Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Voordelen collectief sparen afgenomen'

10-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verzekeren_spaarvarken_11.jpg
De voordelen van collectief sparen voor het pensioen vergeleken met individuele regelingen met ‘eigen potjes’ zijn sterk afgenomen. Dat heeft te maken met de vergrijzing en de toenemende flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Dat concluderen het Centraal Planbureau (CPB) en onderzoeksinstituut Netspar in een vrijdag verschenen rapport.
'Risico's steeds meer bij deelnemers'
,,De welvaartswinst van risicodeling met toekomstige generaties wordt nu geschat op minder dan 1 procent van de consumptie. De risico’s komen steeds meer bij de deelnemers te liggen, ook de gepensioneerden'', aldus de onderzoekers. Het gros van de pensioenen in Nederland is collectief geregeld, omdat daarmee de risico's gedeeld kunnen worden met toekomstige generaties.
Weinig ruimte voor eigen keuze
Volgens het CPB biedt het Nederlandse pensioenstelsel in vergelijking met andere landen weinig ruimte voor eigen keuze en maatwerk. ,,Bij meer keuzevrijheid en maatwerk kunnen pensioenen beter afgestemd worden op de persoonlijke situatie van de deelnemers, maar verkeerde keuzes zijn kostbaar in termen van welvaart'', stellen de onderzoekers. Grenzen aan keuzevrijheid en ,,goede standaardopties'' kunnen helpen om verkeerde keuzes te voorkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!