Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

verse eieren

Geplaatst door: mrs g op: 01-02-2011 10:14
Waar zijn de verse eieren? Een paar jaar geleden kocht ik eieren van de supermarkt met 4 tot 6 weken nog op de datum, maar nu heb ik geluk als het 2 weken is en de eiren zijn al lang niet vers.
Reactie door valerius-2 op 01-02-2011 10:33
Ik denk dat ze te lang opgeslagen zijn omdat de verkoop is terug gelopen, wegens de mindere verkoop in Duitsland.
Reactie door erik008 op 01-02-2011 12:33
1. Leg het ei in een kom met zout water,
2. Blijft het op de bodem liggen dan is het een vers ei,
3. Gaat het ongeveer rechtop staan met de stompe kant naar boven dan is het ei één week tot enkele weken out,
4. Drijft het ei dan is het 6 weken oud.
Reactie door birgit67 op 01-02-2011 14:37
Ik heb vanmorgen toevallig nog biologische eieren gehaald bij ah en die zijn nog een maand houdbaar.
Dus ze zijn er nog wel.
Reactie door chef54 op 02-02-2011 14:12
als je een spiegelei bakt en het wit beslaat de gehele pan,is ie oud.

Reactie door de motormuis op 02-02-2011 19:26
En als je het ei openmaakt en het stinkt,dan is ie ook oud.
Reactie door abarth op 02-02-2011 22:18
De Supermakrt dwingt ons op deze wijze meer te consumeren, of eten weg te gooien als het over de datum is.
Zodoende komen we weer sneller terug.
Reactie door dobby op 02-02-2011 23:10
Quote: abarth schreef op woensdag 2 feb 2011, 22:18: De Supermakrt dwingt ons op deze wijze meer te consumeren, of eten weg te gooien als het over de datum is.
Zodoende komen we weer sneller terug.
einde Quote

Ach.. vroeger stond er geen datum op de eieren.. en waren ze echt even lekker hoor..

en de een zegt dat eieren in de koeling bewaard moeten worden, de ander niet (en ze staan in de supermarkt ook niet koel), of nog leuker laatst ergens gehoord dat ze zodra je ze thuis hebt *wel* in de koeling moeten (maar in de supermarkt dus niet? apart...).. dusseh.. zolang ze niet uit elkaar spatten als je ze aanraakt (dat was een experiment van 3 weken op de verwarming.. slecht idee.. trust me..)

Maar als je iedereen wilt overtuigen dat ze niet goed zijn - dan gewoon iemand aan een gekookt ei laten ruiken.. succes bijna verzekerd *smirk*
Reactie door nbw op 03-02-2011 02:06
Als ik nu naar de schuur loop en voel of de kippen gelegd hebben(in de rui dus weinig kans op een ei) dan kan ik een vers ei halen.Na 2 dagen is de versheid eraf.
Nog wel te eten maar de smaak is minder. Heb een 10 hennen en uiteraard een haan. Elk jaar slacht ik 1 of 2 leghennen voor de soep en help ik 1 nest kuikens groot met de broedmachine. Hanen gaan na 3 maanden als gebraad in de pot tenzij een nieuwe haan nodig is voor de eiproductie.

Heb kleinkinderen die het fantastisch spannend vinden een ei of 3 onder een broedse hen vandaan te halen. En ze lusten ook nog een ei. Echter 1tje alleen gebakken en doorgeprikt.

Reactie door f.weele op 03-02-2011 09:55
ooit van mijn moeder geleerd; eerst het ei breken boven een kopje of beker voordat je gaat bakken of verwerken. Zo kan je ruiken/zien of het een bedorven ei is. Ik woon aan de rand van een grote stad. 5 minuten fietsen en ik sta in het boerenland bij de kippen/eierenboer. Altijd verse eieren.
m.vr.gr.
Quote: de motormuis schreef op woensdag 2 feb 2011, 19:26: En als je het ei openmaakt en het stinkt,dan is ie ook oud.
einde Quote
Reactie door janhrl op 08-02-2011 13:30
Eieren moet je niet bij een supermarkt kopen maar bij de boer!
Mede door het dioxineschandaal in Duitsland brengen de eieren op de veiling momenteel maar 2 tot 3 cent per stuk op, afhankelijk van het gewicht.
Als je je bedenkt dat de kostprijs van een ei circa 6 cent bedraagt, leggen de boeren dus ongeveer 3 tot 4 cent per ei toe.
Wanneer je van de prijs die je in de supermarkt voor de eieren hebt betaald, aftrekt wat de boer ervoor heeft gekregen, weet je hoeveel de andere schakels (groothandels, supermarkten etc.) verdienen aan de eieren.
En de boeren die het meeste werk aan de eieren hebben nog afgezien van de (hoge) kosten van het voer, maken gigantische verliezen.
Als je de eieren bij de boer koopt, heb je altijd verse eieren én ben je een stuk minder geld kwijt. En de boer krijgt in dat geval wel loon naar werken!
Reactie door vliegenderob op 08-02-2011 13:57
Quote: abarth schreef op woensdag 2 feb 2011, 22:18: De Supermakrt dwingt ons op deze wijze meer te consumeren, of eten weg te gooien als het over de datum is.
Zodoende komen we weer sneller terug.
einde Quote


is het niet verstandiger en goedkoper om geen producten te kopen die over tijd zijn? Hoef je ze helemaal niet weg te gooien! Overigens heb ik weleens eieren gegeten van twee maanden oud en die smaakten goed. Ik haal nooit (scharrel)eieren bij de boer want die kippen eten etensresten en afval en soms smaakt het ei naar wat de boer de dag ervoor gegeten heeft, vooral bij uien is dat te proeven en dat is niet lekker. Eieren uit een legbatterij komen van kippen die in een schone gezonde atmosfeer leven en krijgen uitgebalanceerd goed voedsel want ander smaken de eieren niet! Als u het niet met mij eens bent graag commentaar zonder beledigingen aan mijn adres! Bij een recente brand bij een z.g. eierfabriek zag ik in de reportage van de geheel onverwacht binnenvallende reportageploeg dat de kippen op schoon stro rondliepen en niet tot hun enkel in de ontlasting, zoals wakker dier ons wil doen geloven, maar ja, die moeten ook actief zijn om hun inkomsten veilig te stellen.
.
Reactie door tiempje op 08-02-2011 14:16
volgens mij zijn de eieren nog net zo vers als vroeger want ik denk niet dat een supermarkt oude eieren inkoopt en supermarkten verkopen niet aan Duitsland. Het zou wél kunnen dat men, wat veel voorkomt, de houdbaarheidsdatum korter maakt om klachten te vermijden. Door de druk van actiegroepen worden er meer scharreleieren verkocht en daar zitten nu eenmaal meer bacterieën in omdat die kippen minder gezond eten.
@motormuis> een ei dat stink kan ook, zoals vliegende Rob al opmerkte, door een scharrelkip gelegd zijn die afval of etensresten gegeten heeft, ook al is het ei dan nog maar een paar dagen oud!
Reactie door lindasr op 08-02-2011 14:31
Als we melk kopen letten we op de datum, eieren ik zie nooit dat iemand op de datum let.
En ik heb doorgaans eieren die nog een maandje houdbaar zijn dus geen probleem er mee.
Wat ik wel doe is de eieren in de koelkast regelmatig keren zorgt er voor dat de dooier mooier in het midden blijft.

Vliegenderob ik snap je wel hoor. Als kind ben ik een paar keer in stallen (of hoe het heten mag) geweest met scharrelkippen. Ze liepen op onder en boven elkaar. Door de rangorde mocht de kip die onderaan de rangorde stond pas als laatste eten pikte ze eerder een graantje dan werd ze door de andere kaal gepikt. Ik vond het een naar gezicht.

Ook ben ik bij legbatterijen geweest daar zaten de kippen heerlijk in hun hokjes, het was er schoon en ze zagen er niet zo zielig uit.

Ach voor mij is het om het even wil je een echt goed en vers en verantwoord eitje.
Timmer een hok in je tuin maak het goed en geregeld schoon en zo uit het hok in de pan.

Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei.
Reactie door vliegenderob op 08-02-2011 14:47
Quote: lindasr schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:31:
Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei. einde Quote


Hoe weet je dat? Heb je dat wel eerst zelf uitgetest? grapje hoor maar ik kon het niet laten
Reactie door lindasr op 08-02-2011 14:49
Quote: vliegenderob schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:47:
Quote: lindasr schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:31:
Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei. einde Quote


Hoe weet je dat? Heb je dat wel eerst zelf uitgetest? grapje hoor maar ik kon het niet lateneinde Quote


Nee, zo een held ben ik niet. Staat in een chinees kookboek en ik gruwel er van.
Reactie door mhofman op 08-02-2011 17:54
Een ei in de koelkast blijft langer vers.Leg ze dan niet bij sterk geurende produkten bv knoflook of vis.Dan ruikt het ei erook na.Je kan een ei heeel lang bewaren.Breek de schaal en doe het ei in een diepvrieszakje,en je raad het al in de diepvries.Houdbaarheid een half jaar.Probleem opgelost.
Reactie door opahans op 08-02-2011 18:33
Quote: lindasr schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:31: .....
Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei. einde Quote


Klopt, ze kunnen zelfs nog veel ouder zijn! Heb jaren lang met een Chinese aannemer gewerkt, en bij feesten kreeg je onder andere dergelijke eieren; heel bijzonder en ECHT lekker!
Reactie door terpstra op 08-02-2011 19:20
Een vers ei is de eerste en tweede leg van de Kievit. Erik 008 een goede tip.
Met de kennis uit mijn jeugd is een drijvend ei bebroed.
P.s. Eet al 35 jaar geen eieren meer. S'maken ze niet naar dode vis?
Alles wat met kippen te maken heeft is niet meer te (vr)eten.
Reactie door bennieol op 08-02-2011 19:46
kom van boer.
van mijn ouders geleerd als een ei blijft drijven dan niet opeten.
vroeger ook wel eens in het wild en dan eieren rouw opeten maar dan ging ze eerst in water.
blijft een ei drijven dan is hij kapot of er zit een kuiken in.
Reactie door stacey op 08-02-2011 19:57

Versheid test ei voor of na breken :Herken een vers ei
Reactie door dobby op 08-02-2011 20:07
Quote: janhrl schreef op dinsdag 8 feb 2011, 13:30: Eieren moet je niet bij een supermarkt kopen maar bij de boer!
einde Quote

Lijkt een leuk idee - maar waar haal ik hier midden in de bewoonde wereld een boer vandaan? Sorry - "computer says no" :P

[and we now return to our regular scheduled programme:
Reactie door f.weele op 08-02-2011 20:44
probeer het eens op een kinderboerderij. Er is er vast wel een te vinden in jouw buurt. Als ze veel kippen hebben lopen, dan is er de mogelijkheid dat ze eieren verkopen.
m.vr.gr.
Quote: dobby schreef op dinsdag 8 feb 2011, 20:07:
Quote: janhrl schreef op dinsdag 8 feb 2011, 13:30: Eieren moet je niet bij een supermarkt kopen maar bij de boer!
einde Quote

Lijkt een leuk idee - maar waar haal ik hier midden in de bewoonde wereld een boer vandaan? Sorry - "computer says no" :P

[and we now return to our regular scheduled programme: einde Quote
Reactie door vliegenderob op 09-02-2011 00:13
Quote: f.weele schreef op dinsdag 8 feb 2011, 20:44: probeer het eens op een kinderboerderij. Er is er vast wel een te vinden in jouw buurt. Als ze veel kippen hebben lopen, dan is er de mogelijkheid dat ze eieren verkopen.
m.vr.gr.einde Quote


Leuk idee maar zoveel zijn er niet, er zijn daar meestal sierkippen en vooral hanen,( die zijn nu eenmaal mooier) en als er eieren zijn denk ik dat het personeel daar wel mee vandoor gaat of ter plaatse in de lunchpauze nuttigen en gelijk hebben ze!
Reactie door lowjoe op 09-02-2011 00:31
Scharreleieren zijn niet zoals hier beweerd,kippen die buiten scharrelen en dan af en toe afval eten!Scharreleieren zijn alleen afkomstig van legbatterijkippen die meer ruimte hebben en mogen scharrelen op de grond van de kippenschuur .Leven dus net zo als de legbatterijkippen,alleen,ze kunnen een beetje scharrelen,vinden dan alleen een beetje voer wat uit de bak gevallen is,en komen nooit de schuur uit!Eten dus helemaal geen afval,en zou dan ook niet de beweerde vieze smaak hebben.Kippen die een vrije uitloop hebben,die kunnen dat wel op pikken,en dan nog betwijfel ik of je dat in de smaak zal proeven.
Reactie door bennieol op 09-02-2011 00:49
wij hadden vroeger ook scharrel kippen en de eieren waren goed.
ze kregen kippenvoer smorgens met rest etensvoer enz wat overbleef.
voor als het donker werd ging het hok los en konden ze nog even een uur in de wei lopen overdag in een grote ren 10 bij 3 voor ongeveer 15 kippen.
als er een aparte smaak aan de eieren komt moet je ze wel heel apart voer geven
knarivoer of zoiets
Reactie door ankhor op 09-02-2011 09:30
vliegenderob, hoe ik reageer maak ik nog steeds zelf uit, maar ik zal aan je verzoek voldoen. Hoezo gezond? Waarom moet er dan een enorme lading
aan antibiotica bij? En de lucht? Naast de fecaliënlucht tevens de stof die
er door die enorme hoeveelheid kippen wordt veroorzaakt en die ze dus ook inademen.
Dat het een gecontroleerde omgeving is klopt wel. Maar of die nou zo gezond is?

En even naar de boer is er ook niet bij, ik zou niet weten waar die boer zit
en zelf kippen houden op mijn balkon is denk ik niet echt gewenst.
Reactie door vliegenderob op 09-02-2011 11:06
Fijn dat jullie zo volwassen reageren, zoals het eigenlijk ook hoort maar ik heb hier op deze site wel andere dingen meegemaakt als ik eens een andere mening had dan de gemiddelde schrijver. Lowjoe is inderdaad op de hoogte hoe het écht gaat met "scharrelkippen", ik wilde die omschrijving niet geven omdat ik nogal eens tegengesproken wordt door mensen die een gefaked spotje van Wakker dier of zo hebben gezien waar kippen wél los rondlopen. In de praktijk is het echter zoals jij zegt en deze keer krijg ik gezonde reacteis, net als die van Ankhor en zo hoort het ook, elkaars mening respecteren. (Daarom heb ik jullie ook een groen duimpje gegeven!) Ik heb vroeger wel eens enkele malen, niet vaak gelukkig, eieren "van de boer" gegeten die naar ui smaakten en ik ben iemand die dat gewoon (vriendelijk) navraagt, en toen bleek dat de boer inderdaad daarvoor uien bevattende etensresten aan de kippen had gevoerd. Hij bedankte me zelfs voor die mededeling en zou er op letten dat er geen sterke smaak of reuk verspreidende etensresten aan de kippen gevoerd zouden worden. Ik kreeg de indruk dat hij het nog meende ook want haast alle bewoners van de naastliggende camping, waaronder ik dus, kwamen bij hem kopen. Ik heb ook toen (ik was veertien jaar) weer geleerd dat je met een vriendelijk verzoek en een big smile veel kan bereiken!