Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Vijf grootste energiebedrijven in Nederland weinig duurzaam'

18-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
419 keer bekeken
  •  
windmolen_zonsondergang_duurzaam_groene energie
De vijf grootste stroomleveranciers zijn nog steeds niet allemaal even 'groen'. Ze leunen nog steeds vooral op fossiele bronnen (kolen en gas) en kernenergie. Alleen Eneco scoort met het cijfer 7 een voldoende qua duurzaamheid. Essent is het meest vervuilend en sluit de ranglijst met een 3.
Stroomranglijst
De vijf hebben samen een marktaandeel van 80 procent, blijkt uit de jaarlijkse duurzame stroomranglijst van Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en milieuorganisatie Wise.
Twee derde een cijfer onder de 6
Als wordt gekeken naar alle 34 onderzochte stroomleveranciers, dan haalt twee derde een cijfer onder de 6. ,,Deze bedrijven dragen niet bij aan de verduurzaming van de Nederlandse stroommarkt, of werken deze zelfs tegen. Ze investeren relatief weinig in duurzame energie uit wind en zon, maar kiezen vooral voor stroominkoop tegen bodemprijzen.''
Minder slecht dan vorig jaar
Alle energieleveranciers presteerden samen gemiddeld wel iets minder slecht dan vorig jaar. Het gemiddelde cijfer steeg van 5,4 naar 5,6. Veertien bedrijven kregen een hogere en negentien een lagere beoordeling dan in 2015. Van de andere drie uit de 'grote vijf' zakt E.ON van een 4,8 naar 4,6. DELTA gaat ook omlaag, van 4,4 naar 3,7. Het cijfer van Nuon (Vattenfall) stijgt van 3,9 naar 4,3.
Markt vergroent te traag
Vooral kleinere, nieuwe spelers scoren hoog: DE Unie, Pure Energie en Qurrent halen alle een 10. ,,De markt als geheel vergroent echter te traag om de klimaatafspraken te halen die Nederland in Parijs heeft gemaakt. Daarvoor zullen ook de andere leveranciers versneld moeten overschakelen naar meer groene stroom'', aldus de onderzoekers.
Essent en Nuon zijn het oneens
Essent en Nuon zijn het beide oneens met de onderzoeksmethode die is gehanteerd. De bedrijven laten weten dat er ,,appels met peren worden vergeleken'', omdat een aantal kleine spelers die hoog scoren zelf geen energie opwekken, maar alleen stroom doorverkopen. Daardoor ontstaat volgens de energiereuzen een vertekend beeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!