Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Vrije tandartstarieven: consument moet bijbetalen

Vrije tandartstarieven: consument moet bijbetalen
Tandartsen rekenen voor een behandeling meer dan zorgverzekeraars vergoeden. Dat blijkt uit een steekproef van de Verzekeringssite.nl onder 200 tandartsen en twintig zorgverzekeraars. Van de tandartsen vraagt 87% meer voor een vulling dan het gemiddelde bedrag (€38) dat zorgverzekeraars maximaal vergoeden. Bij kronen is het prijsverschil nog groter. Van de tandartsen vraagt 95% meer dan het gemiddelde bedrag voor een kroon (€236,85) dat zorgverzekeraars maximaal vergoeden.

 
Bijbetalen voor kronen en eenvlaksvullingen

De nieuwe tarieven voor eenvlaksvullingen en kronen zijn vergeleken door Verzekeringssite.nl. Het gemiddelde tandartstarief voor een vulling bedraagt €46. De goedkoopste vulling kost €26,25 bij UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Studenten tandheelkunde in Groningen vullen gaatjes. De duurste tandarts zit in Brabant en vraagt voor een vulling €82,45. Dat is een prijsverschil van €56,20. Bij kronen zijn de prijsverschillen nog groter. Het gemiddelde tandartstarief voor een kroon is €266,85. Dit is zonder techniek en materiaalkosten! De goedkoopste kronen krijgt u bij de tandartsstudenten in Groningen: ze rekenen €168,25. De duurste kost €349. Dat is een prijsverschil van €180,75. De maximale vergoedingen van zorgverzekeraars verschillen ook flink onderling. De laagste vergoeding voor een kroon krijgt u bij Menzis: €160 en de hoogste vergoeding biedt Energiek: €255,45.

Zonder contract betaalt u het verschil

Er zijn 27 verschillende zorgverzekeraars en zo'n 8500 tandartsen. Als uw tandarts een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar krijgt u 100% vergoed voor uw vulling of kroon. Als de tandarts geen contract heeft afgesloten, gelden de maximale vergoedingen van de zorgverzekeraars. In veel gevallen moeten consumenten dus bijbetalen. Uit het onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt verder dat 13% van de tandartsen zelfs 40% of meer vraagt voor een vulling dan wat de zorgverzekeraars maximaal vergoeden. Een voorbeeld: als u een dure tandarts heeft (die €82,45 in rekening brengt voor een vulling) en een zorgverzekeraar met een lage vergoeding (Menzis vergoedt voor een vulling maximaal €34) dan moet u zelf €48,40 bijbetalen voor één vulling! Consumenten moeten zelf informeren of hun tandarts een contract heeft gesloten met hun zorgverzekeraar. Zo niet, dan moeten ze de tarieven van hun tandarts vergelijken met de tarieven van de zorgverzekeraar.

Bijbetalen "uitgesloten"

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) heeft de vrije tarieven ingesteld voor meer concurrentie. Het is de bedoeling dat de kwaliteit, betaalbaarheid en transparantie wordt verbeterd bij tandartsen. Het experiment met de vrije tarieven duurt drie jaar. Minister Schippers laat Kassa in een reactie weten: "Bijbetalen voor iets wat in het basispakket zit, is uitgesloten. Als de tandartsen er qua prijzen een potje van maken, is het snel afgelopen met het experiment. Verder hebben de Nederlandse Zorgautoriteit en het Capaciteitsorgaan mij gegarandeerd dat er genoeg tandartsen zijn." Consumenten die dus niet willen bijbetalen vanwege de gestegen tandartsentarieven, kunnen van tandarts wisselen.

Mondzorg jongeren tot achttien jaar niet meer gratis

Voorgaande jaren kregen jongeren onder de achttien jaar een volledige vergoeding voor tandheelkundige kosten zoals de periodieke controle, mondhygiëne en vullingen. Denkt u dat dat nu nog zo is? Dan heeft u het mis. Als gevolg van die vrije tarieven kan het nu ook zijn dat kinderen tot achttien jaar moeten bijbetalen voor mondzorg, terwijl dit volgens de basisverzekering gratis hoort te zijn. Kindertandarts Jaap Veerkamp vreest dat ouders uit achterstandsgezinnen de tandarts gaan mijden. Tienduizenden jongeren zullen hun gebit waarschijnlijk verwaarlozen, omdat de tandarts te duur is geworden. "Kinderen komen niet meer naar de tandarts als ouders een betalingsachterstand hebben."

Meldpunt tandartstarieven

Wilna Wind, directeur van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie vindt het onaanvaardbaar dat ouders nu ook voor de mondzorg van hun kinderen moeten bijbetalen. "Dat kan echt niet." De NPCF is een meldpunt gestart waar consumenten extreem hoge tandartstarieven kunnen melden.

Consument de dupe

Veel tandartsen maakten hun tarieven pas eind december 2011 bekend. Voor u was het hierdoor moeilijk om een passende verzekering af te sluiten. Ook was niet duidelijk of uw tandarts een contract had afgesloten met uw zorgverzekeraar. Achteraf worden consumenten dus geconfronteerd met eventueel bijbetalen. Zorgverzekeraars zijn bezorgd om de tariefstijging bij tandartsen. De consument is de dupe schrijven ze in een persbericht. Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland zegt: "Zorgverzekeraars doen er alles aan om in overleg met de tandartsen de tarieven acceptabel te houden."

Vergoedingen te laag

Ook de tandartsen zitten in hun maag met de bijbetalingen. Ze doen een beroep op de verzekeraars dat tandheelkundige behandelingen voor kinderen tot achttien jaar gratis moeten blijven. De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde zegt in Kassa dat de vergoedingen die verzekeraars hebben vastgesteld te laag zijn. Voorzitter Barnasconi wil graag overleg met de zorgverzekeraars. De NMT wil niet dat de verzekeraars met hun maximumvergoedingen op de stoel van de tandarts gaan zitten. De tandartsen en zorgverzekeraars gaan praten over het afschaffen van bijbetalingen.

Overstappen van zorgverzekering

Volgens Zorgverzekeraars Nederland kunnen consumenten hun verzekering niet tussentijds opzeggen. Hun advies: consumenten moeten op zoek naar een goedkopere tandarts. Volgens Wynand van de Ven, hoogleraar Zorgverzekeringen aan de Erasmus universiteit is het wél mogelijk om nu van je zorgverzekering af te komen. "Op het moment dat je de zorgverzekering afsluit, moet de polis exact omschrijven welke vergoeding je ontvangt. Als de verzekeraar tussentijds nadelige wijzigingen doorvoert (bijvoorbeeld maximumvergoedingen) dan kun je onmiddellijk en in ieder geval gedurende één maand na deze wijziging, je basisverzekering opzeggen en van zorgverzekeraar veranderen. Je kunt dan overstappen naar een verzekeraar die wel een contract heeft afgesloten met jouw tandarts of de mondzorg voor kinderen tot achttien jaar volledig vergoed. Dit staat ook heel duidelijk in de Zorgverzekering artikel 940 4e lid van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek: 4. Indien de verzekeraar de voorwaarden van de overeenkomst ten nadele van de verzekeringnemer of de tot uitkering gerechtigde wijzigt, is de verzekeringnemer gerechtigd de overeenkomst op te zeggen tegen de dag waarop de wijziging ingaat, en in ieder geval gedurende één maand nadat de wijziging hem is meegedeeld.

Dubbele premie

Toch is overstappen naar een andere zorgverzekering niet zo simpel. De hoogleraar waarschuwt voor een paar addertjes onder het gras. "Je kunt de basisverzekering opzeggen, maar veel mensen hebben bij dezelfde zorgverzekering ook een aanvullende verzekering. Als je met de basisverzekering overstapt naar een verzekering die de tandartsenkosten wel vergoedt, betaal je voor de aanvullende verzekering een hogere premie. Soms wel een dubbele premie! De zorgverzekering zou uit coulance je aanvullende verzekering kunnen stopzetten, maar daartoe zijn ze niet verplicht. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht: iedere verzekeraar moet je verplicht inschrijven. Een nieuwe zorgverzekering mag je weigeren voor een aanvullende verzekering. Dan ben je verder van huis."

Verandering voor u als patiënt

Voor patiënten is er veel onduidelijk. Tandartstarieven vergelijken is vaak moeilijk, omdat de tandartstarieven alleen in de wachtkamer te vinden zijn en niet online staan. U moet er behoorlijk wat moeite voor doen om de tarieven op te zoeken en te vergelijken. Ook kunt u als patiënt de kwaliteit van de behandelingen niet vergelijken. Bovendien is overstappen naar een andere tandarts niet altijd mogelijk, omdat sommige regio's een tandartstekort en lange wachttijden hebben. Tandartsen moeten voor behandelingen die meer kosten dan €150 een offerte aanbieden.

Tarieven vergelijken

Op de websites Vergelijkmondzorg.nl en Tandzorgtarieven.nl kunt u tarieven vergelijken van tandartsen die de prijzen wel al online hebben gezet. Hier kunt u ook specialisten bij u in de buurt zoeken en kijken welke tarieven zij hanteren.


Update 9 maart 2012

Zorgverzekeraars CZ en VGZ lieten weten de maximale vergoeding te schrappen, omdat boze klanten te veel zelf bij moesten leggen. Ook bleek dat de verschillen tussen praktijken soms wel heel groot zijn en de gehanteerde prijzen lang niet altijd inzichtelijk. terwijl dat wettelijk verplicht is.