Antwoorden gegeven door: Familie Timmer
-
DatumVraagAntwoordBekijk
-
Sep 27, 2021 om 08:29Zonnepanelen leveren te weinig opTwee vragen ter verduidelijking:
Is de 5 % lagere opbrengst gerekend over alle panelen? Dat lijkt me netjes.
Hadden er nog twee of drie panelen méér op het achterdak kunnen
worden geplaatst?
Als de 5 % lagere opbrengst van alle panelen samen is, en het achterdak 'vol' staat, lijkt de gekozen oplossing redelijk en zou ik betalen met de vermelding 'voldoening onder voorbehoud juridisch advies' o.i.d. Laat het bedrijf tegelijkertijd per brief / mail met ontvangsbevestiging weten dat u hebt betaald onder voorbehoud, dat u juridisch advies hebt gevraagd en dat wilt afwachten. Succes en laat de uitkomst weten, interessant voor veel mensen. -
Sep 26, 2021 om 20:49Bankzaken overleden moederAllereerst sterkte met het verwerken van het verlies.
Er is meer informatie nodig, om iets zinnigs te kunnen antwoorden.
1. Is er een testament waarin u officieel als executeur bent benoemd, of heeft u de afwikkeling op zich genomen met instemming van de anderen?
Als er een testament is, en u bent daar als executeur benoemd, staan in het testament de rechten, bevoegdheden en verplichtingen van de executeur. Daarnaast gelden de wettelijke regels. Een van de verplichtingen van de executeur is het geven van informatie aan erfgenamen die daar om vragen. U kunt dus beter niet zonder reden weigeren. Een andere verplichting van de executeur is, een beschrijving van de nalatenschap te maken ("boedelbeschrijving") en de schulden te voldoen. De boedelbeschrijving moet op verzoek aan de erfgenamen worden gegeven.
2. Bent u alleen benoemd als executeur, of ook als afwikkelingsbewindvoerder? Een executeur mag niet de erfenis verdelen. Hebt u de nalatenschap verdeeld zonder bewindvoerder te zijn, of zonder toestemming van alle erfgenamen, raad ik dringend aan, een advocaat of notaris om raad te vragen.
3. Als er een testament is, is de oudere zus daar ook als erfgenaam aangewezen? (u schrijft over 5 erfgenamen). Zo ja, is niet goed te begrijpen dat een advocaat het over de legitieme portie heeft. Dat speelt alleen wanneer uw zus niet als erfgenaam is aangewezen bij testament. Dat noemt men vaak 'onterven'. Als uw oudere zus het recht heeft de legitieme portie te vragen, moet u hier als executeur aan het werk. Vraag een advocaat of notaris om raad.
4. Heeft de oudere zus de nalatenschap verworpen of heeft ze aanvaard onder het voorrecht van boedelbeschrijving ('beneficiair aanvaarden')?
Als de oudere zus heeft verworpen, heeft ze geen recht op de legitieme portie. Als ze beneficiair heeft aanvaard, moet de executeur als eerste een boedelbeschrijving maken en aan de hand daarvan bekijken of de nalatenschap 'positief' is. Uit uw vraag maak ik op dat de nalatenschap positief is, maar de oudere zus heeft recht op de boedelbeschrijving.
5. Claimt uw zus, dat ze een vordering op de nalatenschap heeft? Dat moet de executeur nagaan.
6. Dan is er nog een 'heikel' punt. Als u de laatste vier jaar veel bij uw moeder bent geweest, voor haar hebt gekookt, haar hebt vervoerd door het hele land, hebt u daar misschien geld van uw moeder voor gekregen. Dat is niet ongebruikelijk. Maar een erfgenaam heeft het recht van de executeur te vragen, hoe dit is gelopen. Dat wordt door consumentenprogramma's als Kassa zelfs aangeraden. Ter bescherming van de oudere die werd verzorgd. Als executeur heeft u als enige de beschikking over de administratie, zoals ik het zie, kunt u het verzoek om inzage niet zondermeer weigeren.
Ik sluit me aan bij vele antwoorders: ga (met het testament) naar een advocaat die is gespecialiseerd in erfrecht (NIET in familierecht, die hebben vaak geen, of te weinig verstand van erfrecht) of naar een notaris. Als u het gesprek goed voorbereidt, en u probeert zakelijk te zijn, zal dat niet meer dan een uur, tot 90 minuten duren. De tarieven liggen bij notaris en advocaat rond de € 200,00 per uur. -
Jan 10, 2021 om 16:43Hoe kom ik van die fishing-ellende af?"Nee-Ja" brievenbus-sticker voor email.
Mee eens, individuele burgers kunnen hier niet tegenop. Dit is iets voor wetgeving. Email-providers moeten een verplichting krijgen ongevraagde electronische post tegen te houden of in een aparte map te zetten. Een "Nee-Ja" brievenbus-sticker voor email. Helaas verdienen grote email-dienst-aanbieders als Google geld aan bedrijven die SPAM mails sturen. Het helpt als je een dienst neemt waarvoor je moet betalen.
Phishing-mails zouden helemaal moeten worden tegengehouden, via wettelijke regels. Email-providers kan dan grove nalatigheid worden tegengeworpen. -
Jan 10, 2021 om 15:45Tablet niet retourWees voorzichtig met adviezen van wat op dit forum "experten" worden genoemd. We zijn er achter gekomen dat iedereen zich hier expert kan en mag noemen. We hebben hier net een mail over geschreven aan de redactie, want we willen voorkomen dat consumenten door goedbedoelde adviezen op dit forum van zogenaamde "top-experten" van de regen in de drup komen.
In de Algemene Voorwaarden van de verkoper is opgenomen, "Artikel 6 – Herroepingsrecht
Bij producten:
- De consument kan een overeenkomst met betrekking tot de aankoop van een product gedurende een bedenktijd van minimaal 14 dagen zonder opgave van redenen ontbinden. De ondernemer mag de consument vragen naar de reden van herroeping, maar deze niet tot opgave van zijn reden(en) verplichten."
https://www.baasisgek.com/algemene-voorwaarden/
Het lijkt er daarom op, dat u het recht hebt om te retourneren en uw geld terug te krijgen.
Lastig is wel, dat u heeft gekocht bij een juridisch niet eenduidige partij - de website vermeldt onder "contact" geen Kamer van Koophandel-nummer, geen naam van een rechtspersoon of van een persoon, als adres een kantoorgebouw en als email-adres een algemene email-provider, niet de website met de verkoop-aanbiedingen. De namen "Baas is Gek" en "M-Electonics" zijn niet geregistreerd bij de KvK. (KvK voert een officieel bedrijven-register). Wel bij de KvK geregistreerd is de naam "Maâchi Electronics" die in de Algemene Voorwaarden wordt genoend. Een eenmanszaak in ambulante handel.
Omdat de website zich richt op de Nederlandse markt en een Nederlandse bankrekening voert, lijkt Nederlands recht van toepassing. Als u juridisch iets wilt doen, is nodig dat u er achter komt met welke persoon u een koopovereenkomst heeft gesloten, laten we uitgaan dat dit de persoon is die als handelsnaam "Maâchi Electronics" voert. U kunt de gegevens (tegen betaling) bij de Kamer van Koophandel opvragen.
Misschien kan de @redactie van @kassa er aandacht aan geven, dat elke website die zich richt op de Nederlandse consumentenmarkt, verplicht wordt de officlele handelsgegevens op de website te plaatsen. - De consument kan een overeenkomst met betrekking tot de aankoop van een product gedurende een bedenktijd van minimaal 14 dagen zonder opgave van redenen ontbinden. De ondernemer mag de consument vragen naar de reden van herroeping, maar deze niet tot opgave van zijn reden(en) verplichten."
-
Jan 7, 2021 om 16:57Mijn jaarcontract vast met Budgetenergie eindigde op 3-1-2021. Ik krijg circa €500 terug. Budgetenergie vordert na einde contract nogmaals een 13e incasso, mag dat?Is het contract volgens uw eigen zienswijze op 3-1-2021 geeindigd of is dat ook zo volgens de (bij Budgetenergie) geldende regels? Heeft u daarover van Budgetenergie een bevestiging ontvangen? Als u geen bevestiging van de beeindiging heeft ontvangen, kunt u dan bewijzen dat u tijdig heeft opgezegd om per 3-1-2021 het contract te kunnen beeindigen? Zo ja, dan lijkt een automatische incasso op 18 januari niet logisch, maar misschien worden de vaste kosten voor de kalendermaand januari 2021 doorberekend omdat het contractseinde na begin van de nieuwe kalendermaand ligt. Misschien lopen de termijnbetalingen ook per kalendermaand en niet per maand vanaf datum ingang contract. Kijk dat na in de Algemene Voorwaarden van Budgetenergie. Als de termijnbetalingen per kalendermaand lopen, bent u waarschijnlijk voor de kalendermaand januari 2021 nog verplicht het voorschot voor die kalendermaand te betalen. De Consumentenbond werkt ook met dit bedrijf voor hun 'Energiecollectief' dus in de regel zal alles netjes worden afgehandeld.
-
Jan 7, 2021 om 15:53Bol.com Wie heeft er nog meer last van slechte service van bedrijven die via Bol.com verkopen?Louter goede ervaringen met bol.com. We kijken zelf wel even waar we kopen, hoelang het bedrijf bestaat en we willen geen goedkope (nagemaakte) waar uit China.
Wel vreemd dat er in Nederland geen verplichting bestaat, op een website de officiele gegevens van een verkoper of bedrijf te zetten. In andere Europese landen, oa Duitsland, is die verplichting er wel. -
Jan 7, 2021 om 15:40Extra rekening meer dan jaar na boeken van een camperOp zich is het goed feiten te geven, maar dit is te lang - en de situatie is uitzonderlijk. Heb het grofweg gelezen en dit antwoord is basaal, zonder alle omstandigheden mee te nemen: als de korting een aanbod was van de verhuurder, dat u heeft geaccepteerd en u hebt geen onjuiste info gegeven, moet verhuurder zich aan zijn aanbod houden. Hopelijk heeft u niet de originele factuur aan verhuurder gestuurd ... Sterkte en succes met uw nieuwe baan.
-
Jan 7, 2021 om 15:15Mag een gemeente mijn straat zomaar ineens betaald parkeren maken?De beschrijving van de omstandigheden lijkt vooral vanuit persoonlijke emoties te zijn gedaan, vanuit de individuele beleving. Voor vragensteller voelt het aan als "zomaar ineens" en de vergunning voelt aan als een verplichting. Juridisch of democratisch gezien kan het zo haast niet gelopen zijn. Een gemeente mag in Nederland niet "zomaar" betaald parkeren invoeren en de Grondwet verbiedt alle bewoners in een wijk te verplichten twee parkeervergunningen te hebben. Er zijn algemeen geldende regels voor het totstandkomen van besluiten binnen een gemeente. Over de inhoud van die regels wordt democratisch gedebatteerd en gestemd.
-
Dec 2, 2020 om 13:13Wie is verantwoordelijk de woningstichting of ver. van eigenaren?
Om uw vraag vanuit juridisch perspectief te beantwoorden, zijn meer gegevens nodig. Het kan mogelijk zijn dat de Woningstichting eigenaar is van uw appartement EN lid is van de Vereniging van Eigenaren. Als de Woningstichting binnen de VvE veel appartementen bezit (juridisch: appartementsrechten), hebben ze daar een grote stem, afhankelijk van het reglement.
Ga voor uw juridische vraag naar een huurrecht-advocaat, het beste een advocaat die regelmatig voor huurders uit lage en midden-inkomstengroepen werkt. U heeft op basis van uw inkomen misschien recht op gefinancierde rechtshulp - uw advocaat krijgt dan een kleine vergoeding van de overheid om aan uw zaak te werken. Zie website Raad voor Rechtsbijstand Bedenk dat mensen op dit forum vaak geen echte experten zijn. In de zin dat ze voor een bepaald gebied een opleiding hebben gevolgd.
Vanuit sociaal perspectief kunt u proberen met andere mensen die in hetzelfde bootje zitten, een (digitale) vergadering te organiseren en samen te gaan werken. U kunt met een paar mensen naar een huurrecht-advocaat. Samen sta je meestal sterker. En u kunt samen wat 'tam-tam' maken, bijvoorbeeld door pamfletten in de buurt te verspreiden of door kontakt op te nemen met een gemeenteraadslid. Of een 'ludieke actie' organiseren. Bijvoorbeeld met een paar mensen met paraplu's op, op eetkamerstoelen (op een oud tapijt) op de stoep voor het kantoor van de Woningstichting gaan zitten, een uurtje. Met pamfletten. En even een krant bellen zodra u zit... -
Dec 2, 2020 om 12:31Cijfers RIVM
Uitstekende vraag. Je ziet aan de grafieken van eerste en tweede golf dat de piek in absolute getallen nu veel en veel hoger ligt, maar de zorg minder zwaar is belast. Dat kan verschillende redenen hebben, één ervan is zeker dat er nu veel meer getest kan en mag worden. Alleen wanneer het aantals tests ook wordt vermeld, bij de gewone cijfers en grafieken, kun je vergelijken. In Amsterdam is er b.v. al sinds juni een uitstekend bemande teststraat in de RAI. Daarom schieten de cijfers daar eerder hoog dan in andere gemeenten.
Een idee om de dagelijkse grote schommelingen in cijfers af te vlakken, zodat men er beter beleid op kan maken, is dat een overzicht wordt gegeven van het aantal tests / besmettingen / ziekenhuisopnamen per 100.000 bewoners over de afgelopen kalenderweek. Steeds bekend gemaakt op de woensdag erna. Een dergelijke 'norm' zou in (ministeriële) pandemie-regelgeving kunnen worden vastgelegd. Het zou goed zijn standaard nog wat meer gegevens bekend te maken van de afgelopen week, zoals betermeldingen / ziekenhuis-ontslagen / aantal genezen personen etc.