Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Chinese pijnboompitten

Geplaatst door: gijstaz op: 06-01-2009 20:02
Vandaag heb ik weer wat geleerd.
In mijn familie klagen ze al een paar dagen over een vreselijk bittere smaak in hun mond. Een heleboel producten zoals bijvoorbeeld chocolade smaken echt niet meer. Nou waren ze best ongerust want jah een plotselinge smaakverandering is natuurlijk wel vreemd. Toen ik hoorde dat er meerdere mensen last van hadden dacht ik "even opzoeken op google" want dat moet iets met eten te maken hebben. Nou blijken ze een tijdje geleden pijnboompitten gegeten te hebben en die kunnen, inderdaad, een vreselijk bittere smaak in de mond te geven. Dit gebeurt volgens een onderzoek alleen bij Chinese pijnboompitten en kan dagen tot weken aanhouden.
Nou vroeg ik me af hoe komen wij nou Chinese pijnboompitten? Dus ik heb het zakje gepakt: Euroshopper pijnboompitten, gewoon van de AH, geproduceerd in Nederland maar ze zien er verdacht veel uit als Chinese pijnboompitjes (Tot vandaag wist ik dit verschil ook niet). Nou blijkt, na wederom gebruik van google, dat meer mensen de problemen hebben met dit merk pijnboompitten.
Hebben meer mensen hier ervaring mee, of is dit een toevalsbevinding.
En die zak pitten? Die heb ik maar weggegooid
Ook ik heb sinds vandaag last van een bittere smaak achter in mijn mond. Als geneeskundestudente ging ik natuurlijk meteen op onderzoek uit. Het eerste waar ik op terecht kwam was een forum waarin men sprak over het hebben van een bittere nasmaak na het etn van pijnboompitten. Ik ging het even bij mijzelf na en inderdaad: afgelopen woensdag heb ik de AH excellent maaltijdsalade met kip en mango gekocht waarin ook een zakje pijnboompitten zat! Dus ook de pijnboompitten in deze (dure en naar eigen zeggen van hoge kwaliteit zijnde) maaltijdsalade zitten 'schadelijke' pitten verwerkt, dus pas op hiermee!
AH, het zou netjes zijn om een waarschuwing te plaatsen op de verpakking of andere pijnboompitten te gebruiken...
Google het en je komt erachter. Je loopt nu eenmaal risico bij pijnboompitten. Dus bij alle, want zodra ze uit china komen.....En let dus ook op met Pesto, immers, daar zitten ze ook in. Ik wil dit nooit meer meemaken, dus eet nooit meer pijnboompitten. NOOIT MEER. Ik vond niets meer lekker, een week lang. Bah, ik wil dit echt nooit meer meemaken.
Hierbij mijn e-mailcorrespondentie met AH over deze Euroshopper-
pijnboompitten (kort gezegd: het verdwijnt in de onderste la)
In jullie assortiment zitten pijnboompitten van de Euroshopper. Deze hebben bij mij, nu al sinds vijf dagen, een zeer onaagename bittere smaak in de mond veroorzaakt. zie
http://www.sochicken.nl/lichaam/
bittere_smaak_door_pijnboompitten.html
voor meer info hierover. Het gaat bij Euroshopper inderdaad om de Chinese variant. Om deze zeer onaangename bijwerking te voorkomen voor andere klanten, zou ik jullie willen verzoeken dit artikel uit het assortiment te verwijderen, of er een waarschuwende tekst op te zetten.
vriendelijke groet
Hartelijk dank voor uw e-mail.Over het algemeen komen pijnboompitten uit China die in de Albert Heijn producten worden verwerkt. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft het e.e.a. onderzocht daar is uit naar voren gekomen dat de oorzaak waarschijnlijk een natuurlijke is. Onderzoek naar zware metalen of residuen van bestrijdingsmiddelen leverde niets op. In elk geval is er geen sprake van een gevaar voor de gezondheid van de consument. "Albert Heijn is wel in gesprek met de leverancier om te kijken naar eventuele alternatieven. U kunt ook één en ander nalezen op www.vwa.nl
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice Beste AH,
Dank voor uw antwoord.
Ik vind het wel merkwaardig. Ik loop nu al 5 dagen met een zeer onaangename bittere smaak in mijn mond, u weet dat de oorzaak daarvan ligt bij de door u verkochte pijnboompitten, maar u zegt alleen maar dat deze geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. U kunt toch niet gewoon doorgaan om uw klanten vieze producten te verkopen?! Willens en wetens?! Overigens is die volksgezondheid een rekbaar begrip: mijn psychische gesteldheid is dezer dagen op een niveau ver beneden nul, temeer daar ik
toevallig driemaal op (zaken)etentjes ben uitgenodi d, die ik nu met veel chagrijn naar binnen werk, terwijl ik normaal gesproken een echte genieter ben. Een door u aangeboden smart-etentje voor twee zou ik wel op z'n plaats vinden. Voor het overige zou ik denken dat u de euroshopperpijnboompitten gemakkelijk uit het assortiment kunt halen, want u biedt ook nog een ander merk aan. Ik ga ervan uit dat u maatregelen neemt. Zo niet, dan zal ik zeker op deze zaak terugkomen, desnoods via krant en tv.
Met vriendelijke groet,
Geachte mevrouw,
Het spijt ons te vernemen dat u niet tevreden bent met ons antwoord. Graag informeren wij u dat de klantenservice een signalerende en intermediaire functie heeft. Alle vragen en opmerkingen van klanten worden door ons gebundeld en aan de verantwoordelijke managers gemeld. Op deze manier kunnen klachten/reacties vanuit de klantenkring worden betrokken bij de evaluaties. U kunt ervan verzekerd zijn dat uw opmerkingen de nodige aandacht hebben en serieus worden behandeld. Verdere eventuele beslissingen en of opmerkingen van de verantwoordelijke managers worden echter niet
gecommuniceerd met de klant.
Wij vertrouwen erop u met deze toelichting voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice
Je krijgt een bittere smaak in de mond als de pijnboompitten niet eerst geroosterd zijn voordat je ze eet! Je moet ze altijd eerst roosteren! Op het pakje staat altijd of ze wel of niet geroosterd zijn. Als het er niet opstaat moet je het zelf nog even doen. Dit kan heel eenvoudig in een koekenpan met een anti aanbaklaag!
Groetjes Maud
Vandaag is er plotselinge smaakverandering bij mij opgetreden. Een akelige bittere smaak in mijn mond. Ik krijg het niet weg. Vanavond gezocht op internet wat hiervan de mogelijke oorzaak kon zijn. Geurverlies voor veel geuren is ook de laatste jaren voor mij iets waarmee ik moet leven. Gelukkig vond ik op internet deze site. Ik ben hierdoor voorlopig gerust gesteld. Al vind ik het niet leuk. Want zojuist gisteren heb ik 'andere' pijnboompitten gebruikt in een salade. Ik wacht nu af hoe het max. over een week is met de bittere smaak. Ik kan niet ontdekken of de pijnboompitten uit China komen. Ze zijn wel kleiner dan anders. De pijnboompitten zijn van Looije Maasland.
AH heeft verleden week de pijnboompitjes van Euroshopper uit de schappen gehaald...EINDELIJK! 'k Heb er ook diverse vervelende ervaringen mee!
Hoop idd dat ik er met de Europese pitjes geen last meer van zal hebben...
Ook ik heb eergisteren pijnboompitten gegeten en gisteren kwam bij  mij ook de vieze smaak in mijn mond. Echt ronduit smerig! Heb vandaag eerst de tandarts gebeld, maar zij konden niks betekenen aangzien ik geen pijn had aan een kies... Vervolgens gaan googlen en meteen herkende ik de problemen die men kan krijgen na het eten van deze pitjes. Eten is verschrikkelijk dus eet weinig momenteel. Het kan dus blijkbaar nog wel even duren voordat het over is, vijf dagen of langer. Ik zit aan mijn tweede dag, dus een heel fijn vooruitzicht!
Voorlopig ook voor mij geen pijnboompitjes meer, ik denk nooit meer.. Eten en drinken is een dagelijkse behoefte maar elke slok of hap is om te kotsen zo goor en dat is zachtjes uitgedrukt....Ik heb er een paar ongeroosterd en de rest geroosterd opgegeten en weet niet welk merk het was aangezien ik het in een potje had gedaan.
Ha, gelukkig !?!?
Ik dacht al dat ik plotseling een nare ziekte had ontwikkeld maar het blijkt te liggen aan de pijnboompitjes die bij een carpaccio van Dirk v/d Broek zaten: afgelopen zondag gegeten en sinds maandag een zeer nare metallisch bittere smaak in mijn mond bij alles wat ik eet.
even afwachten hoe lang het gaat duren want poetsen, spoelen, zoete dingen eten helpen absoluut niet, juist het tegenovergesteld effect.
Vind het wel vreemd dat het bekend is maar de chinese pijnboompitten nog steeds in de handel zijn want ik lees dat bv Italiaanse pijnboompitten nooit dit soort problemen hebben veroorzaakt.
Regelmatig eten wij , mijn man en ik pijnboompitten van de euro shopper en we hebben nog nooit ergens last van gehad. Het zijn heerlijke kleine pitjes, jammer dat AH ze uit de schappen haalt,  groet,
Home remedies recommended by sufferers include drinking liquid aloe
vera and taking activated charcoal tablets (charcoal is often used as a
detox in cases of drug overdose).
So what's actually happening here? And should we be worried?
In reply to a group of pine mouth sufferers in Wales, the Food
Standards Agency contacted doctors at the Brussels Poisons Centre, who
have carried out tests on the pine nuts, but have been unable to
identify any chemical differences between those that cause pine mouth
and those that don't.
The good news is that no pesticide or heavy metal
contamination has been found in the pine nuts. The puzzling news is
that while some people get pine mouth, others don't, even though
they've eaten the same batch of nuts.
'It doesn't seem to be an allergic reaction, either,' says John Collard, clinical director of charity Allergy UK.
'It
may be there is a chemical constituent in the nuts that causes the
taste; possibly the oils in the nuts have gone rancid because of poor
storage.
'Just as caffeine increases some people's heart rate more than
others, some people may be susceptible to these oils, and some not.'
Ik had zo'n last van een vieze metaalsmaak dat ik na twee dagen op deze berichten stuit: inderdaad heb ik ook pijnboompitten gegeten. Ongeroosterd deze keer. Als ik de reacties op deze site en elders lees lijkt het vooral te gaan om pitten uit China. Als winkels worden genoemd zoals AH, of ook Lidl en C1000 vermoed ik toch dat mensen het gevoel hebben dat er niet gecontroleerde zaken aan de hand zijn. Die ketens toch.
Ik heb mijn pitten gekocht bij een verder fijne biologische winkel. De pitten hebben zelfs een Eco keurmerk. Ze komen wel uit China. Ik hoop dat men vindt waar het vandaan komt.

Heavy metals survey published

A survey of the concentrations of eight metals and other elements in
a variety of cultivated and wild foods has today been published by the
Agency.
The survey was undertaken to provide data for a future review by the
European Commission of permitted levels of these metals in our diet.
Estimated intakes for the metals and other elements measured during this survey do not cause concern for people's health.
Concentrations of aluminium, arsenic, cadmium, copper, iron, lead,
manganese and zinc were measured in 310 food samples: 120 samples of
root vegetables, 30 of nuts, 35 of dried fruits, 50 of mushrooms, 25 of
honey, 25 of sweets and 25 of deer and pheasant. These were bought
throughout the UK from a range of shops.
The levels found in the survey were compared against legal limits
where they exist - that is, for arsenic, lead and cadmium. Four samples
of cultivated mushrooms and nine samples of nuts showed levels of
cadmium above these limits. One sample of root vegetables and seven
samples of nuts showed levels of lead above the limits. The Agency
informed local authorities for them to consider whether to take
enforcement action, and relevant companies.
None of the results of this survey pose a significant risk to people's
health, and FSA advice to eat at least five portions of fruit and
vegetables, each day is unchanged.

The science behind the story

The
FSA regularly monitors the concentrations of metals and other elements
in food. Some metals and other elements (such as copper, manganese and
zinc) can act as nutrients and are essential for health, while others
(such as arsenic, cadmium, lead and mercury) have no known beneficial
health effects. All may be harmful if excessive amounts are eaten.
In the most recent Total Diet Study, the levels of metals found in
nuts and vegetables were low and did not present significant risks to
the general UK population. Metals and other elements can be present in
food either naturally, as a result of human activities (such as
farming, industry or car exhausts), from contamination during
manufacture/processing and storage, or by direct addition.
Cadmium is subject to a regulatory limit in nuts. The data used to
set this limit did not include information on pine nuts which have now
been found to accumulate cadmium naturally to a greater extent than
other nuts. Data on nuts are being collected to allow the European
Commission to consider revising the cadmium and lead limits.

Britse voedselveiligheidbureau vindt zware metalen vooral in noten

Uit
een onderzoek van de Food Standards Agency [FSA: , de Britse
voedselveiligheidsorganisatie, naar het voorkomen van zware metalen in
voedingsmiddelen blijkt dat deze vooral voorkomen in noten. Hoewel de
hoeveelheden de nationale limieten in een aantal gevallen te boven
gingen bestaat er volgens de FSA geen gevaar voor de volksgezondheid.
De FSA onderzocht in totaal 310 voedingsmiddelen op zware metalen als
aluminium, arseen, cadmium, koper, lood, mangaan, ijzer en zink. De
gevonden hoeveelheden zware metalen werden vergeleken met de wettelijk
toegstane hoeveelheden hoeveelheden. In het Verenigd Koninkrijk gelden
die alleen voor arseen, cadmium en lood.
In 4 partijen champignons en in 9 partijen noten werd de norm voor
cadmium overschreden.
In één partij groente en in zeven partijen noten
werdt de norm voor lood overschreden. In geen van de gevallen leverde
dat overigens gevaar voor de volksgezondheid op, aldus de FSA.
Het onderzoek van de FSA werd overigens verricht in het kader van een
komende herziening van de wettelijke maximumnormen door de Europese
Unie.
Currently a maximum level of 50 mg/kg for cadmium applies to fruit
including edible nuts. However, data from the UK's and other member
states monitoring programmes have shown that the current limit is
inappropriate and unachievable for pine nuts . The Commission plans to
exclude pine nuts from the legislation.
A new limit will be established once further data on the presence of cadmium in pine nuts is available.

‘Metallic’ pine nut mystery stumps food analysts

By Jess Halliday, 17-Jul-2009
Related topics:
[url=http://www.foodnavigator.com/Product-Categories/Fruit-vegetable-nut-ingredients": Fruit, vegetable, nut ingredients[/url:
The UK’s Food Standards Agency is investigating curious reports of a
lingering metallic taste in the mouth of people who have eaten pine
nuts, sometimes lasting as long as two weeks.
Pine nuts are a popular addition to salads, and are also a crucial
ingredient in pesto sauce. Reports of an unpleasant taste following
consumption of pine nuts circulated in Belgium in 2001, prompting the
Poisons Centre to conduct a comparison of affected and unaffected nut
batches. Although they concluded there was no safety threat, no
chemical differences were found.
In recent months, however, the problem has arisen again, not only in
the UK but in other parts of the world, too. Incidents in the US are
said to have followed consumption of nuts imported from China. In the
UK the problem has led a number of consumers to contact the food
regulator for an explanation.
The unexplained phenomenon could have an impact on ingredient sourcing
and screening by food manufacturers – although it is unlikely that they
will be able to take measures to ensure product quality is not affected
until the underlying reason is found.
The FSA has now confirmed that it is taking on the matter – although it
emphasised that it is not a food safety issue. “As far as the Agency is
aware, no adverse health effects have been associated with these
symptoms.”
It expects the task to be tricky given the lack of information
available, but is inviting people who have experienced the problem to
email [url=mailto:toxicology@foodstandards.gsi.gov.uk" target="_self" rel="nofollow": toxicology@foodstandards.gsi.gov.uk[/url:
with details of the pine nuts consumed and how long they had the metallic taste for.
Not everyone
Even more curiously, the metallic taste is reported to affect only some
people who have eaten nuts from an affected batch, and not others.
Clinical director of the charity Allergy UK John Collard, said it is
unlikely to be down to allergy, according to a Daily Mail report. He
suggested that some of the oils in the nuts may have become rancid due
to poor storage, and that some people are more susceptible than others.
Got a hypothesis?
FoodNavigator would be interested to hear from anyone in the food
industry with a theory about what could be causing the problem.
You can share your thoughts by emailing jess.halliday ‘at’ decisionnews.com.
Please write ‘Pine mouth’ in the subject line; all comments will be
taken as ‘on the record’ and may be published along with the sender’s
name and affiliation.
Ook ik heb er last van
Ik wordt er gek van niet maar dan ook niets smaakt.
Het is ronduit smerig
ik heb al heel vak pijnboom pitten gehad en vind ze heerlijk maar deze keer...
zijn de dagen erna vreselijk

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!