door sunkillmoon 28 sep. 2020 om 14:35
Geldzaken & recht

ABP keert te veel uit

ABP keert teveel geld uit bij mijn ouders. Maandelijks horen ze 400 euro minder te ontvangen, blijkt na belastingaangiftes. Nu moeten ze alles terugbetalen.
Echter weigert ABP nu het bedrag te verlagen.
Is ABP te dwingen het juiste pensioenbedrag over te maken naar mijn ouders?

alvats bedankt!

4627 7 Rapporteer

Topantwoord

door Sprietje - 28 sep. 2020 om 14:48
511 Antwoorden / Vragen
13

Laat uw ouders eerst maar eens checken of zij door het ABP ook de loonheffingskorting laten toepassen. Zo ja, meteen wijzigen in: loonheffingskorting toepassen, NEE. Deze korting wordt namelijk standaard al toegepast door de SVB.

Als het ABP pensioen veel hoger is dan de AOW, dan kunnen zij het omdraaien: loonheffingskorting bij ABP, ja en bij de SVB loonheffingskorting, nee.

Topantwoord

door tijger1 - 28 sep. 2020 om 15:04
40963 Antwoorden / 21 Vragen
11

"Nu moeten ze alles terug betalen"

En aan wie moeten ze dan betalen? En wie moet dat terugbetalen? Uw vader of uw moeder? Of allebei een beetje? Wie heeft er pensioen van het ABP. En zijn er naast de AOW en het ABP nog andere inkomsten?

Uit belastingaangiftes blijkt niet dat een instantie teveel uitkeert. Als er uit meedere bronnen inkomsten zijn, moet vaak worden nabetaald aan de belastingdienst.

Topantwoord

door heremietkreeft - 28 sep. 2020 om 15:44
12401 Antwoorden / 179 Vragen
10

In navolging van @SPRIETJE, de m.i. enige reden kan zijn dat het ABP niet over de gegevens beschikt, door uw ouders zelf aan te leveren (1) informatie of er wel of geen rekening gehouden dient te worden met loonheffing. Het ABP betaalt pensioen uit volgens het reglement en op basis van door uw ouders zelf aangeleverde gegevens en is het pensioenbedrag om die reden dan wel degelijk juist m.a.w. kan het ABP niet gedwongen worden om aan te passen. 
Op zich kunt u uit belastingaangiftes niet opmaken of men zijdens het ABP te veel uit betaald. Wel kunt u, nu iets anders gezegd, wel nagaan of onjuiste toepassing van de vraag wel of geen loonheffingskorting de reden is. Het lijkt mij erop dat dat is aangegeven als ja terwijl er kennelijk andere en zelf mogelijk hogere inkomsten zijn en zelfs kan er sprake zijn dat daar dan sprake is van incorrecte toepassing van wel of geen loonheffing.  
Zie daarvoor o.a. deze info: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/jongeren/teruggaaf_jongeren/begrippen_jongeren/loonheffingskorting die niet alleen voor jongeren geldt maar voor iedereen die inkomsten uit arbeid of uitkering geniet.

Meestal is het inkomen uit AOW dus van de SVB het hoogste en daar kan dan normaliter wel het toepassen van heffingskorting worden gevraagd en toegepast. Maar ook dan is enige voorzichtigheid nodig indien er andere hoge inkomstenbronnen zijn.

Topantwoord

va
door vanlotjegetikt - 28 sep. 2020 om 17:39
220 Antwoorden / Vragen
10

Klinkt alsof dat de heffingskorting niet goed staat. ABP keert uit nav aangeleverde gegevens.

su
door sunkillmoon - 28 sep. 2020 om 17:45
1 Antwoorden / 2 Vragen
0

Dank allen, ik ga uitzoeken hoe het zit met de heffingskorting.

door tijger1 - 28 sep. 2020 om 20:24
40963 Antwoorden / 21 Vragen
0

Het is heel simpel na te gaan. Op de jaaropgave staat een zinnetje: loonheffingskorting toegepast? Ja of nee, of een kruisje.

Maar die loonheffingskorting is geen € 4.800 voor een bejaarde, dus er moet meer aan de hand zijn.

Mocht het ABP loonheffingskorting toepassen, dan kunt u daar een formulier vragen om dat te wijzigen.

Standaard houdt de SVB rekening met de loonheffingskorting en een pensioenfonds niet. Daar hoeft men niets voor te doen.

door 1paul - 30 sep. 2020 om 16:57
1449 Antwoorden / 0 Vragen
0

snap niet zo goed waarom je bij abp klaagt, ze krijgen pensioen waar ze recht op hebben waar alleen misschien niet de volledige belasting al vanaf getrokken word...

moeten ze (terug)betalen aan abp of de belasting? aan de belasting kijk dan naar de loonheffingskorting en of die er al af gaat....

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ni
Nico2020 - 30 okt. 2020 om 10:43
Geldzaken & recht

Fastned B.V. & Spark Marketing group BV doel gericht op kwestbare groep adverteren.

Periodiek krijgt mijn moeder geadresseerde reclame aangeboden van Fastned BV. Het betreft hier een belegging met 6% rente van minimaal € 1000,- met 0.5% emmissie kosten tot € 49.000,- vanaf € 50.000,- geen emissie kosten en vanaf € 75.000,- een bonus rente.

Mijn moeder is laaggeletterd, digibeet, heeft geen verstand van financien en heeft een lichte vorm van dementie. Alleen zij ... Lees meer

Ce
Cees Sorong - 29 okt. 2020 om 19:26
Computers & telefonie

Windows 10 Home edition voor de eerste keer opstarten

Ik heb onlangs een nieuwe desktop aangeschaft.
Nu moet ik Windows 10 home voor de eerste keer opstarten.
Tijdens deze procedure wordt er gevraagd om een Microsoft account in te vullen.
Is dit verplicht of kan ik dit overslaan? Ik heb wel een account maar dat is mijn gmail adres.
Ik heb gelezen dat dit o.a. een hotmailadres zou moeten zijn. Klopt dit?
Als ik daarna de harde ... Lees meer

Po
Polliwop - 28 okt. 2020 om 21:00
Geldzaken & recht

Mag bij een periodieke controle een (ongevraagde) gebitsreiniging worden gefactureerd?

Ik kwam slechts voor een controle, daarvoor had ik een afspraak. Toen de dame mijn gebit ging reinigen dacht ik serieus dat zij de tandarts was en de controle verrichte. Die kwam daarna nog, dus ik begreep toen dat het erbij hoorde. Ik dacht inclusief. Ik heb nog gezegd dat ik geen tandartsverzekering heb, dus ík heb goed gecommuniceerd. Niemand heeft mij verteld dat er extra kosten mee gemoeid w ... Lees meer