Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Weinig kennis over pijnstillers'

10-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pillen 930x520
Chronisch zieken gebruiken vaak veel pijnstillers zonder dat ze er genoeg van weten. Daardoor lopen ze kans op lelijke bijwerkingen. Dit is op te maken uit de Pijnpeiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven(CBD). Het onderzoek werd gehouden onder zeshonderd chronisch zieken.
De helft van de ondervraagden koopt gewoon pijnstillers bij de drogist. 40 procent van de respondenten weet echter niet dat pijnstillers forse bijwerkingen kunnen hebben, aldus het IVM. Driekwart vindt het belangrijk dat in de drogisterij deskundig personeel aanwezig is om te adviseren over juist gebruik.

Ander vergoed middel

De onderzoekers zagen ook boosheid over het uit het verzekeringspakket halen van paracetamol 1000 mg. Hoewel de prijs van een doosje veelal rond de twee euro schommelt, zou ruim een kwart de dokter een ander wel vergoed middel vragen. ,,Wanneer de arts daarin mee zou gaan, stijgt het gebruik van de risicovollere, zwaardere pijnstillers", zegt het CBD. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!