Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weerstand tegen kreeften en krabben levend koken

23-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
krab
Het moet verplicht worden om krabben en kreeften direct na de vangst elektrisch te verdoven en te doden. De horeca mag alleen krabben en kreeften verkopen die op deze manier aan hun einde zijn gekomen.
Motivaction
Dat vindt 45 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een online onderzoek van Motivaction. Het onderzoeksbureau ondervroeg ruim duizend mensen in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. Beide organisaties wilden graag weten hoe de bevolking denkt over de manier waarop vissen, krabben en kreeften worden gedood voor consumptie. Twee derde van de ondervraagden denkt dat krabben en kreeften pijn kunnen ervaren. 55 procent van hen vindt het levend koken van de schaaldieren onacceptabel en 58 procent vindt dat er hierop een verbod moet komen.
Geen pijn
De wetenschap is verdeeld over de pijnervaring. Kreeften en krabben zouden een te simpel zenuwstelsel hebben om pijn te ervaren. Dat een kreeft gaat gillen als ze in kokend water wordt gegooid, is geen gevolg van bewust gedrag, maar een reflex, concludeerde een Noors regeringsonderzoek in 2005. Experimenten aan de universiteit van Belfast zouden hebben aangetoond dat schaal- en schelpdieren waarschijnlijk wel pijn ervaren in plaats van alleen reflexen vertonen.
Slachtmethode
De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd naar hun mening over het onverdoofd slachten van op zee gevangen vis. De net gevangen vis wordt opengesneden om ingewanden te verwijderen. Volgens 42 procent is deze slachtmethode onacceptabel. Nog een iets grotere groep (46 procent) vindt dat hier een verbod op moet komen. ANP

Meer over:

krab, koken, kreeft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!