Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weer nieuwe gevallen van vogelgriep

30-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kip-930x520
Het einde van de meest recente uitbraak van vogelgriep in Nederland is nog altijd niet in zicht. Op 20 en 23 maart zijn weer twee nieuwe besmettingen vastgesteld, bij twee hobbyhouders in Zuid-Holland en Drenthe. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.
Woerdense Verlaat
De getroffen pluimveehouders staan in Woerdense Verlaat en in De Wijk. Al het pluimvee op deze locaties is geruimd. In de omgeving zijn ook dode wilde watervogels gevonden.
Risico nog steeds hoog
Van Dam benadrukt dat hoewel er binnen de Europese Unie de laatste tijd iets minder besmettingen worden vastgesteld, het risico eigenlijk nog steeds vrij hoog is. De ophokplicht die eind vorig jaar werd ingesteld blijft voorlopig dan ook van kracht.
Financiële strop
Doordat pluimveehouders hun dieren al zo lang moeten binnenhouden dreigt voor hen een financiële strop. Boeren mogen eieren namelijk alleen aanbieden als vrije-uitloopeieren als de kippen maximaal twaalf weken zijn binnengebleven. Van Dam probeerde Brussel er de afgelopen tijd toe te bewegen de regel op te rekken, maar zegt nu zijn verzet te staken omdat hij geen medestanders vond.
Minder verdienen
Vanaf 6 april moeten de eieren als scharreleieren worden verkocht. Daar verdienen pluimveehouders minder aan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!