Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrouwen nog vaak seksueel geïntimideerd op werk

13-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
zakenvrouw_2 930x520
Seksuele intimidatie van vrouwen op de werkvloer komt op grote schaal voor. Uit nieuw onderzoek van weekblad VIVA blijkt dat 39 procent van de vrouwen in vrijwel alle sectoren ermee te maken heeft. Volgens VIVA ondersteunen de uitkomsten van het onderzoek het beeld dat ontstaan is naar aanleiding van de #metoo-discussie.

VIVA

VIVA deed in 1981 als eerste een grootschalig onderzoek naar ongewenste seksuele intimiteiten op de werkvloer. Destijds had 86 procent van de ondervraagden ermee te maken. Voor 19 procent van de vrouwen was het een reden om ontslag te nemen. Na dat onderzoek is destijds grote ophef ontstaan en zijn Kamervragen gesteld. In 36 jaar is er op het gebied veel verbeterd, maar Hanneke Seesing van VIVA noemt de 39 procent van nu ,,nog steeds schokkend''.
Van de 39 procent was bij 3 procent sprake van een poging tot aanranding of verkrachting. In de meeste andere gevallen ging het om seksueel getinte grappen en berichtjes, dubbelzinnige opmerkingen over het lichaam of kleding en onnodige aanrakingen. Een deel van de vrouwen zegt uit angst voor seksuele intimidatie het gedrag aan te passen. 14 procent gaat zich afstandelijk gedragen naar mannen toe en 13 procent probeert er onopvallend uit te zien.

Online-enquête

Ruim vijfhonderd vrouwen tussen de 25 en 45 jaar zijn via een online-enquête bevraagd. Motivaction heeft het onderzoek in opdracht van VIVA uitgevoerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!