An
door Andre92 12 aug. 2019 om 20:39
Auto & vervoer

Koopovereenkomst ontbinden, auto

Hallo,

Onlangs heb ik een auto gekocht bij een bij Bovag aangesloten bedrijf. Ik heb hierbij mijn toenmalige auto ingeruild als zijnde aanbetaling.
Nu is het zo dat ik maar wat graag de koopovereenkomst wil ontbinden gezien het bedrijf zijn leveringsdatum niet na kan komen. Hier heb ik ook recht op gezien wat er in de algemene voorwaarden staat. (Zonder de 15% te moeten betalen van ontbinden) 
Nu is mijn vraag, omdat ik mijn auto heb ingeruild, die inmiddels ook al verkocht is. Wat ik als vergoeding terug kan krijgen.
De huidige dagwaarde van de auto? Of, wat ze ervoor gegeven hebben op de overeenkomst dus zonder de extra inruil en eventuele kortingen. (dit scheelt namelijk nogal wat euro's)

Extra info:
Volgends de algemene voorwaarden zou ik eventuele kosten die ik heb moeten maken door het verzuim van het bedrijf ook een vergoeding kunnen vragen. Mits het bedrijf in overmacht is. Wat ik denk dat wel het geval is. Dus die vergoeding zal er hoogstwaarschijnlijk niet inzitten.
Desalniettemin wil ik toch graag het contract ontbinden, want de verwachte leverdatum laat nog een aantal maanden op zich wachten.
Maar wordt het veschil van de dagwaarde van de auto ten opzichte van wat ze ervoor gegeven hebben gezien als vergoeding?

Dus in het kort, als ik het contract ontbind, of ik de aanbetaling in volle terugkrijg.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp.
2506 13 Rapporteer
door heremietkreeft - 12 aug. 2019 om 21:01
9852 Antwoorden / 159 Vragen
0

Aankaarten bij de geschillencie van BOVAG. In beginsel leidt u schade m.b.t. http://www.wetboek-online.nl/wet/BW6/74.html.
Eventueelciviel procederen kn ook maar kost u waarschijnlijk meerie deze https://www.degeschillencommissie.nl/over-ons/commissies/voertuigen/  en/of deze https://www.bovag.nl/hulp-bij-klachten
 
    of u kunt ontbinden is de vraag, dat is afhankelijk van de reden waarom de levering niet kan worden nagekomen. Dat is mogelijk niet aan de verkoper te verwijten. Mogelijk juis ook wel.

door tijger1 - 12 aug. 2019 om 21:34
38585 Antwoorden / 21 Vragen
1

U koopt een nieuwe auto waarbij u huidige auto inruilt. In normale situaties heeft men die auto dan nog steeds. Ik heb nooit hoeven aanbetalen bij het kopen van een nieuwe auto en ook niet vast mijn auto moeten inleveren.

En met hoeveel tijd wordt de leveringsdatum overschreden? Wat staat er in het koopcontract over overschrijding? 

In die zin met “overmacht”, zult u tenzij bedoelen en niet mits.

An
door Andre92 - 12 aug. 2019 om 22:17
3 Antwoorden / 1 Vragen
0

2 maanden was de levertijd, die ze mij konden garanderen. (Zolang duurde het meestal) 
Dit staat echter niet op de koopovereenkomst, wat wel hoort, waarbij ze dus al fout bezig zijn. (ook mijn fout, dit had ik ze moeten laten vermelden.)
Ook hebben ze niks laten weten bij vetraging. (Wat ook hoort.)
Inmiddels zijn we bijna 4 maanden verder en komen er nog zeker 2 maanden bij. Dus 300% meer dan aanvankelijk beloofd.

In de algemene voorwaarden staat bij Art. 6 Levering en verzuim:
Bij een vermoedelijke leveringstermijn moet de consument de verkoper eerst in gebreke stellen. Dit betekent dat de verkoper nog een termijn van drie weken krijgt om af te leveren. Als de verkoper de auto, onderdeel of accessoire na het verstrijken van deze termijn nog niet heeft afgeleverd, dan is de verkoper in verzuim.

Idd in de zin met "Overmacht" moet het tenzij zijn, excuus.

Verder over de overmacht. De motor die in mijn auto komt te zitten is boven verwachting goed verkocht. Hier was geen rekening mee gehouden en vandaar dat het waarschijnlijk zolang duurt. Dus denk ik dat dat wel overmacht is.
Ik vind het dan wel weer apart dat er tot 3x toe een andere leveringsdatum word doorgegeven. Na dat dit al bekent is.

door Magnum007 - 13 aug. 2019 om 00:05
80 Antwoorden / Vragen
0

Hallo André,

De grote fout,die je hebt gemaakt is om je oude auto al in te leveren.

Als je echt je recht wilt halen,zul je juridische hulp moeten zoeken.
Dit kost je uiteraard nog meer geld.

Persoonlijk zou ik gewoon wachten of voor tijdelijk een goedkope 2e handse auto kopen met een nieuwe APK.

door tijger1 - 13 aug. 2019 om 00:10
38585 Antwoorden / 21 Vragen
0

Dus er staat GEEN UITERSTE datum in die overeenkomst. Dus u hebt geen poot om op te staan.

door panter22 - 13 aug. 2019 om 08:47
2901 Antwoorden / Vragen
0

Kijk eens in artikel 3 van je bovag overeenkomst.
Artikel 3 - De inhoud van de overeenkomst In een schriftelijke of elektronisch vastgelegde overeenkomst worden in ieder geval opgenomen: - de omschrijving van de auto en eventueel in te kopen auto, beide met het eventuele toebehoren; - de prijs van de auto op het moment van de koop en verkoop, met de aanduiding of de prijs een vast of een niet-vast overeengekomen prijs is; - de prijs van de eventueel in te kopen auto op het afgesproken moment van levering van die auto; - de afleveringskosten van de auto; - de vermoedelijke of uitdrukkelijke vaste leveringsdatum; - de verwijzing naar de garantiebepalingen waarbij de verkoper of een derde als garantiegever optreedt (zo mogelijk wordt inzage gegeven in de garantiebepalingen van deze derde). - de wijze van betaling. 

Gewoonlijk lever je je eigen auto pas in, als je de nieuwe auto ophaalt. Je hebt de auto direct ingeleverd. Daar moet iets bijzonders aan de hand zijn. Moest je de auto financieren en omdat de auto wat te duur voor jou was alvast de auto inleveren?
Kijk dan ook niet de financieringsvoorwaarden.

An
door Andre92 - 13 aug. 2019 om 09:57
3 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ik heb de auto gelijk in moeten leveren omdat deze gelijk verkocht is aan een ander. Dit was een ludieke manier van het bedrijf om mij zo een mooiere inruil te bieden. De vorige inruil die ze me boden was ik niet tevreden mee. Hiermee heb ik toch gekregen wat ik wilde als inruil.  En aangezien het maar 2maanden zou duren vond ik het in eerste instantie ook niet erg.

door panter22 13 aug. 2019 om 10:44
2901 Antwoorden / Vragen

Dan zit je nu behoorlijk klem. Dan maar weer onderhandelen om van deze deal af te komen.

lo
door lovewinnie - 13 aug. 2019 om 10:48
621 Antwoorden / 0 Vragen
0

Maar er staat geen leverdatum in het contract? Mondeling is ook geldige afspraak maar ja niet echt sterk.
U heeft in principe geen poot om op te staan. Ga naar juridisch loket voor wat info en je kansen. Dat is gratis. 
Wie eist bewijst en u moet bewijzen dat leverdatum klopt.

ma
door malty - 13 aug. 2019 om 11:49
219 Antwoorden / Vragen
0

Ze hadden die leveringsvertraging al aan zien komen dat ze de inruilauto meteen wilde hebben.
Probeer bij de dealer een leenauto te krijgen.

An
door Andre92 - 13 aug. 2019 om 12:20
3 Antwoorden / 1 Vragen
0

Staat er niet in, is mondelinge afspraak. Heb wel berichten dat ik vraag wanneer ik nu de auto kan verwachten, aangezien ik hem al had moeten hebben. Heb hier geen tegenspraak op gehad, enkel dat door vertraging had nog iets langer ging duren.. dus wellicht een klein bewijsstukje.

Ze willen me wel een leenauto aanbieden, maar dit word dan een private lease.. voor de resterende maanden. Met 50% korting.. dat dan wel. Maar ben hier nog niet op in gegaan.

Ja het juridisch loket zit momenteel dicht. Die zijn op vakantie. Als die terug zijn ga ik daar gelijk heen. Maar was vooral al benieuwd wat er hier al verteld kon worden.

me
door mein33 - 13 aug. 2019 om 13:31
4351 Antwoorden / 24 Vragen
0

DOOR ANDRE92 - 12 AUG. 2019 OM 22:17 
3 ANTWOORDEN / 1 VRAGEN
0

2 maanden was de levertijd, die ze mij konden garanderen. (Zolang duurde het meestal) 
Dit staat echter niet op de koopovereenkomst,Een leveringsgarantie met voorwaarden, want "zolang duurde het meestal", maar nu net even wat langer.
Waar de vraag groot is en het aanbod relatief laag zal de gegadigde enig geduld moeten beoefenen.
Maar als het vehicle dan toch nog voor de deur staat (te verinteresten), dan is de vreugde over haar komst dubbel zo groot en het leed van het ff wachten is dan al weer snel vergeten.
U kunt ook weinig anders en zeker zonder brokstukken te maken.
Uw inruiler heeft u gelijk afgestaan, als aanbetaling !?  En die is al naar het Oostblok, die ziet u nooit meer terug !
De garage zal zich beroepen op overmacht, aangezien de importeur niet sneller kan leveren vanwege de aanvoer vanuit de fabrikant. 
Even rustig achteroverleunen en afwachten op wat komen gaat ! Mogelijk kunt u er nog een "gratis" setje matten of 25 ltr. brandstof uit slepen, maar daar zal het dan ook wel bij blijven.

Maar het betreft gelukkig geen Tesla, want daar moet al snel langer dan een kalenderjaar op worden gewacht en zelfs dat is niet zeker !

Alvast veel rij-plezier van uw toekomstige nieuwe speeltje !  ;-))                                     

door jhogaarts 14 aug. 2019 om 12:25
54 Antwoorden / 1 Vragen

Ik heb eens een nieuwe (opel) auto besteld in januari, levertijd 6 mnd, werd september en uiteindelijk was het augustus net nadat we terug kwamen van vakantie.

mo
door mof - 14 aug. 2019 om 10:45
1298 Antwoorden / 2 Vragen
0

Als de koopovereenkomst wordt ontbonden dan is de daarin vastgestelde inruilwaarde niet langer relevant. Die maakt immers deel uit van de overeenkomst.
u kunt een redelijke vergoeding, gebaseerd op de dagwaarde verwachten van de handelaar. Als de auto is doorverkocht zou ik uitgaan van dat verkoopbedrag. Ik neem tenminste aan dat de handelaar zijn best heeft gedaan aan de verkoop zoveel mogelijk te verdienen. Ik ga voorlopig niet uit van een oneerlijke praktijk.

door jhogaarts - 14 aug. 2019 om 12:22
54 Antwoorden / 1 Vragen
1

je levert je oude auto toch niet in voordat je de nieuwe hebt. Oftewel je gooit ook geen oude schoenen weg voordat je de nieuwe hebt.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ma
marco linschoten - 22 aug. 2019 om 12:56
Auto & vervoer
Fiets tegen brommobiel

Fiets tegen brommobiel

Goedemiddag,

onlangs is mijn broer, met zijn 45 km. auto (eigenlijk meer een brommer met een dakje) aangereden door een fietser. De fietser had handremmen die het volgens de bestuurder het niet deden. De schade aan zijn auto € 1.000,- volgens de dader zou hij niet verzekerd zijn. We hebben aangifte gedaan bij de politie maar die zeiden al meteen reken maar nergens op. Hoe kan ... Lees meer

rebek - 19 aug. 2019 om 21:30
Geldzaken & recht

VGZ maakt fouten ten kosten van ons

VGZ zet zelf op de specificatie een behandeling uit potje A te halen maar haalt het vervolgens uit potje B. Wat hiermee gedaan Lees meer

Ch
Chloe1987 - 22 aug. 2019 om 20:41
Geldzaken & recht

Sociale huurwoning

Deze week een uitnodiging gekregen om een sociale huurwoning te bekijken. Ik stond op nummer 1. Aangegeven dat ik de volgende dag voor 13.00 moest doorgeven of ik de woning wilde accepteren. Ik heb vervolgens de volgende dag om 9.00 uur gebeld om te laten weten dat ik de woning graag wilde accepteren. Een paar uur later werd ik gebeld dat er een fout is gemaakt en dat ik toch op nummer 2 sta, omda ... Lees meer