I.
door I. van der Heijden 12 mei 2018 om 12:59
Computers & telefonie
Leeftijdsverificatie minderjarigen

Leeftijdsverificatie minderjarigen

Ten gevolge van de nieuwe AVG wet, vragen diverse online diensten om een leeftijdsverificatie van kinderen. Ik verwacht ook dat dit er binnenkort nog meer zullen worden. Op zich een prima zaak maar hierbij loop ik in sommige gevallen toch tegen een probleem aan. Zo heb ik er bijvoorbeeld géén bezwaar tegen dat mijn zoon (15) gebruik maakt van bijvoorbeeld een microsoft-account of whatsapp. Sterker nog... dit is noodzakelijk voor een aantal zaken die hij nodig heeft voor school. Microsoft biedt minderjarigen de gelegenheid hun (al eerder aangemaakte) account voort te zetten mits zij hiervoor toestemming hebben van een ouder (en die ouder vervolgens aantoonbaar meerderjarig is). Bij Whatsapp echter, moet mijn zoon zelf aangeven of hij 16 of ouder is - wat dus niet het geval is. Zo niet - dan kan hij dus niet verder. Hier stuit ik dus op een dilemma. Zijn eerste reactie is: gewoon JA invullen. Wat mij betreft mag hij Whatsapp ook best blijven gebruiken. Maar zoals ik het nu begrijp, is dat dus alleen mogelijk als hij "liegt" over zijn leeftijd. Met het opgeven van een verkeerde geboortedatum heb ik echter wel een probleem. Ik ben bang dat het hem in de toekomst problemen gaat opleveren als hij nu verkeerde gegevens opgeeft en deze vervolgens op allerlei plaatsen worden geregistreerd en vastgelegd.


Liever zou ik dus zien dat het - net als bij het microsoft account - mogelijk is om met toestemming van een ouder gewoon het gebruik van whatsapp (e/o andere al eerder geopende online accounts) voort te kunnen zetten zonder dat hiervoor als het ware "valsheid in geschrifte" wordt uitgelokt.
Graag hoor ik ervaringen en meningen van andere ouders en evt. tips om onwenselijke juridische consequenties in de toekomst te vermijden.

3118 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Ge
door Genee - 12 mei 2018 om 13:17
1509 Antwoorden / 1 Vragen
3

U kunt als ouder toestemming geven.
Lees, (klik ook op de link van nieuwe voorwaarden)
https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/whatsapp-verhoogt-minimumleeftijd-naar-16-jaar/

I.
door I. van der Heijden 12 mei 2018 om 17:26
Antwoorden / 1 Vragen

We gaan het zeker op die manier aanpakken, al blijft ook dat nog open voor discussie. Er staat namelijk:
Behalve het voldoen aan de minimale leeftijdsvereisten om overeenkomstig de toepasselijke wetgeving onze Diensten te gebruiken, moet één van uw ouders of uw voogd, als u niet oud genoeg bent om te kunnen instemmen met onze Voorwaarden, namens u instemmen met onze Voorwaarden.
Kortom: je moet eerst 16 zijn en daarnaast ook nog toestemming hebben van een ouder zo lang je nog onder de zuurballenwet valt... ;-)

Ge
door Genee 12 mei 2018 om 17:52
1509 Antwoorden / 1 Vragen

Maar er staat toch: .... als u niet oud genoeg bent om te kunnen instemmen met onze Voorwaarden.
‘Niet oud genoeg zijn’ betekent naar mijn idee dan nog geen 16 jaar.
Lees https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4122191/nieuwe-minimumleeftijd-whatsapp-16-jaar

door crewmember - 14 mei 2018 om 15:21
1040 Antwoorden / 0 Vragen
0

Je gaat geen contract aan met whatsapp ofzo, dus het is geen valsheid in geschrifte. Eigenlijk zijn algemene voorwaarden als deze, redelijk krachteloos.

 

Iedere tiener zou anders al honderden keren valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij allerhande games, Youtube en XXX sites.

door dokun - 14 mei 2018 om 15:21
138 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik geef nooit mijn juiste geboortedatum aan bedrijven e/o diensten (overheidsinstellingen e.d. wel natuurlijk, maar via DigiD). Daar hebben ze niets mee te maken! Het enige wat zou kunnen gebeuren als Whatsapp er achter zou komen dat de geboortedatum van uw zoon niet klopt is dat ze de account kunnen sluiten. Verder kan en zal er niets gebeuren.
 
Mochten er later ergens verkeerde gegevens staan die hinderlijk zijn kunt u (of uw zoon) die altijd laten wijzigen in de juiste gegevens. Een verkeerde geboortedatum opgeven kan u ( of uw zoon) enkel problemen opleveren als u (of uw zoon) dat bij officiële instellingen zou doen. Niet bij zoiets als Whatsapp, Microsoft e.d...

door gerbera - 14 mei 2018 om 21:44
4831 Antwoorden / 6 Vragen
1

Het is een kwestie van het schuifje omzetten. Als u dat als ouder doet is er niets aan de hand. Niets valsheid in geschrifte een verder geen juridische consequenties maar gewoon een probleem opgelost. Uiteindelijk bepaald u wat uw zoon wel of niet mag met de telefoon.

mo
door mof - 15 mei 2018 om 13:49
1224 Antwoorden / 2 Vragen
0

1) het is aan whatsapp om te controleren dat gebruikers ouder zijn dan 16 of toestemming van hun ouders hebben gekregen.
Aan de andere kant is het niet verstandig om uw zoontoe te staan een verkeerde geboortedatum op te geven.
Dat whatsapp nodig is voor school? Vertel de school dat uw zoon geen whatsapp kan gebruikenomdat hij nog geen 16 is. De school moet maar
op een andere werkvorm overstappen.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ly
Lyd81 - 23 jun. 2019 om 23:22
Winkels & webshops

Is Siebel weer failliet ?

Horloge gekocht voor €225, na ontvangst contact opgenomen omdat het horloge flink beschadigd was. Afgesproken dat ik het terug zou sturen op 11-6. 
Via postnl app te zien dat het horloge bij Siebel aangekomen is op 13-6. 

Vervolgens hoor ik maar niks waarop ik contact opneem, de medewerker van het hoofdkantoor geeft aan dat er een storing is, dus ze kunnen niks verwerken.  ... Lees meer

ti
tien - 23 jun. 2019 om 01:52
Winkels & webshops

Moeten ready-to-eat avocado's ready-to-eat zijn?

In supermarkten kun je avocado's kopen die nog wat moeten rijpen maar ook ready-to-eat avocado's. Deze laatste zijn duurder. Wat mij opvalt is dat de meeste ready-to-eat avocado's te hard zijn om meteen te kunnen gebruiken. Een proef op de som gedaan. Eerst 2 avocado's ready to eat in 1 pakketje bij de Lidl gekocht en afgerekend bij de kassa. Thuis opengesneden met een mesje en deze bleken beiden ... Lees meer

On
OnlineBoeker - 22 jun. 2019 om 11:15
Vakantie & reizen

Zijn er meer mensen gedupeerd door Travelberry?

Zijn er meer mensen gedupeerd door het niet doorgaan van onder andere stedentrips en Disneyworld Parijs reizen die door het bedrijf Travelberry (al dan niet via Vakantieveilingen) wordt of werd aangeboden?   Meermaals afgezegd?
Geen afzegging ontvangen? Belofte gedaan dat volgende keer wel doorgaat en dan toch weer niet? Geen reacties op mail krijgen?
Telefonisch niet bereikbaar? G ... Lees meer