Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Wat vinden jongeren het fijnst: cash of pinnen?

Wat vinden jongeren het fijnst: cash of pinnen?

Wat vinden jongeren het fijnst: cash of pinnen? We vragen het aan de scholieren Jonas (14) en Siloam (13). Zij hebben allebei sinds hun 12e een eigen pinpas, die gekoppeld is aan een rekening. 

Wat doen ze als ze veel cash krijgen, bijvoorbeeld op hun verjaardag? "Ik geef dat aan mijn moeder, zodat ze het naar mijn rekening kan overschrijven. Grote uitgaves, zoals kleding, doe ik online. Cash gebruik ik alleen voor kleine uitgaves", aldus Jonas. Siloam beaamt dat. “Ik gebruik cash alleen voor kleine dingen. Bijvoorbeeld als ik iets wil eten op school. Maar alleen als ik toevallig nog wat geld in m’n broekzak heb zitten. Mijn pinpas heb ik altijd bij me, die zit bij m’n telefoon.”

Overzicht

Met cash betalen doen deze scholieren dus niet vaak, maar wanneer zijn ze zich het meest bewust van hun uitgaves? Siloam: "Ik heb dat bij cash, omdat je het geld dan echt weggeeft en ziet verdwijnen.” Jonas heeft dat juist bij het uitgeven van giraal geld. “Een pinpas is echt mijn bezit, mijn verantwoordelijkheid. Ik houd het saldo op mijn betaalrekening ook zo laag mogelijk, want dan denk ik bij elke uitgave: er gaat nu weer iets vanaf.”

Beide jongens hebben een app op hun telefoon om te kunnen checken hoeveel er nog op hun rekening staat. Vooral Jonas maakt hier veel gebruik van. “Je hebt zo heel makkelijk overzicht. Met contant geld weet je niet zo goed hoeveel geld je al hebt uitgegeven. En weet je dus ook niet of je goed bezig bent. Op je rekening kun je dat heel simpel zien.”

Spaarpot

Hebben ze nog wel een spaarpot dan? “Ja, maar die wordt steeds leger”, zegt Siloam. “Het geld komt steeds meer op mijn rekening terecht. Dat komt ook omdat je overal kunt pinnen, dat wordt steeds makkelijker.” Dat is Jonas met hem eens. “Misschien dat ik nog één keer in de week iets cash betaal. Maar bijvoorbeeld vandaag, dan wil ik met de trein. Mijn chipkaart opladen kan niet met cash, daar heb je sowieso een pinpas voor nodig. En dat is op steeds meer plekken. Dus ja, ik betaal ook veel meer met mijn pas.”

Jonas heeft er ook wel begrip voor dat het op veel plekken niet meer mogelijk is om met cash geld te betalen. “Ik werk in een winkel met een no cash-beleid. Dat vind ik goed, want zo kan er niets gestolen worden. Nou ja, producten wel natuurlijk. Maar niet uit de kassa, die valt niet leeg te trekken. Het is ook milieuvriendelijker, want je hoeft dan ook niet met auto’s het geld te vervoeren.”

Leestip: Op steeds meer plekken kun je niet met contant geld betalen