Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Weinig wespen, maar lokaal veel muggen

17-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wesp360210.jpg
Er zijn dit jaar opvallend weinig wespen. Lokaal is echter wel sprake van overlast door veel muggen. Dat heeft alles te maken met de bijzondere weersomstandigheden dit jaar in Nederland, aldus insectendeskundigen Arnold van Vliet en Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit (WUR) vrijdag.
Weinig nesten
Wespen hebben veel te lijden gehad onder de warme start van de winter, gevolgd door een extreem koude februarimaand. Maart was weer heel warm, maar april, mei en juni waren koel en nat. Veel wespenkoninginnen zijn gestorven en de zogenoemde werksters konden te weinig voedsel vinden. Daardoor zijn er extreem weinig wespennesten, die ook nog eens kleiner zijn dan normaal.
Kweekvijvers
Muggen komen razendsnel tot wasdom in stilstaand water bij hoge temperaturen. Het heeft de laatste weken op veel plekken hard geregend, waardoor regentonnen, gieters en vijvertjes in tuinen vol water staan. Nu het warm is en mogelijk tropisch wordt in het weekeinde, zullen er veel muggen zijn volgens Koenraadt.
Verspreid
Op een aantal plaatsen in het land zijn de afgelopen maand al veel muggen gemeld, terwijl het op andere plekken nog erg meevalt. Vorig jaar was er pas begin oktober een piek in de muggenoverlast doordat de nazomer heel warm was na koele, vrij natte zomermaanden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!