Kassa Vraag & Beantwoord
  • Overzicht
  • Gemist
  • Artikelen
  • Vraag & Beantwoord
    • Stel jouw vraag
    • Gebruikers
    • Zoek een vraag
    • Categorieën
  • Dossiers
  • Test Case
  • Nieuwsbrief
  • Hulpartikelen
  • Contact
Iedere zaterdag om 19.05 uur op
  • Overzicht
  • Gemist
  • Artikelen
  • Vraag & Beantwoord
  • Dossiers
  • Test Case
  • Nieuwsbrief
  • Hulpartikelen
  • Contact
  • Stel jouw vraag
  • Gebruikers
  • Zoek een vraag
  • Categorieën
Terug naar het profiel

Antwoorden gegeven door: Emmap

  • Datum
    Vraag
    Antwoord
    Bekijk
  • Sep 13, 2020 om 17:09
    Geluidsdempende ondervloer wettelijk verplicht?
    Ik gebruik nu mijn telefoon voor het opnemen van de geluiden. Het valt me op dat dit niet altijd goed werkt. Ik neem aan dat je speciaal apparatuur nodig hebt om de hoeveelheid dB boven de norm te kunnen meten?

    Heeft iemand misschien tips hoe ik dit het beste kan aanpakken?

    Een héél laat antwoord, maar misschien helpt dit je verder (of iemand die een antwoord zoekt op een vergelijkbare vraag):
    1.
    Zelf meten kan met een eenvoudige microfoon, bv. een all-round USB microfoon van Trust (ca. 20-25 Euro, de specificaties zijn absoluut goed genoeg voor eigen metingen) en een laptop met gratis software (Spectrum Lab).
    Met deze combi kom je al veel te weten, hou in elk geval zelf een logboekje bij: wat hoor je en van hoe laat tot hoe laat.

    Ga niet zelf aan de gang met een 'decibelmeter' op je mobiele telefoon, die kunnen tot 40 dB naar boven of naar beneden afwijken, bovendien weet je als leek niet hoe je de meting moet interpreteren.

    2.
    Ben je ook bij je gemeente geweest (afd. milieu, een van de geluidambtenaren)?
    NB. Veel m.n. 'kleinere' gemeenten hebben geen eigen afd. milieu meer. Zij geven de info dan als het goed is door aan het regionale samenwerkingsverband voor milieuzaken, de regionale omgevingsdienst. Die zouden moeten weten wat hier van toepassing is, en of er vanwege het soort geluid (muziek en div. andere categoriën) nog een correctie van toepassing is, of dat er vanwege de tijd (dag, avond of nacht) nog een strengere limiet geldt.
    Als er voor deze situatie geen wet, norm o.i.d. van toepassing is, wil dat nog niet zeggen dat alles zo maar mag - en het lijkt me dat er in elk geval in jullie woning ook eens met een goede professionele geluidmeter gemeten moet worden, want 'meten is weten'. Het liefst een meting van enkele weken, die dan naast je logboekje gelegd wordt, en beoordeeld wordt door een geluidambtenaar.

    Veel succes!
    Link
  • Aug 14, 2019 om 12:48
    Mag de buurman onze oude schutting weg halen
    Dit zijn heel lastige kwesties, onmin ligt op de loer.
    Kijk eens via deze link naar rechten en plichten betreffende erfafscheiding tussen buren: juridisch loket buren en erfafscheiding
    Of dit voldoende oplossing biedt in dit soort lastige situaties als die van u vraag ik me af, maar het juridisch kader staat er wel beschreven.
    Mijn 'boerenverstand' zegt: U mag op eigen grond voor eigen kosten een schutting plaatsen, maar uw buurman mag de oude schutting, gezamenlijk 'eigendom', alleen met wederzijdse instemming, dus van beide eigenaren, van u en van hemzelf, weghalen.

    Op genoemde site staat ook iets over wanneer er sprake is van een huurwoning, want dan is niet de huurder maar de verhuurder eigenaar? Ook kan de gemeente eigen regels hebben, dus e.e.a. eerst even goed uitzoeken!
    Link
  • Aug 14, 2019 om 11:18
    Verduurzamen
    Een pelletkachel zou ik niet doen, dat is t.o.v. gas eerder een stap terug in het verleden dan een stap vooruit in de toekomst. Je gaat dan nl. een soort van houtsnippers verbranden, en als je je verdiept in de herkomst van de pellets (bossen die zgn. van 'niemand' zijn in de VS - zie de uitzending van Zembla 'Bos als brandstof' van 22 maart 2017 via deze link zembla onthult: bos als brandstof )
    zal je ontdekken dat dat niet een natuur-/milieuvriendelijke, noch een toekomstbestendige / duurzame manier van verwarmen is.
    En dat terwijl er deze zomer in de media was dat er eigenlijk 1 biljard bomen 1.000.000.000.000 geplant zouden moeten worden...

    Er komt veel in beweging als het om verwarming van huizen gaat... proefprojecten - soms niet zo geslaagd (maar dat heb je als je een proef doet, dat kan mislukken) en soms wel geslaagd. Fouten, mislukkingen, kritiek... dat hoort er allemaal bij en zijn allemaal dingen die uiteindelijk de weg wijzen naar de betere / beste oplossingen. Zo las ik in een ingezonden brief van Michiel Verbeek van Duurzaam Haren (13 aug. 2019 in het Dagblad van het Noorden) over een zeer stille warmtepomp. Zo'n stil apparaat hadden we eerst nog niet, en het is juist ontwikkeld omdat er veel te doen is over het geluid van warmtepompen. Misschien werd deze 'fluisterstille' warmtepomp bedoeld? Zie deze link duurzaamnieuws.nl over stille warmtepomp
    Als aan het bezwaar van veel geluid zeer flink tegemoet gekomen wordt, kan het best iets worden met de warmtepomp.
    Zo zullen we over een jaar of wat weer veel beter dan nu weten wat een goede keus is.

    Ik wil ook graag van het gas af, popel om over te schakelen, volg de ontwikkelingen met grote belangstelling en heb ook al een adviseur over de vloer gehad maar heb voor ónze situatie nog geen passende oplossing gevonden. Dus nog even geduld?
    Link
  • Jul 15, 2019 om 22:05
    Twijfel aan slimme meter
    1000 kWh is wel heel veel lijkt me... ik weet niet wat uw jaarverbruik de laatste jaren was, maar het is ongeveer wat ik in 1 jaar verbruik.

    Over hoger verbruik na plaatsing van een slimme meter is al heel veel gevraagd en geschreven op dit forum, zoek ook eens in oude vragen. Ook elders op internet, bij consumentensites en sites over consumentenrecht is het onderwerp besproken.

    Ik herinner me antwoorden dat er standaard per 24 uur 1 'tik' (1 kWh) geregistreerd zou worden (dat zou een soort van controle op de werking van het apparaat zijn??) of dat waar is weet ik niet, ook niet uit eigen ervaring.
    Stel dat het zo zou zijn, dan zou er al 365 kWh per jaar geregisteerd worden - alleen aan die controle-tikken... klinkt toch bizar?!
    Een eensluidende conclusie herinner ik me niet van die vragen en antwoorden, maar er zijn m.i. wel zo veel meldingen van hoger verbruik dat het te denken geeft...

    Is dit niet een onderwerp om eens goed in te duiken, Kassa-redactie?
    Met zo veel leden op het forum, en vast veel mensen die heel goed hun verbruikscijfers van vele jaren nog kunnen tonen...
    Link
  • Jul 15, 2019 om 21:48
    Zonnepaneel rendement?
    Hoe lager de prijs van de kWh die de stroomleverancier aan u in rekening brengt, hoe langer het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.
    Ons oudste paneeltje ligt al 20 jaar zijn werk te doen, maar had een waanzinnige terugverdientijd. (erg lang...). De terugverdientijd was destijds voor ons geen argument - wel: samen met duizenden anderen iets positiefs in beweging zetten in een tamelijk conservatieve stroommarkt.
    De jongste set panelen liggen er nu zo'n zeven jaar, en we zitten nu bijna op het omslagpunt waarop we van een investering naar verdienen gaan. Dit was / is dus een interessante terugverdientijd. De panelen zullen nog wel een jaar of vijftien meegaan, en we wekken jaarlijks ongeveer net zo veel op als we verbruiken.

    We houden wekelijks de standen bij van wat de panelen opleveren, en in het stookseizoen nemen we wekelijks de standen van gas en elektra op (met de hand). Zo hebben we nu een zeer langjarig overzicht van wat we verbruiken en wat het effect was op mn. het gasverbruik door div. besparingen, isolaties etc. Leidingisolatie was als het om terugverdientijd gaat bij ons het meest succesvol: 6 mnd. terugverdientijd (met 2 x ca. 20 m. cv-leiding op zolder, werd de zolder warm, de woonkamer niet).

    Neem ook mee in de berekening dat een (koop)huis met zonnepanelen bij verkoop gemiddeld hoger in waarde blijkt (meer dan de investering). Dat is mooi meegenomen.
    En o ja... Vergeet niet dat de stroomrekening opgebouwd is uit een deel voor de geleverde kWh en een deel 'vastrecht' - dat blijft u betalen zolang u aan het net zit.

    Veel succes!
    Link
  • Jun 28, 2019 om 14:53
    Printer wordt niet meer herkend in netwerk
    Misschien heb je hier iets aan, voor ons heeft het bij een aantal problemen al uitkomst gegeven: driver hub
    Link
  • Apr 12, 2019 om 14:21
    Is bronwater beter dan kraanwater?

    Leuke vraag, eigenlijk echt een vraag voor het waterleidingbedrijf! Dus ik ben even gaan zoeken, want ik ben zelf ook wel benieuwd naar het antwoord. Op de site van bv. Vitens
    https://www.vitens.nl/service/veelgestelde-vragen/waterkwaliteit
    vond ik dit (en daarmee is de vraag helder beantwoord):


    Er is verschil tussen kraan- en flessenwater. Hieronder treft u een aantal van de belangrijkste verschillen:



    • Aan mineraal- en bronwater worden minder kwaliteitseisen gesteld dan aan kraanwater. Ook zijn de eisen voor flessenwater minder streng.

    • Sommige fabrikanten van mineraalwaters zeggen dat mineralen goed zijn voor het lichaam. Dat is inderdaad zo, maar teveel mineralen is niet goed. Daarom geeft het Drinkwaterbesluit voor kraanwater aan wat het maximale gehalte aan mineralen mag zijn. Voor flessenwater geldt deze richtlijn niet.

    • Nog een belangrijk verschil is de prijs. Een liter kraanwater is duizend keer goedkoper dan een fles bron- of mineraalwater. Een ander verschil is de winning en zuivering. Kraanwater wordt volledig gezuiverd vóór levering, terwijl bron- en mineraalwater vrijwel rechtstreeks zonder behandeling de fles in gaan. Al dan niet met toevoeging van koolzuurgas.

    • De CO2-uitstoot van flessenwater is 400 keer hoger dan van kraanwater.

    Link
  • Apr 5, 2019 om 14:50
    Mag iemand in een benedenwoning pianoles geven en geluidsoverlast veroorzaken?
    In gesprek blijven met de buren is de beste weg, proberen samen oplossingen te bedenken, event. met wat hulp van goede professionals die weten wat wel en niet helpt. Zij willen vast niet dat je overlast ervaart en zullen toch wel wat passende / juiste maatregelen willen nemen?

    De politie is niet het juiste loket denk ik, maar ben je ook bij je gemeente geweest (afd. milieu, een van de geluidambtenaren)?
    Veel m.n. kleinere gemeenten hebben geen eigen afd. milieu meer. Zij geven de info dan als het goed is door aan het regionale samenwerkingsverband voor milieuzaken, de regionale omgevingsdienst. Die zouden moeten weten wet hier van toepassing is, en of er vanwege het soort geluid (muziek) nog een correctie van toepassing is, of vanwege de tijd nog een strengere limiet geldt. Als er geen wet van toepassing is, wil dat nog niet zeggen dat alles zo maar mag - en het lijkt me dat er in elk geval in jullie woning met een goede professionele geluidmeter gemeten moet worden, want 'meten is weten'. Dan weet je hoe hard het is, hou zelf een logboekje bij: van hoe laat tot hoe laat. Ga niet zelf aan de gang met een 'decibelmeter' op je mobiele telefoon, die kunnen tot 40 dB naar boven of naar beneden afwijken, bovendien weet je als leek niet hoe je de meting moet interpreteren.

    Zelf meten kan wel met een eenvoudige losse microfoon (Trust van ca. 20 Euro), en een laptop met gratis software, ik heb daar al eens eerder wat over geschreven, maar ik weet niet of je die weg van zelf meten wilt bewandelen, er zijn eerst nog wel andere mogelijkheden denk ik.  

    En oja, om geluid te weren, denken mensen soms aan isoleren, maar geef geen geld uit aan maatregelen die niet of weinig helpen. Isoleren tegen geluid is anders dan isoleren tegen kou / warmte... Tegen geluid heb je 'massa' nodig, isoleren tegen kou / warmte kan met materialen die veel lucht in zich hebben.

    Veel succes, en graag lees ik nog eens of je vordert met het oplossen van het probleem.
    Link
  • Jan 14, 2019 om 19:22
    Levens duur van mijn koelkast
    Let op:
    een nieuwe koelkast is niet altijd zuiniger dan je oude. Onze oude koelkast (25+ jr.) presteert beter op energiezuinigheid (een week lang gemeten met een verbruiksmeter bij normaal gebruik) dan nieuwe A++ koelkasten (afgaande op het etiket, in de fabriek getest onder [volgens onze witgoedhandelaar] niet normaal gebruik, d.w.z. aanzienlijk minder openen en sluiten dan in een normale situatie.
    Dus ondanks alle berichten 'vervang je oude (?) koelkast' waarbij oud al vanaf ca. 10 jaar, blijven wij nog maar even bij ons oude eenvoudige koelkastje - tafelmodel met vriesvakje.
    Link
  • Dec 13, 2018 om 15:47
    Zijn erg brillenglazen zonder coating te koop?
    Probleem van de krassen in de coating komt me bekend voor, zou zogenaamd komen door mijn manier van schoonvegen (drogen) van de bril na nat schoonmaken. Lijkt me gezien de richting van de krassen (vrij gelijkmatig uitwaaierend vanaf de neussteuntjes) praktische onmogelijk - lijkt me eerder iets dat in ongelijkmatige belasting van het montuur etc. bij op- en afdoen zit...
    Mijn oplossing:
    Vraag om glazen van glas ipv van kunststof. Het is wel zwaarder, daarom raadde mijn opticien van een bekende keten (PEARL) het af, maar ik heb volgehouden, een iets kleiner montuur gekozen dan mijn eerste keuze (wel groter dan wat ik had) en heb kunnen wennen aan het hogere gewicht en ben heel blij met het heldere, krasvrije zicht!
    Veel succes!
    Link

Kassa

  • Home
  • Artikelen
  • Belbus
  • Gemist
  • Rubrieken

Service

  • WhatsApp-dienst
  • Nieuwsbrief
  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Dossiers
  • Disclaimer
  • Cookie-instellingen

 

  • BNNVARA
  • Postbus 175
  • 1200 AD Hilversum