Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Warmtepomp legt het af tegen HR-ketel'

23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
gas 930x520
De groei in de verkoop van duurzame verwarmingsmethoden zoals een warmtepomp vlakt af. Traditionele HR-ketels vinden nog steeds gretig aftrek en bij nieuwbouwwoningen is het marktaandeel van HR-ketels zelfs fors toegenomen. Dit blijkt uit een rapport van Natuur & Milieu en netwerkbedrijven Stedin en Alliander.
“Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het aardgas af”, klaagt Natuur & Millieu-directeur Marjolein Demmers. “De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen."
Volgens de cijfers ging de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 15 procent vooruit, naar 84.832. Een jaar eerder was nog sprake van een plus van 44 procent. De verkoop van HR-ketels daalde in 2016, maar steeg in 2017 weer met 3 procent, tot 425.000 stuks.

Kosten

Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens maakt dus nog gebruik van een HR-ketel. Een voornaamste reden hiervan is de kosten. De investeringskosten voor een nieuwe HR-ketel zijn zo'n €2.000 euro, inclusief installatie. Een warmtepomp kost gemiddeld €6.500, inclusief installatie en subsidie. De gasketel wint het dus van de duurzame warmtepomp op gebied van investeringskosten. 
Qua gebruikskosten kom je met een warmtepomp voordeliger uit. Daarvoor betaal je €700 per jaar, tegenover een HR-ketel waarbij je €1100 kwijt bent, blijkt uit een vergelijking van Slimwoner

Duurzaamheid

Een belangrijk verschil tussen beide stookmanieren is de duurzaamheid. Een warmtepomp verbruikt alleen elektriciteit en heeft dus geen directe uitstoot van CO2. Een gemiddelde woning heeft een jaarlijkse uitstoot van 2850 kg CO2. Bij een warmtepomp met groene stroom is deze uitstoot 0. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!