Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

kraamzorg

Geplaatst door: bouwien op: 25-09-2010 19:37
Wat een eenzijdig gesprek over de kraamzorg. Waar is de kraamverzorgende, en waarom krijgt zij de zwarte piet toe gespeeld. Ben zelf al 33 jaar kraamverzorgende,en zie hoe wij zo langzamerhand uit geknepen worden. Te weinig medewerkers, erg laag salaris,waardoor de pas opgelijde kraamverzorgsters afhaken, slechte arbeids voor waarde[al in geen jaren een nieuwe CAO: te veel papier werk. De werkdruk loopt alleen maar op, niets geen rekening houden met je gezondheid. client moet per slot van rekening zorg krijgen. Krijgen steeds meer taken er bij, verloskundige die bijna niet meer langs komen, omdat er geen tijd is, en de verantwoording op de kraamverzorgende afschuiven. Wij willen wel,maar kunnen niet meer
Reactie door sonjaatje op 25-09-2010 20:27
Bij mijn jongste had ik 2,5 jaar geleden 2 perfecte kraamverzorgsters, kan niks anders zeggen. De ene was een wat oudere herintreedster. Mijn huis is nog nooit zo schoon geweest, ze hielpen bij het aanleggen, waren absoluut niet opdringerig en deden alles in overleg. Als ik een cijfer zou moeten geven wat het een absolute 10.
Reactie door emmykoster op 25-09-2010 21:10
Jammer dat er geen praktijkopleiders en leerlingen aan het woord kwamen en dat het niet duidelijker werd dat er een verschil is tussen stagiaires en leerlingen. Een leerling volgt een zogenaamde BBL opleiding en het doel daarvan is werken naar zelfstandigheid. Dat geldt voor al het werken in de zorg. Een chirurg haalt ook niet zijn eerste blindedarm er pas zelfstandig uit nadat hij gediplomeerd arts is. Dit doet hij echt niet zijn hele studietijd onder begeleiding. Wij begeleiden een leerling eerst volledig en bouwen de begeleiding af. Uiteraard kijk je naar de ontwikkeling van de leerling. De ene keer heeft ze een jaar volledige begeleiding en de andere keer 4 maanden. Uit het onderzoek kwam dat er 15% van de gezinnen een onervaren kraamverzorgster hebben gehad en 5% een ongediplomeerde. Dat zegt mijn inziens niets over de kwaliteit. Soms krijgen gezinnen inderdaad minder uren zorg als het heel druk is. Dat is niet altijd met meer personeel op te lossen. Er worden maar weinig baby's op tijd geboren, het is vaak een golf beweging. Ik werk al 8 jaar ook in de planning en zelfs met heel veel personeel kan je soms nog in de problemen komen. Deze septembermaand stond er bijvoorbeeld op 14 september nog 70% van de gezinnen die ingeschreven waren voor de maand september. Dat valt gewoon niet te plannen.
Reactie door angelique+1948 op 26-09-2010 13:50
Natuurlijk moeten met deze discussie de goede onder de slechte lijden, maar dat is iets van alle tijden. Maar het is wel terecht dat hier iets over gezegd gaat worden.Want de vele kraam vrouwen die het slecht hebben getroffen, weten waar het over gaat. Mijn dochter had een zware bevalling in het ziekenhuis, maar mocht s'middags toch naar huis mits er een kraamverzorgster aanwezig zou zijn. Het bureau beloofde dat binnen een uur een kraamverzorgster aanwezig zou zijn. Maar helaas, ze kwam pas na 3 uur, en na anderhalf uur moest zij al weer weg. Zij is daarna nog 3 dagen van 4 uur geweest, maar ze heeft alleen maar gezucht dat het zo'n zwaar beroep was, en vaak was zij aan het schrijven.De 5 dag heeft mijn dochter ze naar huis gestuurd en gezegd dat ze niet meer terug hoeft te komen, ze heeft er echt niets aan gehad, alleen maar ergenis. En oma was er dan natuurlijk om bij te springen, maar zeg nu toch zelf, zulke dingen horen toch niet voor tekomen.
Reactie door damigemo op 26-09-2010 14:58
inderdaad jammer dat kraamzorg zo negatief wordt neer gezet hiet. Werk zelf al 18 jaar in de kraam en geloof mij, we doen er alles aan om het de client zo fijn en goed mogelijk naar de zin te maken. Helaas kan het al eens gebeuren dat de bekende "klik'' er niet is en clienten soms verkeerde verwachtingen hebben van de kraamverzorgende maar over het algemeen is het fantastisch leuk werk en is de sfeer tussen client en kraam prima. Had het fijn gevonden als er ook positieve reacties bij waren geweest. Bij mijn organisatie worden bbl leerlingen goed begeleidt en zijn er zeer zeker geen ondeskundige kraamverz. aan het werk. Stagiaire werkt zo wie zo nooit of te nimmer alleen in de gezinnen. Wat zorgplan betreft, ook wij hebben ons aan regels te houden en de bedoeling van het zorgplan is dan ook om de kwaliteit te verbeteren en alert te blijven op evt problemen. Wij zijn werkzaam als kraamverzorgende en niet als verloskundige of arts, die uiteindelijk de supervisie hebben. Ook is er regelmatig overleg met verloskundige in het kraambed, en komen ze geregeld langs, mocht er iets zijn kunnen we altijd bellen met verloskundige of kraamorganisatie, kraamverzorgende alleen beslist nooit wat er medisch moet gebeuren. Jammer nogmaals dat de functie van kraamverzorgende zo slecht wordt neer gezet in uw programma.
Reactie door damigemo op 26-09-2010 15:14
Ben het helemaal met jou eens bouwien. Werk zelf ook al 20 jaar in de kraam en het wordt er niet leuker op. Clienten verwachten soms veel te veel terwijl wij ook maar alleen instructies opvolgen, ook wat zorgplan betreft, soms moet je tijd zoeken om de hele papierwinkel in te vullen, en wat de uren betreft, mogen wij aan de client uitleggen waarom ze maar zoveel uur krijgen (soms te weinig) de zorgverzekeraars worden hier niet mee lastig gevallen, terwijl die dit wel bepalen. Vindt het echt jammer dat de kraamverzorgende hier zo neg wordt besproken. Uiteindelijk werken we toch maar 8 tot 10 dgn achter elkaar wat in geen ander beroep voor komt, maar dat realiseren zich niet alle clienten. Goed commentaar van jou. groetjes marijke.
Reactie door dirk2 op 26-09-2010 15:42
Ik heb niet de hele uitzending gezien, maar de ervaring van mijn zus en haar vriendinnen is dat het juist fout gaat in het traject daarvoor. De vroedvrouw stuurt niet door en in het ziekenhuis werd ze weggestuurd. Ze heeft er nu nog een trauma van.
Reactie door jscholtes op 26-09-2010 19:38
ik begrijp dat dit een inhoudelijke discussie is. Wil toch node opmerken dat het volgen van een cursus Nederlandse taal best aan te bevelen is. Ik waardeer jullie werk enorm, kan echter het gevoel wat mij in deze discussie overkomt niet onderdrukken. Ik kan me niet voorstellen dat jullie dit beeld bewust willen creeeren. Laat je reacties door iemand nalezen. Je wil toch serieus genomen worden in de inhoudelijke discussie toch?
Reactie door lievie op 26-09-2010 20:00
Hey ten eerste wil ik ook hier iets over kwijt. Toen ik deze uitzending had gezien had ik al gelijk een heleboel opmerkingen waar ik het niet mee eens ben. Nu wordt de kraamzorg in een fout daglicht gezet terwijl we met liefde en veel energie bij de trotse ouders en familie werken. Ik werk zelf ook in de kraamzorg. Ben net geslaagd en ben een beginnend beroepsoefenaar als kraamverzorgende en ben niet gelijk on ervaren. Voelde me wel een beetje aangesproken omdat ik nog mar net 1 week alleen werk zonder begeleiding. Ik heb de opleiding van 1 jaar gevolgd bij de kraamorganisatie waar ik nu voor werk.. Voordat je daar aan de opleiding mag deelnemen moet je op solicitatie gesprek.en hun overtuigen waarom jij een goede kraamverzorgster zou zijn. Er worden dan 16 mensen van de honderden aanmeldingen en solicitaies eruit gepakt die de opleiding mogen volgen van 1 jaar. Ik heb zelf die opleiding ook gevolgd en je staat dan echt niet als LEERLING!! zoals wij dan zijn aleen in een gezin. Ook al is het stervens druk vanwege vakante periode ofzo. Wij zijn begonnen met 1 maand alleem maar theorie en dan 5 dagen per week. Zodat we al wel wat informate in ons rugzakje hebben om de maand daarna met volledige begeleiding in een gezin te werken. en ook alleen in gezinnen die dat goed vinden, want dat wordt bij de intake gevraagd door de kraamorganisatie. Zodat het gezin dat zelf kan beslissen.!! Dan wordt er na elke 2 kraambedden die de leerling heeft gewerkt gevalueerd met haar persoonlijke praktijkopleid(st)er en gekeken naar zij/haar leerdoelen. Ze volgen de leerling heel goed en door veel gesprekken te volgen zien hun of ze klaar zijn om de begeleiding langzaam aftebouwen.. En zo totdat ze hun examen mogen doen in 2 verschillende gezinnen. En dan mogen ze alleen werken en als ze begeleiding ergens bij nodig hebben kunnen ze altijd bellen naar de organisatie en dan komt er altijd iemand langs. Dus ik wil hiermee even zeggen dat jullie niet alle kraamverzorgende zo in een fout daglicht mogen zegge want ik geloof best dat er kraamverzorgster zijn die het al zo lang doen en het op hun eigen manier doen. Maar ik vind dat een goede klik en vertrouwensband ook heel veel invloed kan hebben op hoe het gezin vind dat de kraamverzorgende het doet. Dus kijk eens naar beide partijen, want iedereen is anders en soms kan dat heel erg botsen met de kraamverzorgende en de kraamvrouw. Lieveke
Reactie door sonjaatje op 26-09-2010 20:30
Hoi Damigemo, Kun je mij voorbeelden geven van kraamvrouwen die teveel verwachten. Wat verwachten ze dan precies. Ik moet zeggen dat ik een keizersnede heb gehad dus misschien is dat anders want ik kon natuurlijk niks. Zij deden oa: stofzuigen, dweilen, afwassen, brood smeren (ook voor het oudere kind), mij helpen met wassen, de was, wc schoonmaken, voor de baby zorgen samen in overleg met mij, drinken brengen, helpen met aanleggen, de wond in de gaten houden. (meer kan ik even niet bedenken). Ik persoonlijk vond dat meer dan zat. Hoe het zat met de boodschappen kan ik me niet meer herinneren.
Reactie door mamaqdmf op 30-09-2010 19:06
wat een negatief beeld word er neer gezet ,ik ben zelf sinds feb gediplomeerd ,en zorg er juist voor dat het een feest wordt ,natuurlijk werken we allemaal anders ,maar als het gezin een gevoel heeft van deze kraamverzorgster past niet bij mij kan ze altijd bellen en komt er iemand anders. ik heb als leerling eerst 3 mnd school gehad daarna heb ik meegelopen met een gediplomeerde kraamverzorgster in 6 gezinnen ,en daarna heb ik nog 6 gezinnen 3 uurs begeleiding gehad ,daarna 3 gezinnen om de dag en het laaste deel van de opleiding had ik telefonische contact ,bij een bevalling moest ik ook 5x meelopen en een lijst met handelingen laten aftekenen voordat ik zelf aan de slag kon nou ben ik niet piep jong begonnen ,ik was 31 toen ik begon met de opleiding en had toen 3 kinderen ,tijdens mijn opleiding kreeg ik de 4e ik voel me best wel een beetje aangesproken ik hoop dat er nog een uitzending komt ,waarin ook wij kunnen vertellen hoe het opleidings traject gaat ,en hoe het is om in de kraam te werjen
Reactie door grootvader op 30-09-2010 21:17
Ik denk, als ouwe kerel dan, dat het probleem ergens anders ligt. Namelijk het uitpersen van hen die het werk moeten doen terwijl de burocratie sterk is toegenomen. Ook in ziekenhuizen worden steeds vaker leerlingen aan het bed gezet en in de thuishulp had men vroeger 1 gezin per dag, nu 4 of 5 of zelfs meer per dag om te verzorgen. Mij lijkt het dat dit ook zo is (gegroeid) bij de kraamzorg. Daar ligt volgens mij het grote probleem en ook naar mijn idee ook zo geschetst in die uitzending. En nee, mijn dak is al jaren geleden ingesmeerd met groene zeep opdat er geen ooievaar meer kon landen. Mensen die mij beter kennen vinden mij eerder een koekoek dan................. De Vrije Vogel
Reactie door zuster clivia op 03-10-2010 12:15
Quote: jscholtes schreef op zondag 26 sep 2010, 19:38: ik begrijp dat dit een inhoudelijke discussie is. Wil toch node opmerken dat het volgen van een cursus Nederlandse taal best aan te bevelen is. Ik waardeer jullie werk enorm, kan echter het gevoel wat mij in deze discussie overkomt niet onderdrukken. Ik kan me niet voorstellen dat jullie dit beeld bewust willen creeeren. Laat je reacties door iemand nalezen. Je wil toch serieus genomen worden in de inhoudelijke discussie toch?einde Quote Beste Scholtes, misschien een idee om zelf een cursus Nederlands tegaan volgen? "Je wil" is -Je wilt- en "creeeren" is -creëren-. En natuurlijk willen wij serieus genomen worden.................... Wat een idiote mening. Eigenlijk zou ik mij niet moeten willen verlagen tot zo'n reactie, maar dat terzijde. En dan nu over naar serieuze zaken. Ik heb de uitzending net bekeken op "uitzending gemist". En ik vind het ook jammer dat er zo'n negatief beeld over de kraamzorg bestaat. We werken allemaal keihard en dagen achtereen. En natuurlijk worden er weleens fouten gemaakt of laat iemand een steekje vallen, maar volgens mij hebben we allemaal hetzelfde doel: het gezin een fijne kraamtijd bezorgen, waarop ze later met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Soms vind ik wel dat gezinnen andere verwachtingen hebben van onze taken. Als ik start in een gezin, kijk ik eerst naar hun verwachtingen die het gezin bij de intake in het zorgplan hebben opgeschreven. Dan vertel ik ze altijd wat ze van mij kunnen en mogen verwachten. In eerste instantie ben ik er voor moeder en baby en als er borstvoeding wordt gegeven dan staat dat "boven aan mijn ladder". Daar kan heel veel tijd in gaan zitten. Het sanitair, de was dagelijks en 's een stofzuiger etc. En natuurlijk zorg voor andere kinderen in het gezin. Sommigen denken dat we er voor de "grote schoonmaak" zijn. Jammer! Wat ik zelf heel belangrijk vind, is 1 kraamverzorgende.
Reactie door invalide op 03-10-2010 19:33
Kip en Ei verhaal? Omdat de minister het wilde verbeteren maakte hij op papier een plan. Dus meer papieren die ook weer gecontroleerd moeten worden. Dus op papier is het beter, maar door het vele invullen juist slechter omdat er minder tijd voor moeder en kind is. Ik ben voor stoppen met de vaak overbodige administratie, en zowel de persoon die bij ons thuis komt als het kantoor kan dan weer meer werk doen voor zelfde geld, want papier lost meestal niets op, het camoufleerde alleen maar. Dus terug naar vroeger want niet al het nieuwe is beter!
Reactie door astrid777 op 07-10-2010 14:03
Quote: mamaqdmf schreef op donderdag 30 sep 2010, 19:06: wat een negatief beeld word er neer gezet ,ik ben zelf sinds feb gediplomeerd ,en zorg er juist voor dat het een feest wordt ,natuurlijk werken we allemaal anders ,maar als het gezin een gevoel heeft van deze kraamverzorgster past niet bij mij kan ze altijd bellen en komt er iemand anders. ik heb als leerling eerst 3 mnd school gehad daarna heb ik meegelopen met een gediplomeerde kraamverzorgster in 6 gezinnen ,en daarna heb ik nog 6 gezinnen 3 uurs begeleiding gehad ,daarna 3 gezinnen om de dag en het laaste deel van de opleiding had ik telefonische contact ,bij een bevalling moest ik ook 5x meelopen en een lijst met handelingen laten aftekenen voordat ik zelf aan de slag kon nou ben ik niet piep jong begonnen ,ik was 31 toen ik begon met de opleiding en had toen 3 kinderen ,tijdens mijn opleiding kreeg ik de 4e ik voel me best wel een beetje aangesproken ik hoop dat er nog een uitzending komt ,waarin ook wij kunnen vertellen hoe het opleidings traject gaat ,en hoe het is om in de kraam te werjen einde Quote Ik ben sinds 20 april begonnen aan de kraamverzorgingsopleiding en duurt tot september 2011,ben ook niet de allerjongste (50 jaar 3 kinderen en 4 kleinkinderen.) Bij ons bureau loop je altijd met iemand mee natuurlijk zijn er al vlotte leerlingen bij die onder begeleiding zelfstandig mogen werken.Ik zelf wil het nog niet om die reden dat ik niet halve informatie wil geven aan de kraamvrouw maar onder begeleiding van een gediplomeerde kraamverzogster geef ik wel advies en informatie alleen die ik op school hebt geleerd en adviezen en tips van andere ervaren kraamverzorgsters. Het moet wel volgens de protocollen van mijn kraambureau stroken als dit niet het geval is neem ik contact op of schrijf ik dit in een stageverslag op hieruit kan je werkbegeleider zien hoe ver jij bent en waar je aan moet werken. Vervolgens wordt in het stageverslag feedback gegeven en daar moet ik weer een reflectie van geven.Kortom vind ik de uitzending van Kassa eenzijdig belicht daardoor zit ik nu thuis omdat vele mensen deze uitzending hebben gezien en nu geen leerlingen meer mee willen.Jammer dat mensen altijd over één kam worden geschoren.Tot nu toe heb ik altijd fijne reacties gehad zowel van kraamverzorgster als kraamgezin. Astrid777

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!