Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Duizenden auto’s met dagrijverlichting rijden zonder achterlicht

09-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520 zelfrijdende auto
Zaterdag in Kassa besteden we aandacht aan kinderbijslag en studiefinanciering. Je gaat namelijk ongewild van een gift naar een lening. En we hebben het over automatische dagrijverlichting. En we doen de alcoholvrije wijntest!
Sociaal leenstelsel: van gift (kinderbijslag) naar lening (studiefinanciering)
Wanneer je op je 16 e of 17 e je middelbareschooldiploma behaald en wilt gaan studeren (HBO of WO), kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Op het moment dat je onder de 18 bent, maar wel in aanmerking komt voor studiefinanciering , vervalt voor de ouders het recht op kinderbijslag . Nu was dit in het geval van de oude regeling rondom studiefinanciering geen probleem: een gift van de overheid (kinderbijslag) werd vervangen door een andere gift van de overheid (studiefinanciering). Maar, momenteel is het sociaal leenstelsel actief. Dat betekent voor deze regeling dat een gift door de overheid wordt vervangen door een lening bij de overheid.
Duizenden auto’s met dagrijverlichting hebben geen automatische achterlichten
In de avond weet iedere automobilist het wel: lichten aan! Je wil immers zelf een helder wegbeeld vóór je hebben én je wilt gezien worden. In 2011 werd automatische dagrijverlichting verplicht voor alle nieuwe auto’s, maar het ging alleen om de voorlampen. In 2015 werd dagrijverlichting voor- én achter verplicht gesteld. Vier jaar lang zijn er dus honderdduizenden auto’s met dagrijverlichting zonder achterlichten in Nederland uitgeleverd.
Test: alcoholvrije wijn
Hoe lekker is alcoholvrije wijn? Drie wijnkenners testen voor ons verschillende alcoholvrije wijnen.
Geef live je mening!
Praat gezellig mee op Twitter  voor, tijdens en na de uitzending! Gebruik  #KassaTV  in je tweet om mee te discussiëren!
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram !
Kassa bijwonen? Meld je  hier  aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!