Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Woekerpoliszaak SNS Reaal afgehandeld

Woekerpoliszaak SNS Reaal afgehandeld
SNS Reaal en de Stichting Verliespolis hebben een definitief akkoord gesloten over de compensatieregeling voor klanten met een zogenoemde woekerpolis. Dit maakte de stichting woensdag bekend.

SNS Reaal trekt in totaal 320 miljoen euro uit voor terugbetaling van te veel betaalde kosten. Dat is inclusief een bedrag van 52,5 miljoen euro dat de bankverzekeraar in een fonds steekt voor klanten in schrijnende situaties.

Kassa

Eerder dit jaar was al een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Onlangs bleek uit een uitzending van Kassa dat dit akkoord een wassen neus is. Kapé Breukelaar is onafhankelijk financieel adviseur en tevens voorzitter van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Hij rekende enkele van de inmiddels bekende compensatievoorstellen (van Delta Lloyd en Generali) door en daaruit blijkt dat de compensatieregeling veel te mager is. Kosteninhoudingen tot 1/3 van de inleg kunnen namelijk nog steeds. Daarboven vindt pas compensatie plaats aan het eind van de looptijd. Die hoge kosten –de woekerkosten- blijf je dus al die jaren doorbetalen. De compensatie is “een sigaar uit eigen doos” aldus Kapé Breukelaar. Ook Kees Boonstra, financieel adviseur in Sassenheim, concludeert in Kassa dat de compensatieregeling onvoldoende is. Naar aanleiding van deze uitzending hebben Tweede Kamerleden Ewout Irrgang (SP) en Elly Blanksma (CDA) kamervragen gesteld aan de minister van Financiën.

Woekerpolis Claim

Stichting Woekerpolis Claim verwerpt het akkoord tussen SNS Reaal en Stichting Verliespolis. Volgens de stichting is het akkoord onder meer nadelig voor polishouders die hun premie willen verlagen. ,,Dit akkoord is een flinke stap achteruit voor veel polishouders'', zei voorzitter Jasper van Schaaik. ,,Wij eisen dat SNS Reaal binnen veertien dagen tot een nieuw akkoord komt met ons. Anders volgen juridische stappen.''

ANP