Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrijwel geen vruchten in vruchtendrinkpakjes voor kinderen

23-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kind drinken sap 930 520
Bijna 60% van de vruchtendrinkpakjes bestaat uit één vijfde of minder vruchtensap. Bij 20% van de pakjes zat de in de naam vermelde vrucht er 1% of nog minder in. De drankjes zijn veelal suikerwater met aroma. Dit blijkt uit onderzoek van foodwatch.
Ondanks dat er weinig fruit in de drinkpakjes voor kinderen zit, is het gezonde imago van fruit dé verkooptruc voor de drinkpakjesfabrikanten: ruim driekwart van de drinkpakjes heeft fruit in de naam.

Hoeveelheid sap vermelden verplicht

Het vermelden van de hoeveelheid sap als die vrucht ook in de naam van het product staat, is wettelijk verplicht. Aan ruim meer dan de helft van de drinkpakjes is suiker toegevoegd, aan ongeveer een kwart kunstmatige zoetstoffen.

Alleen 100% sap mag sap heten

In de wet is vastgelegd dat alleen dranken die voor 100% uit vruchtensap bestaan, ook sap mogen heten. Bij nectar en vruchtendrank is dat minimaal 25%. Het is echter niet verplicht om op de voorkant duidelijk te maken onder welke categorie een drank valt, laat staan dat de gemiddelde consument het onderscheid kent.
Bron: foodwatch Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!