Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Zaterdag in Kassa: Groei schaduwonderwijs vergroot ongelijkheid in het onderwijs

Zaterdag in Kassa: Groei schaduwonderwijs vergroot ongelijkheid in het onderwijs

Zaterdag in Kassa besteden we aandacht aan zogeheten ‘schaduwonderwijs’. Bedrijven voor particuliere onderwijsondersteuning schieten uit de grond en remedial teaching is booming business. Verder hebben we het over confettikanonnen. Hoe veilig zijn die? En we hebben natuurlijk De Maand van het Budget!

Groei schaduwonderwijs vergroot ongelijkheid in het onderwijs
'Schaduwonderwijs' is de gebruikte term voor ‘aanvullende onderwijsactiviteiten waarvoor de ouders zelf betalen’. Een trend die in veel Aziatische landen inmiddels niet meer weg te denken is, maar ook in Nederland groeit. Kassa wilde weten hoe het zit op de basisschool. Door schaduwonderwijs ontstaat al op de basisschool een tweedeling; kinderen van ouders die wel extra ondersteuning kunnen inkopen, en kinderen van ouders die dat niet kunnen. Kinderen zouden via het onderwijs gelijke kansen moeten krijgen, maar in de praktijk is dat anders.

Hoe veilig zijn confettikanonnen?
Koningsdag staat voor de deur en dat betekent: feest! En daarbij hoort toch ook confetti. Maar geheel ongevaarlijk zijn ze niet. Dat ondervond ook de 12-jarige Tijl. Hij kreeg ernstig oogletsel toen hij een confettikanon liet afgaan.

De Maand van het Budget - Ontspullen
De maand april staat in het teken van ‘De Maand van het Budget’. We lieten eerder al tips zien hoe je je financiën het beste kunt ordenen en ook lieten we zien hoe je kunt budget-koken. Dit keer hebben we het over ‘ontspullen’. Koningsdag is een mooie gelegenheid om je huis op te ruimen én wat extra geld te verdienen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kraam aan het eind van de dag helemaal leeg is?

Belbus: Droomhuis zonder badkamer
Het verhaal in De Belbus van deze week is met gerust kafkaësk te noemen. Claudia is bezig haar droomhuis te bouwen in Castricum. Per 5 mei moet zij verhuizen. Helaas loopt haar hele planning spaak omdat het bedrijf waar zij haar badkamer heeft besteld, alles tegenwerkt.

Geef live je mening!
Praat gezellig mee op Twitter voor, tijdens en na de uitzending! Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren!

Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram!
Kassa bijwonen? Meld je hier aan.