstelsel (dat de huidige basisbeurs vervangt) in september 2015 in.
Oppositie
De coalitie van VVD en PvdA heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid. Daarom moet Bussemaker oppositiepartijen als D66 en GroenLinks meekrijgen voor haar plannen. Die geven tot nog toe niet veel sjoege. D66 eist meer geld voor onderwijs, GroenLinks wil onder meer de ov-kaart behouden en een hogere aanvullende beurs. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!