Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

VVD en D66: Nederland kan leiden in elektrisch vliegen

VVD en D66: Nederland kan leiden in elektrisch vliegen

Als het aan de VVD en D66 ligt, gaat Nederland voorop lopen op het gebied van elektrisch vliegen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) pleit voor maatregelen om de elektrische luchtvaart een impuls te geven. 

De maatregelen die van Nieuwenhuizen heeft voorgesteld moeten ervoor zorgen dat er elektrische of hybride passagiersvluchten kunnen komen op kleine luchthavens als Twente en Breda. Dat zou moeten gebeuren in samenwerking met de provincies.

'Innovatiecluster'

Een van de maatregelen moet ervoor zorgen dat elektrische en hybride vluchten worden uitgesloten van het maximaal aantal vluchtbewegingen op Nederlandse vliegvelden. Daarnaast moeten de partijen de met elektrische luchtvaart bezig zijn de krachten bundelen, aldus VVD en D66. De overheid zou deze 'innovatiecluster' moeten beheren.

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte is elektrisch vliegen de toekomst. Hij vindt dat Nederland aan de bak moet om onze vliegvelden klaar te stomen. VVD'er Remco Dijkstra is van mening dat een koppositie voor Nederland binnen handbereik is. Hij zegt dat alle kennis aan kunde aanwezig is op onze universiteiten, hogescholen en beroepsopleidingen.

De coalitiepartijen hebben berekend dat er met stappen op de korte termijn, bijvoorbeeld met elektrisch taxiën, al 19 miljoen liter kerosine kan worden bespaard. ANP