Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Website toont chemische stoffen in dagelijkse producten

Website toont chemische stoffen in dagelijkse producten

De nieuw gelanceerde website Waarzitwatin.nl geeft ‘eerlijke en actuele informatie’ over chemische stoffen die in onze dagelijkse producten zitten. Dat stellen de initiatiefnemers van de site, het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

‘Zit er asbest in tampons? Is lippenbalsem gevaarlijk? Krijg je kanker van deodorant? Zijn natuurlijke stoffen en producten echt beter voor je?’ Op dit soort vragen de website Waarzitwatin.nl antwoord. Met behulp van de site kan iedereen opzoeken welke chemische stoffen in welke alledaagse producten zitten en hoe je hiermee om kunt gaan. “Want pas als je weet wat in een product zit, kun je kiezen of je het wel of niet wilt gebruiken”, stellen de makers. Alle informatie is gebaseerd op de ‘laatste wetenschappelijke inzichten’.

Roddels ontkrachten

De makers hebben als voornaamste doel om consumenten bewust te maken van de producten die ze gebruiken en om roddels te ontkrachten. Zo is lippenbalsem niet gevaarlijk als je het normaal gebruikt, zit er geen asbest in tampons, veroorzaken aluminiumzouten in deodorant geen kanker en zijn natuurlijke producten niet per definitie beter.

Wettelijke eisen

Alle producten die je in Nederland in de winkel of online koopt moeten voldoen aan wettelijke eisen. Maar, stel je bent zwanger of allergisch, geldt voor jou dan hetzelfde? Hiervoor kunnen gebruikers op de homepage kiezen voor persoonlijke situaties zoals “Ik ben zwanger”. Er staat op Waarzitwatin.nl informatie over circa 50 alledaagse producten en ruim 100 chemische stoffen. Ook staan er tientallen tips, adviezen en mogelijke alternatieven beschreven en benoemen ze voorzorgsmaatregelen.

Ben jij je bewust van chemische stoffen in dagelijkse producten?

Stem!

Afbeelding bron: waarzitwatin.nl