th
door theodorusme 10 nov. 2013 om 11:58
Auto & vervoer

Met rolstoel in de trein

We zijn bezig om een dagtrip per trein te plannen. Onze reisgenote is rolstoelgebonden maar kan, zij het moeilijk, enigszins lopen. Omdat er in de moderne dubbeldekkers trappen genomen moeten worden, vraag ik me af of er voorzieningen zijn voor gehandicapte reizigers.
Een reis van meer dan 2 uur in een portaal lijkt ons niet al te comfortabel. Wie heeft er ervaring mee?
Bij voorbaat dank voor de response.

4214 22 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ma
door marijke1953 - 10 nov. 2013 om 12:08
136 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ik zou u adviseren om met de auto te gaan. Treinreis met meerdere personen van langer dan 2 uur is erg prijzig. Bovendien bent u meer reistijd kwijt.

ma
door marijke1953 - 10 nov. 2013 om 12:10
136 Antwoorden / 3 Vragen
0

Indien u toch met de trein wenst te gaan. Als uw reisgenote 6 traptreden naar boven en beneden kan nemen dan is een dubbeldekker geen onoverkomelijk probleem. De rolstoel kan bij de treindeuren blijven staan evt met fietsslot of meenemen naar de coupe.

th
door theodorusme - 10 nov. 2013 om 12:13
108 Antwoorden / 7 Vragen
0

[quote=marijke1953 schreef op zondag 10 nov 2013, 12:08]Ik zou u adviseren om met de auto te gaan. Treinreis met meerdere personen van langer dan 2 uur is erg prijzig. Bovendien bent u meer reistijd kwijt.
De prijs is geen probleem, we maken gebruik van de 4 persoons dagkaart van eur 49.
Onze vriendin heeft nog nooit een treinreis gemaakt in Nederland (ze is Amerikaanse van origine) en verheugt zich hier enorm op.

door tijger1 - 10 nov. 2013 om 12:15
39348 Antwoorden / 21 Vragen
0

Ook van te voren informeren of er liften zijn in de stations die u aandoet. U moet al sowieso met twee "begeleiders" zijn om de rolstoel in de trein te tillen.

th
door theodorusme - 10 nov. 2013 om 12:19
108 Antwoorden / 7 Vragen
0

[quote=tijger1 schreef op zondag 10 nov 2013, 12:15]Ook van te voren informeren of er liften zijn in de stations die u aandoet. U moet al sowieso met twee "begeleiders" zijn om de rolstoel in de trein te tillen.
Er is in- en overstaphulp waar we gebruik van gaan maken. Dat van die liften is een goeie! Onze eindbestemming is Amsterdam RAI. Daar moet ik een naar kijken of er een lift is.

door zoekster - 10 nov. 2013 om 12:29
10922 Antwoorden / 34 Vragen
0

Zie wel buiten de spits te blijven. Mensen zijn ook vaak erg ongedurig bij in- en uitstappen. De vierzitsbanken bij sprinters zitten ook waardeloos (helaas worden die ook ingezet bij langere trajecten, bijv Amsterdam-Zwolle). Je moet bij wijs van spreke je benen in je nek leggen, zo krap.

Deze pagina klik HIER heeft u vast al gevonden.

Een auto huren en dan lekker op uw gemak door Nederland toeren met leuke stops onderweg is zeker geen optie?
In mijn ogen zijn treinen rolstoel-onvriendelijk.

door tenormin - 10 nov. 2013 om 14:16
15008 Antwoorden / 90 Vragen
0

@zoekster, theodorusme schrijft al dat ze speciaal met de trein willen, hebben al een voordeelkaart én dat de dame in kwestie nog nooit in een trein heeft gezeten in Nederland. Nu zou ik dat ook niet warm aanbevelen, maar die keus is al gemaakt.
(Hoop alleen niet dat Mevrouw teleurgesteld is, na de treinreis)!

door zoekster - 10 nov. 2013 om 14:36
10922 Antwoorden / 34 Vragen
0

[quote=tenormin schreef op zondag 10 nov 2013, 14:16]@zoekster, theodorusme schrijft al dat ze speciaal met de trein willen, hebben al een voordeelkaart én dat de dame in kwestie nog nooit in een trein heeft gezeten in Nederland. Nu zou ik dat ook niet warm aanbevelen, maar die keus is al gemaakt.
(Hoop alleen niet dat Mevrouw teleurgesteld is, na de treinreis)!
Ik heb het allemaal gelezen hoor, maar juist voor die teleurstelling probeer ik die mensen te behoeden.
In mijn ogen, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Maar natuurlijk wens ik die mensen een hele fijne dag met treinreis en al.

door aurora1 - 10 nov. 2013 om 17:59
14156 Antwoorden / 6 Vragen
0

Als een lift niet werkt kun je op perrons vaak aan één kant het perron op- en afrijden maar dat is niet overal. Soms moet je bij overstappen via een brug naar een ander perron. Bedenk ook dat je met overstappen meer tijd nodig hebt en dan een aansluiting kunt mislopen of niet snel genoeg de trein in- of uit kunt komen als er maar kort tijd voor overstappen is.

door jongkoen - 11 nov. 2013 om 12:44
36 Antwoorden / 0 Vragen
0

Volgens de NS site is er op Amsterdam RAI een lift

da
door dafmobi - 11 nov. 2013 om 12:51
3 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik ben zelf rolstoelgebonden( elektrische)
Ik adviseer de trein dus echt niet. Vreselijke optie. Maar omdat mevrouw het graag wil, zou ik zorgen voor een NS begeleiderkaart ! Deze is gratis aan te vragen bij de NS! Duurt een poos voordat je hem krijgt!
In een electrische rolstoel mag je zelfs vaak niet mee, afhankelijk van afmeting en gewicht.
Jaren geleden ben ik zelf wel nog et de trein geweest. Vanuit het zuiden naar diverse bestemmingen binnen Nederland.
Op zich is het zitten in een portaal niet echt verkeerd, of je moet al bij toilet zitten...
Verder kun je ook niet samen zitten, echter als ze nog wat kan lopen zou ik de vorige reacties navragen. Verder kun je ook extra treinondersteuning aanvragen op grotere stations door medewerkers NS.
Let ook erop dat elk station een oprijplaat heeft om de trein in te komen.
Het risico van de liften blijf je altijd behouden. Ik heb ooit op een station gestaan waar alleen liften waren of trappen.
Liften beide defect... En dan ????
Laat de NS vooraf altijd weten dat er een rolstoel meerijdt!
Ook krijg je niet echt de medewerking van de gejaagde treinreizigers/ forenzen !
Heb ook de ervaring dat diverse treinen hun ramen op vreemde hoogte hebben waardoor je weinig kunt zien vannuit de treinstellen!

Voor een ervaringsdeskundige als ik ( helaas) nooit geen trein meer!
Daar bestaat gelukkig dan valys interregionaal busjesvervoer voor!

En als je naar toilet moet en je hebt ook nog problemen met incontinentie dan ben je helemaal einde raad.
Je kunt geen toiletgang maken met rolstoel!!

Denk maar eens goed na of men deze ervaring wil opdoen?
Advies is niet echt : JA DOEN!!!!

kr
door kroon_1 - 11 nov. 2013 om 13:11
13 Antwoorden / 0 Vragen
0

Er is een speciale ingang voor rolstoelen in de trein.
Daar kunnen meestal nog 2 andere passagiers zitten.
Soms meer dus.

Het beste kun je een paar dagen van te voren om assistentie vragen.
Dan leggen ze een loopplank voor je uit en kun je zo naar binnen rijden.
Tel 030-2357822.
De rolstoelingang is wel altijd bij het toilet.
Wat logisch is, want iemand in een rolstoel kan anders onmogelijk naar de WC,
Het toilet is nl. rolstoeltoegankelijk.

da
door dafmobi - 11 nov. 2013 om 13:38
3 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste kroon...
Wc in de trein rolstoeltoegankelijk??
Hoe speel je dat dan klaar?
Doe je je dan ook ontkleden op toilet met je rolstoel? Daar waar de deur voor de helft opent???
Er zijn treinstellen waar helemaal geen toilet is, en blijkbaar vindt u het ook niet erg om twee uur naast die "geweldig schone" toilet te zitten met uw rolstoel!
U schrijft verder over de loopplank echter er zijn stations waar die plank er helemaal niet is of door taxichauffeurs moet worden klaargelegd... Echter deze laatste daar is ook geen verlaat op! Zeker als je ook nog niet met de taxie komt, dan is het afwachten of die dan word uitgelegd. De treinconducteur doet dit niet!!!
Tot slot : heeft u ooit met drie rolstoelen op zulke portaal gestaan? Geen doorkomen meer aan voor valide mensen, zeker als het druk is. En ook het manoeuvreren in dit stukje trein! Knap als je dit klaarspeelt, zeker met evt meerdere ( elektrische) rolstoelen .

Nee hoor: DE NS IS NOG VERRE VAN ROLSTOELVRIENDELIJK!

co
door corina1950 - 11 nov. 2013 om 15:26
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

reis geregeld met de trein met mijn scootmobiel en heb helemaal geen klachten. Kan ook een klein stukje lopen en ga op een gewone stoel in de trein zitten. (wordt anders zeeziek omdat ik een extra geveerde stoel heb).
De juiste informatie is te vinden:
www.ns.nl
reisinformatie
reizen met een functiebeperking

an
door anne_zwarts - 11 nov. 2013 om 16:09
3 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik ben van mening dat de rolstoeltoegankelijkheid van de treinen niet alleen afhankelijk is van de NS, maar ook van degene die in de rolstoel zit en een eventuele begeleider. Ik heb zelf ervaring met als begeleider meereizen met iemand in een elektrische rolstoel, en ik ken iemand die assistentieverlening op het station doet. Als je gehaast bent, dan is de trein geen optie, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen.
Als je met een rolstoel in de trein wilt reizen, zul je van te voren moeten bekijken waar je uit wilt stappen, en hoe laat dat dan zal zijn. Van te voren is dit met bureau assistentieverlening te regelen dat er iemand klaar staan om te helpen met de trein in en uit te komen. In principe zijn alle treinen toegankelijk voor een rolstoel, al is het niet altijd even makkelijk. De rolstoelplaats in de trein zal altijd in de buurt van de deuren zitten, want niemand zit erop te wachten dat je door de trein heen moet manoeuvreren ermee voor een plekje.
De sprinters zijn een verhaal apart: er wordt vanuit gegaan dat je er zonder hulp in kunt rollen (iets wat wel een hele opgave is volgens mij, want er zit vaak een enorm gat tussen trein en perron!). Maar ook daar is er een ruimte om makkelijk te kunnen staan met de rolstoel.

Als het om het toilet gaat: doe dit vooral niet in de trein maar op het station! Ik weet dat station Utrecht een speciale, met sleutel afgesloten invalidentoilet heeft dat er heel netjes uit ziet, en er is altijd wel iemand in de buurt met de sleutel.

li
door liesbethmal - 11 nov. 2013 om 18:09
45 Antwoorden / 55 Vragen
0

Dag Theodorusme,

Wat een negatieve ervaringen allemaal.
Zo'n twee jaar geleden zijn we met een groep van acht! rolstoelbewoners, gezeten in handbewogen en elektrische rolstoelen een dagje naar Zandvoort geweest, prima te doen met wat afspraken op de stations.
Verder zijn de sprinters prima voor mensen in een rolstoel.
Naar het toilet gaan is een verhaal apart, ooit iemand, die niet zonder tillift uit de rolstoel kan op een " aangepast" toilet gezet, waar dan ook in de openbare ruimte, ik wens u veel succes.

Een hele fijne dag en maak er iets moois van, Liesbeth.

door tpol - 12 nov. 2013 om 13:20
33 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo Theodorusme
Ik ben zelf rolstoel gebruiker en kan ghelemaal niet meer lopen. Er is een nummer waar je,heen kunt bellen, om de treinreis voor te melden. Er word dan een brug uitgelegt zodat je makkelijk in de trein kunt komen met de rolstoel. Je moet je wel drie uur van tevoren aanmelden. de nummers van de assistentieverlening gehandicapten van de NS zijn 0302357823 (noodnummer) en 0302357822 (aanmeldnummer) Helaas moeten jullie wel op het balkon zitten, deze bananrepubliek heeft nog niet zoveel oplossingen voor mensen met een bepeking ;-(

Veel plezier met de dag trip

door tpol - 12 nov. 2013 om 13:26
33 Antwoorden / 0 Vragen
0

[quote=kroon schreef op maandag 11 nov 2013, 13:11]Er is een speciale ingang voor rolstoelen in de trein.
Daar kunnen meestal nog 2 andere passagiers zitten.
Soms meer dus.

Het beste kun je een paar dagen van te voren om assistentie vragen.
Dan leggen ze een loopplank voor je uit en kun je zo naar binnen rijden.
Tel 030-2357822.
De rolstoelingang is wel altijd bij het toilet.
Wat logisch is, want iemand in een rolstoel kan anders onmogelijk naar de WC,
Het toilet is nl. rolstoeltoegankelijk.


Rolstoel gebruikers, wij zijn geen rolstoelen. De rolstoel gaat nl niet alleen mee zonder persoon er in.

zi
door zijderveld - 12 nov. 2013 om 21:53
50 Antwoorden / 20 Vragen
0

Wij gaan regelmatig met de trein ook toen onze zoon nog in de kinderwagen lag, planden we altijd zo dat we die trein hadden waar je met de kinderwagen nog in kon rijden en waar je in 1 treinstel een plek had waar geen 4 stoelen stonden en waar de kinderwagen neergezet worden, zelf gingen we dan lekker op de 1 volgende stoelen zitten. In Groningen (centraal) heb je de allerliefste medewerkers die dit precies voor ons uitzochten. In Utrecht zijn ze ook oké, gewoon bij het loket bij jullie opstaplocatie vragen. Ook kiezen we altijd voor reizen met zo min mogelijk overstappen en als dit niet te vermijden valt met extra overstaptijd.
De trein is soms wel duurder maar juist ideaal als het langere reistijden betreft, veel meer ontspanning. Veel plezier!

th
door theodorusme - 1 dec. 2013 om 21:31
108 Antwoorden / 7 Vragen
0

Beste mensen,

dank voor jullie antwoorden. We hebben inmiddels de treinreis met onze gehandicapte vriendin gemaakt. Zij heeft hierover een blog geschreven, zie http://www.zoevendemamma.nl/index.php/schrijfsels/106-trein/102-zoeven-met-de-trein
Zij is schrijfster van het boek Zoevendemamma Altijd DE Hort Op. Op haar web site www.zoevendemamma.nl kunt u daar alles over lezen.
Dit was haar eerste treinreis in Nederland sinds ze hier woont, 16 jaar dus.
Zij laat zich nooit ergens door weerhouden, dus ook deze trip met de trein was voor haar een must.

Met vriendelijke groet,

theodorusme

door tenormin - 2 dec. 2013 om 09:38
15008 Antwoorden / 90 Vragen
0

Een verrukkelijk, positief verslag. Is dan ook zeer duidelijk door een ongelofelijke positieve dame geschreven. Nee, theodorusme, deze dame is door niets tegen te houden, wat een verademing. Heel fijn te lezen, deze terugkoppelingen, van mevrouw zelf.

th
door theodorusme - 2 dec. 2013 om 09:39
108 Antwoorden / 7 Vragen
0

[quote=tenormin schreef op zondag 1 dec 2013, 22:29]Een verrukkelijk, positief verslag. Is dan ook zeer duidelijk door een ongelofelijke positieve dame geschreven. Nee, theodorusme, deze dame is door niets tegen te houden, wat een verademing. Heel fijn te lezen, deze terugkoppelingen, van mevrouw zelf.

Zij reageert met: "Als je positief bent kom je met een handicap veel makkelijker door het leven."

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Br
Brigitte84 - 16 dec. 2019 om 09:25
Garantie & verzekeringen

Kan partner wel een autoverzekeringen afsluiten

Ik ben uit een autoverzekeringen gezet. Ik heb 2 auto's en door een misverstand is 1 van de auto's uit de verzekering gezet de andere is nog wel verzekerd. Ik kan nu nergens meer me eigen verzekeren door dit gedoe. De vereende is te duur dan moet ik 166 euro p/m betalen plus 3 maanden in 1 x plus borg. Dat is geen optie. Aangezien mijn partner eigenlijk altijd in die auto rijd dacht is miss kunnen ... Lees meer

doetinchem - 15 dec. 2019 om 21:00
Computers & telefonie

Rippen met Windows Media Player lukt niet meer

Gisteren een CD geript met Windows Media Player. Vandaag met andere CD's lukt het niet meer. Wanneer ik op CD rippen klik verdwijnt het Windows Media Player scherm en komt het bureaublad. Op Internet niets gevonden over dit probleem. Weet iemand een oplossing? Lees meer

As
Asrooks - 14 dec. 2019 om 16:10
Huishouden & energie
Jumbo verhoogd zomaar haar broodprijs met 30 ct.

Jumbo verhoogd zomaar haar broodprijs met 30 ct.

Jumbo heeft afgelopen week de prijs van hun 'Stevig Volkorenbrood' zomaar met 30ct. verhoogd  : van €1,79 naar €€2,10. Kan dat zomaar? Bij reclameren werd gemeld dat dit van hogerhand wordt doorgevoerd. Lees meer