DaanBoe
door DaanBoe Nov 21, 2022 om 16:12
Elektronica & tv

Smart TV

Ik heb een Philips TV, al wel een paar jaar oud (2013-2014), maar in prima staat. De TV is mij verkocht met de optie 'smart TV'.
Tot mijn verbazing is sinds een dag of 10 die functie niet meer beschikbaar. De servicedesk van Philips reageert vlot, maar stelt "...Voor oudere TV's is de ondersteuning erg beperk. De smart TV gedeelte "kan" niet meer worden ondersteund als de TV verouderd, hier kunnen we niks aan doen of veranderen".

Buiten dat dit technisch natuurlijk twijfelachtig is, mis ik nu opeens een functionaliteit die me in eerste instantie wel verkocht is (en waar ik en mijn gezin veel gebruik van maakten). Is dit normaal of een toch wel bijzondere gang van zaken? Kan dit zomaar? Ik heb nu feitelijk opeens een geen-Smart-TV


1693 11 Rapporteer
heremietkreeft
door heremietkreeft - Nov 21, 2022 om 16:17
16503 Antwoorden / 202 Vragen
2

Ja, dat kan hoewel het lastig is. Ik kan mij absoluut voorstellen dat het te maken kan hebben met niet meer mogelijke ondersteuning. Vergelijk met PC's diewindows als besturingssysteem hebben en alles voor Win 10 niet meer wordt ondersteund en oudere programma's ook niet meer werken. 

Sterker nog, op veel PC's /laptops kan win 11 niet eens worden geïnstalleerd i.v.m. o.a. de processor capaciteit.

Zie deze info, weliswaar uit 2017 waarin wordt gemeld dat hetgeen u nu meldt met 'nieuwere TV's toen ook al aan de orde was voor 'oudere'. Dat zal zich nu wel herhaald hebben. https://www.hcc.nl/kennis/913-oude-smart-tv-s-van-philips-verliezen-internetverbinding


Ps. Is dit misschien toch het proberen waard? https://www.philips.nl/c-f/XC000013816/hoe-kan-de-software-van-de-philips-tv-worden-bijgewerkt-via-usb

Edoch, helaas zie ik ook dit in de info die u 'kruisend' met mijn antwoord van @JULIOMARINER kreeg 

Smart-tv’s

Deze gemiddelde levensduur gaat overigens puur over het toestel. Smart-tv’s draaien op een besturingssysteem en werken met apps en de bruikbaarheid hiervan kan ook verschillen. Het lastige hierbij is dat de tv-fabrikanten hier weinig invloed op hebben. Als de producenten van de apps besluiten de ondersteuning van een bepaald besturingssysteem te stoppen, dan kan het zijn dat jouw favoriete app plotseling verdwijnt. De Consumentenbond raadt daarom ook aan om als je een tv wil kopen niet te kijken naar het aanbod apps, maar meer naar de andere specificaties.

De meeste apps blijven overigens wel smartphones ondersteunen, dus met een Google Chromecast kan je vaak alsnog je favoriete apps op je tv bekijken.

ju
door juliomariner - Nov 21, 2022 om 16:18
1187 Antwoorden / 2 Vragen
4

De levensduur van een TV is afhankelijk van de aanschafprijs.
Volgens de website van expert kunt u het volgende aanhouden:
hoe lang gaat een tv mee


sjjoppy
door sjjoppy - Nov 21, 2022 om 16:36
6911 Antwoorden / 3 Vragen
4

Hier  kunt u nog wat kennis opdoen over een oudere tv waarvan de software niet meer ondersteund wordt.


rj
door rjw - Nov 21, 2022 om 17:22
3074 Antwoorden / 5 Vragen
2

Applicaties op smart-tv's vragen steeds meer van de hardware doordat er steeds meer functionaliteit in komt. Op een gegeven moment houdt het op qua hardware capaciteit die een TV kan bieden. Daarnaast worden de API's die de verschillende services gebruiken regelmatig aangepast aan nieuwe functionaliteiten. Als dan het aantal TV's van een bepaalde leeftijd dat nog in gebruik is te klein wordt, dan wordt de app niet aangepast. 

Simpele oplossing: koop voor een paar tientjes een Chromecast en je hebt vrijwel alles weer, maar dan op een iets andere manier.

sira
door sira - Nov 21, 2022 om 17:35
1974 Antwoorden / 24 Vragen
3

Dat de tv (app) niet meer ondersteund wordt, zal niet gaan veranderen, dus zet de oude tv op de slaapkamer en koop een voordelige nieuwe, mits u die ene functionaliteit echt nodig hebt.

panter22
door panter22 - Nov 21, 2022 om 17:36
6600 Antwoorden / Vragen
1

Je kunt ook een tv abonnement nemen. KPN en misschien ook wel andere providers hebben een beperkt aantal apps op tv. 

Netflix en Videoland kun je kijken zonder dat je een smart tv hebt. Je moet natuurlijk wel een  abonnement hebben.
Of je kunt een nieuwe smart tv kopen. Als je niet veel eisen hebt, dan ben je niet duur uit.

ne
door neodutchio - Nov 21, 2022 om 17:54
4987 Antwoorden / 12 Vragen
1

Techniek staat niet stil. Wat al gezegd is, niet alle hardware is tot in lengte van dagen toereikend voor de huidige systemen. Daarnaast zullen er niet veel tv's zijn van bijna 10 jaar oud waarbij alle functies gevraagd worden. Hoe minder klanten er zijn, hoe duurder het is om systemen werkbaar te houden.

Het is niet abnormaal wat hier gebeurd.

HenkDeZevende
door HenkDeZevende - Nov 21, 2022 om 18:35
1668 Antwoorden / Vragen
0

Dat is een TIEN jaar oude tv. Dan hebben die smart functies het al vijf jaar hanger gedaan dan de vorige generatie. Ik denk dat een non conformiteit onmogelijk te bewijzen valt dus een voor €40 een Chromecast eraan en hij doet het weer.

Geboren Amsterdammer
door Geboren Amsterdammer - Nov 21, 2022 om 21:52
1616 Antwoorden / 29 Vragen
2

Geachte Daan Boe,

Het voordeligst is om een "chromecast" op de HDMI-aansluiting van uw tv te pluggen.

U kunt dan via de app op uw smartphone (zoals Disneyplus) programma's "streamen/casten" naar uw tv.

Succes ermee.

ro
door ronny530 - Nov 22, 2022 om 13:41
2557 Antwoorden / 41 Vragen
0

Philips valt niets te verwijten maar de app makers dan weer wel. De app makers brengen steeds nieuwe versies uit die steeds meer geheugen gebruiken en stoppen met het in stand houden van de oudere versies, niet alleen Philips krijgt er mee te maken maar vrijwel alle tv merken uit die tijd. Het bevreemd me wel dat de functionaliteit pas sinds tien dagen niet meer werkt omdat er over het uitschaken van de smartfunctie van tv,s gemaakt na 2012 niets te vinden valt. Welke melding krijgt u te zien staat er echt dat smart functie niet meer ondersteund wordt, iets anders of is de smartfunctie middels de afstandsbediening niet meer op te roepen want wie weet kan het ook aan iets anders te wijten zijn.

lo
door lovewinnie - Nov 22, 2022 om 14:34
1184 Antwoorden / 1 Vragen
0

Hang er een chromecast aan. Probleem opgelost. 
Het is indd een oude tv. Op den duur houdt het op met de updates 

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Fi
Figi - Sep 20, 2023 om 12:16
Computers & telefonie

Acer laptop bij BCC gekocht op 21 augustus 2023

De Acer laptop had op/in het scherm ineens witte punten. Nu staat BCC onder bewind en ik kreeg afgelopen zaterdag de boodschap dat ik het maar met Acer moet regelen. Toen ik op de site van Acer dus het reparatieverzoek invulde en dus serienummer enz ingevuld had kwam er een aankoopdatum uit van 22-06-2022.... Dat is vreemd want ik kocht hem dus 21-08-2023. Inmiddels is gisteren de laptop opgehaald ... Lees meer

Bo
Bossanat - Sep 22, 2023 om 12:30
Garantie & verzekeringen

Welke rechten bij een all inclusive reisverzekering

Wij hadden voor de wintersport een all inclusive reisverzekering afgesloten bij AXA. Dit zou kort gezegd inhouden, dat wanneer we de vakantie zouden annuleren of afbreken we 75%. van de reissom zouden terug krijgen.
Halverwege de week wilden we naar huis vanwege paniek aanvallen van mijn dochter.
Contact gehad met AXA en we moesten daar naar een arts van hun, ondanks dat ik wist dat deze ... Lees meer

Wijnand4
Wijnand4 - Sep 20, 2023 om 21:59
Garantie & verzekeringen

Zorgverzekering hheft mijn aanvullende verzekering er uit gegooid mag dat

Heeft al jaren een aanvullende zorgverzekering. Nooit problemen gehad. Nu kwam ik bij toeval erachter dat mijn verzekering is gestopt in november 2022. Idepender heeft geregeld dat de verzekering automaties van Ditzo naar ASR ging. Maar hebben vergeten ook mijn aanvullende verzekering door te geven. Zowel Independer als ASR weigeren dat als nog te doen. Heeft een nieuw klikgebit nodig en massage v ... Lees meer