Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weinig steun van collega's voor kersverse vaders

14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vader
Steeds meer vaders in Nederland willen na de geboorte van hun baby meer betrokken zijn bij de zorg. In de praktijk komt daar alleen weinig van terecht. Vaders blijken weinig gebruik te maken van ouderschapsverlof, onder meer door gebrek aan steun en aanmoediging op hun werk. Dit concludeert kenniscentrum Rutgers na onderzoek.

Cultuuromslag nodig

Er is volgens de onderzoekers een cultuuromslag nodig. Rutgers spreekt van "een gebrek aan steun en aanmoediging door vrienden en collega’s, de focus op moeders van onderwijs- en zorginstellingen en de sterke moederschapsideologie in Nederland''.

Beleid voor actief vaderschap

Vaders zouden de babyzorg meer op zich moeten nemen. De overheid, werkgevers en zorg- en onderwijsprofessionals moeten daarbij betrokken vaderschap actief in hun beleid doorvoeren. Volgens Rutgers zijn deze maatregelen nodig om nieuwe wetgeving tot een succes te maken. Vaders krijgen vanaf dit jaar nog vijf door de werkgever betaalde dagen verlof na de geboorte van een kind. Voorheen kregen vaders twee dagen. Per 1 juli 2020 kunnen ze tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het loon. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!