Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VS wil reizigers al op Schiphol controleren

16-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schiphol1_22.jpg
Wie naar de Verenigde Staten vliegt, krijgt binnenkort mogelijk te maken met Amerikaanse grenscontroles op Nederlands grondgebied. De VS wil al op Schiphol reizigers en goederen controleren en heeft Nederland daarvoor om toestemming gevraagd.
Preclearance
Momenteel wordt onderzocht wat de gevolgen zouden zijn van zogenoemde preclearance-faciliteiten voor zowel luchthaven en luchtvaartmaatschappijen als de Nederlandse overheid. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de Tweede Kamer laten weten.
Aandachtspunten
,,Het brengt aandachtspunten met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling en bewapening van grensbewakers uit de VS'', aldus Van der Steur. Het kabinet heeft volgens hem de Europese Commissie om een standpunt gevraagd.
Lokale reizigers
Op vijftien luchthavens hebben de Verenigde Staten dergelijke faciliteiten al, onder meer in Ierland, Aruba en Canada. Eenmaal aangekomen in de VS heeft het voor reizigers voordelen omdat ze worden beschouwd als 'lokale passagiers'. Ze hoeven niet uren in de rij te staan maar kunnen meteen doorlopen.
Kosten
Overstappen op een binnenlandse vlucht kan zonder uitgebreide bagagecheck. Nadeel kan zijn dat de wachttijden op Schiphol langer worden en dat Nederland - en uiteindelijk de reiziger - opdraait voor (een deel van) de kosten van de 'Amerikaanse grenscontroles'.
Pier
Als het inderdaad zover komt dat de Amerikaanse douane op Schiphol aan het werk gaat, zal de luchthaven volgens het Noordhollands Dagblad een complete pier moeten afsluiten. Na de controles moeten de reizigers dan immers in een speciale ruimte wachten om te voorkomen dat ze zich mengen met passagiers voor andere vluchten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!