Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Voor het eerst vleermuizen tellen

Voor het eerst vleermuizen tellen

Hoeveel vleermuizen vliegen er nou rond in ons land? Om antwoord te geven op die vraag, is dit weekend de eerste Nationale Vleermuizentelling. Daarmee wil de Zoogdierenvereniging informatie verzamelen over vleermuizen in tuinen en in de bebouwde omgeving. War zijn ze wel? En waar juist niet?

Wil je mee doen? Dan moet je na zonsondergang een uurtje in de tuin gaan zitten tot het donker is. Dan kun je kijken of er vleermuizen overvliegen. Het beste tijdstip dit weekend is vanaf ongeveer 21:40, het tijdstip dat de zon zal ondergaan. Om te bepalen welke soort vleermuis het is, heeft de vereniging een zoekkaart gemaakt. Daarmee is op basis van de grootte en de manier van vliegen te zien om welke soort vleermuis het kan gaan.

Welk soort zie je waar?

In Nederland komen er achttien soorten vleermuizen voor. Van deze achttien is er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als de gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen. Ze jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige, oude zolders als in holle bommen. Wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien.