Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Volgend jaar gaan we er honderden euro’s op vooruit

23-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
550 keer bekeken
  •  
geld_briefjes_930x520
Voor burgers en bedrijven komen er volgend jaar belastingverlagingen van in totaal 5 miljard euro. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het plan van de regering. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen. Hierdoor gaan de meeste huishoudens er volgend jaar honderden euro's op vooruit.
Oppositie
Het kabinet van VVD en PvdA zag zich gedwongen steun te zoeken bij de oppositie, omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. CDA en D66 besloten bij de lastenverlichting mee te doen.
De regering moest alles uit de kast halen om het Belastingplan voor 2016 door het parlement te loodsen. Vooral D66 bleef lang dwarsliggen. Maar in ruil voor enkele aanpassingen en andere tegemoetkomingen kon de partij zich uiteindelijk achter het plan scharen.
Verbetering
Vooral werkenden met een lager inkomen zien hun financiële situatie verbeteren. Hun koopkracht gaat vors omhoog, vanwege de belastingverlagingen van 5 miljard. Bijvoorbeeld een alleenstaande met minimumloon: deze gaat er 5,8 procent op vooruit.
Bij alleenverdieners met kinderen en met een modaal inkomen stijgt de koopkracht 2,5 procent, bij twee keer modaal is het een toename van 0,8 procent. Oftewel: hoe meer je verdient, hoe minder je erbij krijgt. Tweeverdieners zien hun koopkracht toenemen tot ruim 4,3 procent.
Mensen met een uitkering en AOW’ers gaan er met gemiddeld 0,7 procent op vooruit.
Negatief effect
Er zullen ook Nederlanders zijn die geen positief, of misschien wel een negatief effect, zullen merken. Bijvoorbeeld gepensioneerden met een aanvullend pensioen of vermogen . Volgens het kabinet komt dat onder meer door hogere inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering (Zvw).
Personen die rond de 60.000 euro verdienen zullen zien dat ze er zeker iets op achteruitgaan. Zij ontvangen namelijk minder belastingkorting.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!