Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Vrouwen met hartfalen hebben minder medicijnen nodig dan mannen

Vrouwen met hartfalen hebben minder medicijnen nodig dan mannen

De optimale dosering van medicatie voor hartfalen ligt voor vrouwen veel lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

5 jaar data verzameld

Nu gelden wereldwijd voor mannen en vrouwen nog dezelfde dosering voor bijvoorbeeld bètablokkers. Voor de studie werden tussen 2010 en 2015 data verzameld van 2500 mensen uit Europa en data van meer dan 4500 patiënten met hartfalen uit Azië. Uit de data-analyse komt naar voren dat vrouwen met hartfalen baat hebben bij een lagere dosering van de onderzochte medicijnen. De optimale waarde lijkt rond de 50 procent te liggen van de dosering die momenteel wordt geadviseerd.

'Geen vrijbrief om minder in te nemen'

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan 'onderbehandelen'. Meer onderzoek is nodig naar de vraag hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen kunnen beïnvloeden, aldus de onderzoekers. ANP