Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Waarschuwing voor falende accu's in drones

Waarschuwing voor falende accu's in drones

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt voor falende accu's in drones. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele drones tijdens de vlucht uit de lucht gevallen. De waarschuwing geldt voor alle dronevliegers in Nederland. Ook belangenorganisaties zijn ingelicht.

Het betreft drones met de DJI accu TB50 of TB55, waaronder de DJI Matrice 200 serie en de DJI Inspire 2. De waarschuwing geldt voor alle drones met DJI accu TB50 of TB55, waaronder de DJI Matrice 200 serie en de DJI Inspire 2. De accu’s komen voor in recreatief gebruikte drones, maar ook in drones die professioneel worden gebruikt. De ILT adviseert eigenaren drones met deze batterijen niet te gebruiken of bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen tijdens het vliegen. Op de website van de toezichthouder is hierover informatie te vinden.

Nederlandse eigenaren

Op 1 november zijn ruim 1.500 e-mails verstuurd aan bij ILT bekende Nederlandse eigenaren van mogelijk relevante drones. De ILT informeerde al eerder rechtstreeks de 20 Nederlandse eigenaren van een Matrice 200 series. 

Eventuele maatregelen

Naast beroepsvliegers zijn er naar schatting 100.000 recreatieve gebruikers in Nederland. De ILT beraadt zich met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over eventuele maatregelen. 

Bron: ANP/ Tweakers/ ILT