Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Niet meer alle kwetsbare ouderen opereren'

23-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4136 keer bekeken
  •  
zorgverzekering dokter 930 520 ziekenhuis
In ziekenhuizen en vanuit GroenLinks zijn er initiatieven om oudere patiënten minder vaak ingrijpende medische behandelingen te laten ondergaan, schrijft NRC . Volgens de krant worden 70-plussers die binnenkomen op de Spoedeisende Hulp van het academisch ziekenhuis LUMC in Leiden en het Hagaziekenhuis in Den Haag sinds een maand eerst gescreend op ‘kwetsbaarheid’.

GroenLinks: voorkom overbehandeling

Tegelijk pleit GroenLinks er in een initiatiefnota over ouderenzorg ( ‘Lachend Tachtig’ ) voor dat iedere oudere die in het ziekenhuis terechtkomt voortaan gescreend wordt op kwetsbaarheid, onder meer om zo ‘overbehandeling’ te voorkomen. Dat kan volgens de partij beter zijn voor ouderen en het kan ook helpen de zorgkosten te beperken.

‘Eerlijke verhaal’

“Het is de roze olifant in de Kamer. Niemand wil er over praten omdat het verwijt op de loer ligt dat je wilt bezuinigen op ziekenhuiskosten die ouderen maken. Daar is GroenLinks absoluut niet op uit”, zegt Kamerlid Corinne Ellemeet. “Maar als we het eerlijke verhaal vertellen en benoemen dat risicoprofielen voor behandelingen zijn gericht op mensen van middelbare leeftijd, en niet op ouderen, en dat een operatie mensen vaak juist verzwakt, denk ik echt dat veel mensen passen voor verdere behandeling. De zorg is daar nu niet op ingericht. Dat moet veranderen.”

Proef in ziekenhuizen

In het LUMC in Leiden en het Hagaziekenhuis in Den Haag neemt de arts op de polikliniek eerst een kwetsbaarheidstest af om te kijken of oude patiënten de kracht hebben voor een operatie, een chemokuur of dialyse. Met een korte lijst vragen over medicatie, geheugen en zelfstandigheid bepaalt de arts bij 70-plussers wat hun kansen zijn op sterfte of forse achteruitgang als ze weer thuis zijn. Het gaat er volgens de ziekenhuizen niet om om kosten te besparen. De nadruk ligt  erop om de groeiende groep van oudere patiënten te behoeden voor belastende behandelingen.

Cijfers na behandeling

Aanleiding voor de tests was een onderzoek in het LUMC en andere ziekenhuizen waaruit bleek dat 10 procent van de 70-plussers die op de Spoedeisende Hulp kwamen binnen drie maanden was overleden. 20 procent was binnen 90 dagen fors achteruitgegaan en kon niet meer zelfstandig voor zichzelf zorgen. Van de ouderen die werden opgenomen in het ziekenhuis, was 20 procent drie maanden later overleden en nog eens 20 procent fors verzwakt. Bronnen: NRC / GroenLinks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!