Ag
door Agnesvanveen Jan 21, 2019 om 17:26
Elektronica & tv

Bosch levert geen onderdelen van accu, mag dat?

We hebben een elektrische fiets met een Bosch accu. De accu doet het niet meer. De garantie is al voorbij, dus probeerden we, samen met iemand die verstand heeft van accu’s, het probleem te vinden en de accu te maken. Na onderzoek blijkt dat er water in de accu is gekomen en dat de printplaat hierdoor beschadigd is. We hebben overal geprobeerd om aan zo’n printplaat te komen, maar het is nergens te vinden. Ook heb ik contact opgenomen met Bosch. Zij geven aan geen losse onderdelen te leveren, omdat “batterijen gevaarlijk goed zijn en niet opengemaakt en gerepareerd mogen worden. Dit staat op een sticker onderaan de batterij”. 
Nu vraag ik mij af of dit mag. Mogen zij consumenten verplichten om een nieuwe (hele dure) accu aan te schaffen of zijn ze verplicht om onderdelen te leveren? Ik las iets over het recht op reparatie, wat aangeeft dat je elektronica altijd zelf moet kunnen repareren.

9736 15 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tijger1
door tijger1 - Jan 21, 2019 om 17:33
42060 Antwoorden / 21 Vragen
2

Bosch is niet verplicht iets te leveren. En dat recht op zelf kunnen repareren bestaat ook niet.

ro
door ron503 - Jan 21, 2019 om 17:56
1229 Antwoorden / 0 Vragen
2

In zeer korte tijd zijn er twee branden in een fiets assemblage bedrijf geweest die te wijten zijn aan defecte fietsaccu's dus kan ik heel goed begrijpen dat Bosch geen onderdelen van accu's uitlevert want als er toch iets mis gaat gaat u Bosch aansprakelijk stellen.

ne
door neodutchio - Jan 21, 2019 om 17:59
5149 Antwoorden / 12 Vragen
1

U heeft de fiets niet bij Bosch gekocht, dus Bosch is u sowieso niets verplicht. 
Vergelijk het met de eerste generatie Smart auto's. Was de koplamp kapot, dan werd de hele unit vervangen. Aan losse onderdelen werd niet gedaan, compleet vervangen was sneller. Dat mocht gewoon wat aangeeft dat er geen verplichting bestaat voor een verkoper om losse onderdelen te leveren. Overigens gebeurde dat vervangen bij de garage en niet bij de fabrikant van de lampen.

costnix
door costnix - Jan 21, 2019 om 18:18
2874 Antwoorden / 1 Vragen
2

Zelf aan een accu knutselen is heel gevaarlijk. Zelf bij een bekend merk e-fietsen is het misgegaan.
Reviseren kan wel, maar is ook redelijk duur. Zoeken op “fietsaccu reviseren Bosch” levert een aantal relevante resultaten voor u.

Edit:
Ik zie nu, dat wanneer de printplaat defect is, dat een revisie dan niet mogelijk is :-(
Een printplaat elders kopen is ook net mogelijk, ook niet op Marktplaats.

sira
door sira - Jan 21, 2019 om 18:26
2336 Antwoorden / 24 Vragen
0

Voor mijzelf heb ik na lang zoeken Miton in Utrecht gevonden (www.miton.nl). Mijn fietsaccu moet een keer gereviseerd worden, maar ben er nog niet geweest, dus heb (nog) geen ervaring.

costnix
door costnix Jan 21, 2019 om 19:07
2874 Antwoorden / 1 Vragen

Is bij u de printplaat defect? Dan kan de accu niet gereviseerd worden
Bij het reviseren moet de originele printplaat werken.

sira
door sira Jan 21, 2019 om 19:26
2336 Antwoorden / 24 Vragen

Ik kan lezen Costnix.
Bij mij is de printplaat niet stuk, zoals ik al aangaf moet mijn accu gereviseerd worden, omdat de accu al sinds 2006 in gebruik is.

Misschien kan de TS bij Miton een second opinion laten doen en als blijkt dat de accu (printplaat) echt niet meer te repareren is, hebben zij wellicht gereviseerde accu's. Scheelt in ieder geval t.o.v. een nieuwe.

gerbera
door gerbera Jan 21, 2019 om 21:58
7364 Antwoorden / 14 Vragen

Zij kunnen de cellen vervangen, uw accu reviseren, maar dan moet u wel de accu aldaar afleveren. Of ze ook gereviseerde accu's leveren, denk het haast niet omdat de electronica vaak op de fiets is ingesteld.

ge
door gewicht Jan 24, 2019 om 13:25
170 Antwoorden / 1 Vragen

Sira, een accu die dus 13 jaar oud is laat je nog reviseren ?

sira
door sira Jan 25, 2019 om 16:13
2336 Antwoorden / 24 Vragen

@gewicht
Jazeker, de fiets is nog prima. Het reviseren wordt pas gedaan nadat de accu en acculader getest zijn.

aurora1
door aurora1 - Jan 21, 2019 om 19:32
15645 Antwoorden / 6 Vragen
0

Verstandig van Bosch om niet de mensen zelf aan hun accu’s te laten prutsen.
Er bestaat geen wet die bepaalt dat mensen zelf electronica zoals accu’s moeten kunnen repareren. Gelukkig maar weer. Of een accu “electronica” is waag ik te betwijfelen.

jo
door jorisw Jan 21, 2019 om 20:44
4340 Antwoorden / 1 Vragen

De accu is geen elektronica, maar de printplaat die TS wil hebben wel. En verkeerd behandelen kan desastreus uitpakken.

aurora1
door aurora1 Jan 21, 2019 om 23:45
15645 Antwoorden / 6 Vragen

Uhm.... ik noemde accu en niet printplaat.... Als ik printplaat had bedoeld zou ik dat zomaar genoemd kunnen hebben....

Ge
door Genee - Jan 21, 2019 om 20:35
1509 Antwoorden / 1 Vragen
0

Een fietsaccu waar water in kan komen en de printplaat beschadigt is niet normaal.
Wanneer je de accu niet openmaakt kun je de oorzaak niet ontdekken en wordt er meestal een nieuwe fietsaccu gekocht terwijl alleen maar de printplaat stuk is.
Wanneer de fietsaccu er plotseling mee ophoudt, kun je er wel vanuit gaan dat de electronica op de printplaat het begeven heeft.
Misschien dat de belbus het voor u wil opnemen tegen de firma Bosch.

Heeft u de firma Miton in Utrecht al eens gebeld, wat ik lees vervangen ze ook printplaten maar ook van Bosch?
Lees eens https://www.fietsersbond.nl/nieuws/accudokter-miton-wil-markt-openbreken/

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 21, 2019 om 21:34
16845 Antwoorden / 202 Vragen

De mogelijkheid voor revisie geldt voor de duurdere Ashman accu's en niet voor Bosch (helaas?)

heremietkreeft
door heremietkreeft - Jan 21, 2019 om 21:49
16845 Antwoorden / 202 Vragen
0

Heeft u het hier over fabrieksgarantie? Het lijkt mij van wel. Zo ja, dan wijs ik u via verwijzingen die ik zo geef naar de voor consumentenwetgeving geldende wetgeving. Die wetgeving houdt, samengevat, in dat een product dient te voldoen aan de verwachtingen die er normalieter aan gesteld mogen worden. Uiteraard is 'de leeftijd' van de accu wel van belang. Als dat niet het geval is, is de verkoper aansprakel;ijk, niet de fabrikant. Maar het komt mij voor dat een fietsaccu niet defect zou mogen raken door water.
Volgens de wetgeving dient de verkoper zorg te dragen voor afdoende reparatie en als dat niet kan - volgens de fabrikant kan dat om veiligheidsredenen niet - heeft u recht op een adequate vervanger of zelfs 'geld terug'. Maar als al gezegd speelt wel de leeftijd van de accu een rol maar opnieuw ook dat een accu m.i. waterdischt moet zijn. De verkoper dient te bewijzen, ook volgens de wet, dat de oorzaak niet bij u ligt.
Wel kan/mag men afhangelijk van de gebruiksduur een bepaald bedrag als afschrijving berekeken.

http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/21.html
http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/22.html
http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/23.html
http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/24.html
http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/25.html


Gr
door Grunn1 Jan 22, 2019 om 00:21
1427 Antwoorden / 18 Vragen

Ts heeft het niet over garantie dus daar gaat de vraag niet over. Ts heeft de accu uit elkaar gehaald en wil lossen onderdelen bestellen wat de fabrikant niet wil.

Grunnen.
door Grunnen. Jan 22, 2019 om 10:02
509 Antwoorden / Vragen

Eerst het verhaal van TS maar eens goed lezen in vervolg . Fabrieksgarantie krijg je als er sprake is van fabrikagefouten ,de accu vol water (corrosie) laten lopen is geen fabrieksfout.Bovendien meldt TS dat de garantie voorbij is.

Ge
door Genee Jan 22, 2019 om 10:32
1509 Antwoorden / 1 Vragen

@v1126  Zou het geen fabricagefout kunnen zijn, want dat er water in een fietsaccu kan komen is toch niet normaal.
Wanneer de accu niet opengemaakt wordt weet je niet dat er water ingekomen is.
Hoe kun je een fietsaccu vol water laten lopen?

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 22, 2019 om 14:37
16845 Antwoorden / 202 Vragen

@@@ mijn opmerking, Ts noemt wel degelijk garantie die afgelopen zou zijn, betreft de verwijzing naar de wetgeving die voor consumnenten geldt m.b.t. aankoopbescherming. Het blijkt dat het verschil tussen de wettelijke consumentenbescherming en fabrieksgarantie nog lang niet bij iedereen bekend is. Nadrukkelijk geldt dat ook voor fabricagefouten als die de oorzaak zijn. Het oplossen op basis van fabrieksgarantie is een kwestie tussen verkoper en fabriek! De consumenbescherming als genoemd in het BW, boek 7 gaat verder, soms zelfs aanzienlijk verder dan fabrieksgarantie.

Het zelf gaan zoeken naar oorzaak, al of niet met iemand die verstand van accu's heeft  zelf aan het werk gaan vervalt het recht dat koper heeft dat de verkoper moet bewijzen bewijzen dat de oorzaak niet aan de gebruiker ligt vervalt daarmee.

Zie o.a. (citaat ): Veel ondernemers en consumenten menen dat er een Europese wettelijke garantie bestaat van twee jaar. Dit is een misverstand. 

Europese Richtlijn Koop en Garantie 
In de Europese Richtlijn Koop en Garantie is weliswaar een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen, maar dit is een vervaltermijn voor de aansprakelijkheid van de verkoper en geen garantietermijn. 
De vervaltermijn houdt in dat de verkoper niet aansprakelijk is voor gebreken die zich pas na twee jaar openbaren. Dit betekent dat de consument met gebreken aan een duurzaam product na twee jaar niet meer bij de verkoper terecht kan. 
Nederlandse regelgeving 
Echter, volgens de Nederlandse regelgeving heeft de consument altijd recht op een deugdelijk product, ook na het verloop van twee jaar. Nederland biedt de consument dan ook een ruimere bescherming dan de Europese Richtlijn. Dit is toegestaan.
 

Gr
door Grunn1 Jan 22, 2019 om 16:07
1427 Antwoorden / 18 Vragen

Wat een kul verhaal en totaal off topic. Uit niets blijkt hoe oud de accu is en wat de oorzaak is van vocht in de accu alleen dat de garantie periode voorbij is en dat kan dus ook al 10 jaar zijn. Ook blijkt nergens uit wat er met de accu is gebeurt waardoor er eventueel vocht in gekomen zou kunnen zijn. De vraag van ts ging on het leveren van onderdelen en niet over garantie of over rechten betreffende garantie. Wat is ee nou moeilijk aan om de vraag te beantwoorden inplaats van er allerlei onzin bij te halen.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 22, 2019 om 16:25
16845 Antwoorden / 202 Vragen

@EPCOT: Een fietsaccu kan 10 jaar oud zijn??? En relevante wet- en regelgeving is dus onzin/off topic? Dat mag u best vinden hoor. Ik geef verwijzingen als ook nu inmiddels sedert 2006 als aanvullende opmerking. En ik ben ook niet de enige die dat deed.  
Ik gaf o.a. aan (in iets andere woorden)dat als de accu binnen een redelijke termijn defect is de verkoper dient te bewijzen dat de koper/gebruiker niet de schade heeft veroorzaakt en velen weten dat kennelijk niet. (U ook niet?). 

Afgezien daarvan gaf ik ook als reactie dat ik het met de stelling van Bosch eens ben dat dit bedrijf uit veiligheidsoverwegingen geen onderdelen levert.

tijger1
door tijger1 Jan 22, 2019 om 16:29
42060 Antwoorden / 21 Vragen

Maar gerrit dat ding is al uit elkaar. Dus ook al zou er nog garantie op zitten, dan is die nu voorbij.

heremietkreeft
door heremietkreeft Jan 22, 2019 om 16:53
16845 Antwoorden / 202 Vragen

@TIJGER1, mijn aanvullende oopmerking heeft betrekking op het feit dat het , gelet op de wettelijke consumentenbescherming' niet slim is om een defect product zelf uit elkaar te (laten) halen' (binnen zekere termijn). Ik gaf daarbij ook aan dat door juist het zelf uit elkaar halen dat aspect 'verloren is', zie de tweede zin van mijn reactie van 14:37. 

Opvallend is dat Ts als vraag stelde: Citaat laatste regel)Nu vraag ik mij af of dit mag. Mogen zij consumenten verplichten om een nieuwe (hele dure) accu aan te schaffen of zijn ze verplicht om onderdelen te leveren? Ik las iets over het recht op reparatie, wat aangeeft dat je elektronica altijd zelf moet kunnen repareren. Neen dus, dat recht heb je dus niet uit de regelgeving. Of je iets wel of niet zelf wilt repareren bepaal je wel zelf maar dat geeft dan zekere risico's als er nog sprake is van wettelijke bescherming en zelfs garantie.

Uit de de wetteksten waar ik naar verwijs is duidelijk af te leiden dat de koper recht heeft op reparatie als het product niet deugt en voor verkrijgen van dat recht bij de verkoper moet zijn.
Er is nergens in de wet geregeld dat je die reparatie dan zelf moet kunnen uitvoeren. 



tijger1
door tijger1 Jan 22, 2019 om 19:00
42060 Antwoorden / 21 Vragen

@gerrit

U hebt de vraag niet begrepen. De Ts wil weten of spullen zodanig uitgevoerd moeten zijn, waardoor je kapotte onderdelen zelf kan repareren, ipv door de fietsenmaker, of het aankopen van nieuw spul. 

En zo’n wet is er dus niet.

tdmduc
door tdmduc - Jan 22, 2019 om 09:30
704 Antwoorden / 2 Vragen
2

Voor professionele en degelijke oplossing:

 

https://www.accuworld.nl/

panter22
door panter22 - Jan 22, 2019 om 18:41
6599 Antwoorden / Vragen
2

Dat snap ik even niet. Je koopt zo'n dure e-bike. Na de garantie  is de accu op. 
Dan laat je een kennis aan die accu prutsen in de hoop het geld voor een nieuwe accu te besparen. Ondanks de waarschuwing van de fabrikant om dat ding niet open te maken.
En dan is het nog maar de vraag of de gerepareerde accu direct werkt of dat je er mee naar de fietsenmaker moet.
Stel dat de kennis minder verstand heeft van accu's dan hij beweert en het systeem van de fiets gaat stuk?
Koop een nieuwe bij de fietsenmaker. dan heb je weer 2 jaar garantie.
https://www.acculaders.nl/service/accu-elektrische-fiets-pairen-zo-werkt-het/


pk49
door pk49 - Jan 23, 2019 om 13:02
243 Antwoorden / 2 Vragen
0

je zou ook kunnen overwegen het accubinnenwerk te vervangen door een accupakket met beveiliging. Die zijn redeijk goedkoop op diverse internetshops te koop. Bijvoorbeeld bij Alibaba.Wel is er enig technische know-how vereist voor de vervanging.Prijzen liggen tussen 80-100 $  Een laadapparaat is inbegrepen.

marcvandenakker
door marcvandenakker - Jan 23, 2019 om 14:04
12 Antwoorden / 1 Vragen
0

Dat samen met iemand die er verstand van heeft is heel gevaarlijk, dit soort zg specialisten helpen meestal dingen om zeep ipv te repareren. Ga kijken op marktplaats of een andere site naar een 2e hands accu, Bosch is namelijk niet verplicht u onderdelen te leveren, wellicht heeft de winkel waar u hem gekocht heeft nog een sloopaccu waar u aan kan prutsen anders op zoek naar een nieuwe

pk49
door pk49 Jan 23, 2019 om 21:17
243 Antwoorden / 2 Vragen

Tweedehands accu? Zou ik niet doen.Wie garandeert u de levensduur en hoe weet u hoe oud dat ie is. Een lithiumaccu kan ook verslijten door lange tijd niet gebruikt te zijn.

gerbera
door gerbera - Jan 23, 2019 om 15:24
7364 Antwoorden / 14 Vragen
0

Ik stel grote vraagtekens bij de mogelijkheid dat er water in de accu is gekomen. Dit zou alleen mogelijk zijn als er al eerder aan geprutst is of deze onder water heeft gelegen. Bosch dwingt u overigens nergens toe maar wil hiermee waarschijnlijk aansprakelijkheid bij vervolgschade uitsluiten. En dat is niet alleen bij Bosch maar zo goed als elke acculeverancier voor de e-bike. Volgens u zouden ze ook onderdelen moeten leveren als bv het display het begeven heeft, ook in dat geval zal u een compleet nieuw display moeten aanschaffen ook al zou er b.v. alleen maar een barstje in het glas zitten. Recht op reparatie heeft u als deze binnen de garantietermijn door een erkende dealer wordt uitgevoerd. Echter zo gauw u zelf gaat sleutelen aan onderdelen vervalt elk recht op garantie en of kostenloos repareren. Dus waar u het recht om reparaties zelf te kunnen uitvoeren vandaan haalt ? tenzij het gaat om een band plakken, ketting vervangen of lampjes vernieuwen dat mag u zelf doen.

mo
door mof - Jan 23, 2019 om 16:55
3619 Antwoorden / 3 Vragen
0

Recht op reparatie? Onzin!
Gevaarlijke zaken mag u niet zelf rrpareren . Gevaarlijk voor u maar vooral ook voor anderen

koekeloer
door koekeloer - Jan 28, 2019 om 09:42
562 Antwoorden / 18 Vragen
0

probeer een 2e hands accu te kopen en haal daar de printplaat uit

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

el-zorro
el-zorro - Apr 24, 2024 om 21:38
Geldzaken & recht

Coulance regeling

Coulant betekende oorspronkelijk letterlijk 'vloeiend' en 'gemakkelijk'. Het is afgeleid van het Franse couler 'stromen, vloeien', dat teruggaat op het Latijnse colare 'filtreren, dempen'.     Tijdens de laatste uitzending van dit jaar Kwam weer het onderwerp   Veelvoorkomende problemen met de distributieriem        Als een burger de dupe word door een bedrijf Waar bi ... Lees meer

Wi
Wintertje0 - Apr 24, 2024 om 21:27
Geldzaken & recht

Zakelijk energiecontract consument

Mijn vader is opgebeld door een energieboer dat het huidige contract bijna afliep. Helaas is hij toegehapt op een aanbieding en heeft een nieuw contract afgesloten.

nu loopt echter het contract van mijn ouders nog twee jaar. Daarom hebben ze een mail gestuurd dat ze afzien van het contract volgens de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Echter reageert de energieleverancier terug dat ze ... Lees meer

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer