Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Volkswagen moet aankoopbedrag Golf vergoeden na dieselschandaal'

'Volkswagen moet aankoopbedrag Golf vergoeden na dieselschandaal'

Een Duitse rechtbank heeft bepaald dat Volkswagen de eigenaar van een Golf de volledige aankoopprijs van de in 2012 aangeschafte wagen moet vergoeden vanwege het dieselschandaal bij het autoconcern. Dat meldt de Duitse krant Bild.

Volgens de rechter in Augsburg heeft Volkswagen immoreel gehandeld door sjoemelsoftware te installeren. Daarmee zou het concern bewust klanten hebben misleid om zelf meer omzet en winst te kunnen maken.

Dieselschandaal

Het Duitse concern ligt al sinds september 2015 wereldwijd onder vuur ligt vanwege zijn gesjoemel met dieselmotoren. Wereldwijd waren er ongeveer 11 miljoen auto's uitgerust met software om testen om de tuin te leiden die bedoeld waren om te meten hoe vervuilend de wagens zijn.

Veel claims in Europa

Volkswagen ging in de Verenigde Staten eerder al akkoord om miljarden dollars te betalen om claims van autobezitters, milieutoezichthouders, overheden en dealers af te handelen. Daarbij bood het concern aan 500.000 vervuilende Amerikaanse voertuigen terug te kopen. In Europa is nog geen vergelijkbare deal gesloten, maar ook hier spelen veel claims. ANP