Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuizen pakken samen prostaatkanker aan

06-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
onderzoek wetenschap dokter 930x520
Negen ziekenhuizen bundelen hun krachten om de behandeling van prostaatkanker te verbeteren. Door expertise en kennis te combineren, verwachten de ziekenhuizen de levensverwachting van patiënten te verhogen. Ook rekenen ze erop 'grote risico's zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie' terug te brengen. 

Ziekenhuis Amsterdam

Het zogeheten prostaatkanker-netwerk wordt gevormd door het Nederlands Kanker Instituut, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. De bedoeling is dat patiënten van deze ziekenhuizen met prostaatkanker in de toekomst behandeld worden in één instelling: het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

1 september

Het samenwerkingsverband zal in 2020 ongeveer een kwart van alle prostaatkankerbehandelingen in Nederland voor zijn rekening nemen. Dat komt neer op 750 prostaatkankeroperaties, tegen ruim 300 van dit soort behandelingen vorig jaar in het Amsterdamse ziekenhuis. De samenwerking begint op 1 september. De bedoeling is dat in een later stadium meer ziekenhuizen zich bij het verbond aansluiten.

'Betere behandeling'

De nauwe samenwerking tussen de urologen van de aangesloten ziekenhuizen levert 'hoogwaardige zorg' op voor patiënten, zo is de verwachting. Zo worden kennis en expertise van de artsen voortdurend onderling uitgewisseld en overleggen zij continu over behandelplannen van de patiënten. De samenwerking geeft volgens de partners ook een impuls aan wetenschappelijk onderzoek.
De ProstaatKankerStichting is blij met de oprichting, zegt voorzitter Kees van den Berg. 'Dit leidt tot de verbetering van prostaatkankerzorg en is daarom in het belang van zowel de patiënt als zijn familie.'
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!