Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Weer geen akkoord over onkruidverdelger

Weer geen akkoord over onkruidverdelger

De EU-landen zijn ook maandag niet tot een gemeenschappelijk standpunt gekomen over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. De vergunning voor de pesticide verloopt op 1 juli. De impasse duurt al een tijd.

Vergunning verlengen
De Europese Commissie stelde vorige week voor de vergunning tot achttien maanden te verlengen tot er een nieuw advies ligt over de mate van kankerverwekkendheid van de pesticide. Experts van de lidstaten zijn nog altijd verdeeld. Later deze maand volgt een nieuwe stemronde.

Schandalig, maar niet ongewoon
Greenpeace vreest dat de Europese Commissie het middel sowieso toe blijft staan. Dat zou schandalig, maar niet ongewoon zijn, stelt de milieuorganisatie.

Minimalisering
Glyfosaat zit onder meer in de onkruidverdelger Roundup. Brussel wil wel dat het gebruik in parken, speelplaatsen en tuinen wordt geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst. Het Europees Parlement wil dat dat ook dergelijk gebruik wordt verboden. De landbouwsector stelt dat zonder glyfosaat de voedselvoorziening in het gedrang komt. ANP