Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgkosten hoger door wijkteams

18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verpleeghuis ouderen zuster 930 520
Wijkteams zorgen eerder voor meer, dan voor minder zorgkosten. Dat valt op te maken uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) hiernaar. Doel van de wijkteams was juist minder dure zorg.
Gemeenten zetten wijkteams in voor het organiseren van zorg dichtbij hun inwoners, zoals mantelzorg. Alleen als dit niet mogelijk is, wordt professionele zorg ingezet.

Doorverwijzing naar professionele zorg

Het onderzoek wijst uit dat in de periode 2015-2017 in gemeenten met wijkteams het aantal doorverwijzingen naar professionele zorg met 14 procent harder is gestegen dan in gemeenten zonder zulke teams. Vooral in gemeenten waarin zorgprofessionals in dienst van een zorgaanbieder in de wijkteams zitten, neemt doorverwijzing naar de professionele zorg toe.

Gemeenten zonder wijkteams

In gemeenten zonder wijkteams zijn het doorgaans mensen die werken bij een gemeentelijk Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning) die over doorverwijzingen gaan. ,,Mogelijk houden zij meer rekening met de kosten voor de gemeente dan de zorgprofessionals’’, aldus het CPB.

Problemen boven water krijgen

Wijkteams zijn daarnaast mogelijk beter in staat verborgen problemen boven water te krijgen, stelt het CPB. Dat kan volgens het planbureau overigens heel waardevol zijn. ,,Als hierdoor het aantal doorverwijzingen stijgt, kan dat zelfs wenselijk zijn, ondanks de hogere kosten die hiermee gepaard gaan.’’

Alleen voor zware hulpvragen

Gemeenten die de stijging van doorverwijzingen naar professionele hulp willen tegengaan, kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen de zwaarste hulpvragen door een wijkteam te laten oppakken. Alle andere hulpvragen zou door het Wmo-loket kunnen worden afgehandeld. Ook zouden gemeenten ervoor kunnen kiezen zorgaanbieders geen rol te geven in het wijkteam, aldus het CPB. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!