Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zeewater stijgt 2,3 meter per graad Celsius'

16-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aardopwarming.jpg
Met iedere graad Celsius waarmee de temperatuur op aarde omhooggaat, stijgt de zeespiegel met 2,3 meter. Dat zeggen onderzoekers van het Institute for Climate Impact Research in de Duitse stad Potsdam, een organisatie van de Verenigde Naties.
Volgens de nieuwe voorspellingen zal de gemiddelde temperatuur in de periode 2016-2035 0,4 tot 1,0 graad hoger liggen dan hij in de periode 1985-2005 was.
Unieke methode van voorspellen
Volgens wetenschapper Anders Levermann is het voor het eerst dat de geschiedenis van de klimaatverandering is gecombineerd met computersimulaties om voorspellingen te doen over de toekomst van het klimaat op aarde. ,,De samenhang tussen de stijgende temperaturen en het zeeniveau levert een goede nieuwe graadmeter'', zegt Levermann.
Land onder water
Eerder berekende het IPCC, het klimaatpanel van de VN, al dat de zeespiegel afgelopen eeuw met 17 centimeter is gestegen. Andere onderzoekers voorspellen dat grote gebieden van Bangladesh tot Florida onder water komen te staan, als in het jaar 2100 het zeeniveau met 2 meter stijgt. ANP
Maak jij je zorgen over de stijging van de zeespiegel?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!