Ha
door HappyFaceMan May 10, 2019 om 20:09
Geldzaken & recht

Airco-unit kapot na aankoop huis

Een aantal maanden geleden heb ik een huis gekocht. Dit huis bevatte op de zolder (de grootste slaapkamer bevindt zich hier en er is een airco geplaatst omdat het in de zomer erg heet wordt op zolder) een airco. Bij bezichtiging is vermeld dat de airco niet aan mag omdat het koelvloeistof moet worden bijgevuld. Vorige week was de overdracht van het huis. Nu heb ik deze week de airco bijgevuld. Echter blijkt de airco het in zijn geheel niet te doen, hij reageert niet op de afstandsbediening en nieuwe batterijen er in doen heeft ook niet geholpen. Mij lijkt het, omdat de airco duurzaam met het huis verenigd is, behoort tot een onroerend goed? Mijn vraag is: mocht het komen tot een eventuele reparatie of vervanging van de airco, wie is dan aansprakelijk voor de kosten hiervan, ik of de vorige bewoners? N.b: zij hebben niet expliciet vermeldt dat de airco het niet deed.

5805 11 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Topantwoord

costnix
door costnix - May 10, 2019 om 20:32
2874 Antwoorden / 1 Vragen
11

Dit zou een plan van aanpak voor u kunnen zijn:
https://www.verborgen-gebreken.nl/verborgen-gebreken-huis

tenormin
door tenormin - May 10, 2019 om 20:49
16829 Antwoorden / 108 Vragen
1

U heeft een onderzoeksplicht. Dus aankoopmakelaar. Krijg de indruk dat het probleem met de airco gebagatelliseert is en u 'in slaap' gesust werd. Volg dus z.s.m. het advies van @costnix op om verdere stappen te ondernemen voor u te laat bent. Het was/is dus verborgen gebrek maar iets wat 'even weggewuifd' is geworden. Niet netjes van verkoper/verkoopmakelaar.

Ha
door HappyFaceMan May 10, 2019 om 21:02
Antwoorden / 1 Vragen

Ik weet dat de onderzoeksplicht enkel geldt indien dit relevant is voor de bouwkundige staat van de woning. Een airco valt hier volgens mij niet onder. Ik studeer zelf rechten maar het is mij niet duidelijk helaas. Daarnaast hadden de vorige bewoners destijds ook mededelingsplicht, vandaar dat ik er bij heb gezet dat de vorige eigenaren dit niet expliciet hebben gemeld.

tenormin
door tenormin May 10, 2019 om 21:17
16829 Antwoorden / 108 Vragen

Een CV-ketel o.i.d. hoort, als dat aanwezig is, ook bij huis, waarvan men (verkopers) ook kond moeten doen over leeftijd van de ketel. Lijkt mij dat airco daar ook onder valt. Zo niet, had men u ook niet op de hoogte hoeven te stellen over staat van airco, wat wel gedaan is en niet waar bleek te zijn. En, als toevoeging, u studeert rechten: wat let u om a.s.a.p. even bij het Juridisch Loket te vragen wat er precies onder valt, meldingsplicht etc.

me
door mein33 - May 10, 2019 om 21:01
5658 Antwoorden / 28 Vragen
1

U heeft de airco zelf bijgevuld ??????
Hoe heeft u dat dan gedaan ??????
Dat is een klus voor een gecertificeerd vakman !

Ha
door HappyFaceMan May 10, 2019 om 21:04
Antwoorden / 1 Vragen

Ik heb hem laten bijvullen inderdaad.

me
door mein33 May 10, 2019 om 21:14
5658 Antwoorden / 28 Vragen

En wat gaf de vakman, waar u een rekening van heeft/krijgt, als verklaring waarom het apparaat niet werkt !
Hij kan, als geen ander aangeven wat er aan moet worden gerepareerd.

ro
door ron503 - May 10, 2019 om 21:15
1229 Antwoorden / 0 Vragen
1

Een airco is een toevoeging op het woongenot en u wist bij aanschaf van de woning al dat airco defect was. De vorige eigenaar kan niet als ter zake kundig aan gemerkt worden maar heeft op basis van de meldings plicht wel verteld dat de airco het niet deed. Tips qua bijvullen e.d. zijn ter uw informatie maar daar kunt u geen rechten aan ontlenen.

Ha
door HappyFaceMan May 11, 2019 om 09:34
Antwoorden / 1 Vragen

Ik wist bij aanschaf niet dat de airco defect was. Mij was destijds verteld dat de airco moest worden bijgevuld. Dat de airco defect was heb ik pas na de oplevering zelf moeten vernemen. Het feit dat op het overdrachtsformulier was vermeld dat de airco moest worden bijgevuld kan denk ik wel rechten aan worden ontleend?

tijger1
door tijger1 - May 10, 2019 om 21:42
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Een airco kan men helemaal niet zelf bijvullen. Maar u hebt hem laten bijvullen en dat bedrijf heeft hem niet gecontroleerd? 

Maar hiervoor hoeft u echt niet bij de verkoper aan te kloppen.

Is dit allemaal gebeurd? 

https://www.loodgieter-expert.nl/airco-bijvullen/

Ex
door Expansievat - May 10, 2019 om 22:02
38 Antwoorden / 2 Vragen
0

Ahum : je hebt hem zelf bijgevuld ?

Maar je bent geen vakman, want dan had je geweten dat een airco, die bijgevuld moet worden, betekend dat die airco lek is.
en hebt niet gezocht naar een lekkage, maar "gewoon" gevuld ?  waarmee dan ?  en hoeveel ?

dussss.. je koopt een huis met een niet-werkende airco, je kunt hem niet zelf repareren, en nu wil je " garantie " ?
waarom niet de airco laten repareren door de oude bewoner toen hij er nog woonde ?

Je hebt nu een huis gekocht met een defecte koeling, en je wist vtv dat ie stuk was .....   Verborgen gebrek ?

wat denk je zelf ??


Ha
door HappyFaceMan May 11, 2019 om 09:36
Antwoorden / 1 Vragen

Ik heb hem laten bijvullen ja. Ik wist vtv niet dat de airco defect was. Mij is verteld dat hij niet aan mocht omdat de koelvloeistof op was. Alles staat in mijn vraag, waaruit heel duidelijk naar voren komt dat ik NIET wist dat de airco in zijn geheel defect was.

panter22
door panter22 - May 11, 2019 om 08:31
6599 Antwoorden / Vragen
0

De verkoper heeft meegedeeld dat de airco niet functioneerde. Dat heb je geaccepteerd, 
Je hebt op eigen kosten de koelvloeistof laten bijvullen.
Je hebt geen afspraak gemaakt over mogelijke defecten aan de airco die voor rekening van de verkoper zou komen.
Uit de link van Tijger1 blijkt dat pas na het bijvullen gebreken aan het licht kunnen komen.
Wil je de verkoper aansprakelijk stellen, dan zul je moeten bewijzen dat ze wisten dat er meer aan de hand was dan alleen het tekort aan koelvloeistof.


Ha
door HappyFaceMan May 11, 2019 om 09:38
Antwoorden / 1 Vragen

Nee, de verkoper heeft enkel gezegd dat de airco moest worden bijgevuld, niet dat de airco in zijn geheel defect was. Aangezien de airco hoort bij het huis, kan het gerekend worden tot het onroerend goed. De verkoper had daardoor expliciet moeten vermelden dat de airco in zijn geheel niet functioneerde, daardoor zijn aanvullende afspraken niet nodig. Ik kon en behoorde niet te weten dat de airco defect was. Meldingsplicht telt zwaarder dan onderzoeksplicht.

tijger1
door tijger1 May 11, 2019 om 11:43
42060 Antwoorden / 21 Vragen

@happy

Dat kunt u wel vinden, maar u hebt hem laten bijvullen maar niet laten controleren door dat bedrijf. Alleen maar zitten prutsen aan de afstandbediening. U hebt het huis een aantal maanden geleden gekocht. Wie zegt dat u hem zelf niet stuk gemaakt heeft.

panter22
door panter22 May 11, 2019 om 12:36
6599 Antwoorden / Vragen

De verkoper gaat nu echt niet zeggen dat de airco helemaal stuk was. Misschien wist hij het niet eens. Had je direct na aankoop de airco laten bijvullen en als toen bleek dat hij stuk was, dan had je een punt gehad. Je hebt als koper ook een onderzoeksplicht.

panter22
door panter22 May 11, 2019 om 15:47
6599 Antwoorden / Vragen

De verkoper had daardoor expliciet moeten vermelden dat de airco in zijn geheel niet functioneerde, daardoor zijn aanvullende afspraken niet nodig. 
Nee, want dan koop je een huis met een kapotte airco.Dan heb je helemaal niets meer te willen.

gerbera
door gerbera May 11, 2019 om 16:54
7364 Antwoorden / 14 Vragen

Dit staat er de airco mag niet aangezet worden, moet bijgevuld worden.
Dit geeft voldoende aanleiding om het tot een verborgen gebrek te rekenen. De Ts heeft niet kunnen controleren of de airco funktioneerde en heeft de verkoper het mogelijk (bewust) verzwegen.

panter22
door panter22 May 11, 2019 om 18:34
6599 Antwoorden / Vragen

Dan had ts die airco zo niet moeten accepteren.

Iv
door Ivo W May 11, 2019 om 23:39
729 Antwoorden / Vragen

@Gerbera: het feit dat de verkoper heeft gemeld dat wegens een tekortkoming (=gebrek) aan de airco deze niet gebruikt kan worden. 

Hoe kan het feit dat de verkoper een tekortkoming gemeld heeft nu betekenen dat we het hier over een verborgen gebrek hebben? 

Dat er meer werk nodig is om het gebrek te herstellen dan wat volgens de opgave van de ondeskundige verkoper nodig zou zijn, doet daar niets aan af. De koper heeft een woning gekocht met kapotte airco. Niets verborgen aan.

Wanneer de airco voor de koper zo belangrijk is, had koper voor aankoop twee keuzes:
- Extern onderzoek laten doen naar de herstelkosten van de defecte airco en vervolgens in het bod rekening houden met die herstelkosten 
- In het koopcontract een clausule opnemen dat wanneer de herstelkosten maar dan X euro zouden bedragen, het meerdere voor rekening van de verkoper komt. 

Beiden zijn niet gedaan. Koper heeft dus gewoon pech nu de herstelkosten hem tegenvallen.

heremietkreeft
door heremietkreeft - May 11, 2019 om 09:36
16845 Antwoorden / 202 Vragen
1

Ook mijn mening in iets andere woorden: eerst uw citaat 'Bij bezichtiging is vermeld dat de airco niet aan mag omdat het koelvloeistof moet worden bijgevuld'.

Het was dus verstandig geweest om op dat moment te stellen dat u voor ook het overnemen van de airco eerst wilde zien dat de airco wel werkte en dus door of namens de vorige bewoner was bijgevuld. Maar helaas, u heeft kennelijk onterecht maar niet onlogissh aangenomen dat het een klein probleempunt was.
Of u wel of niet de airco in kwestie kunt bijvullen is afhankelijk van de gebruiksaanwijzing van dat apparaat en als daarin ook een aanwijzing voor zelf bijvullen staat kan en mag dat op zich geen enkel probleem zijn. Dus rest mij ook de al door @COSTNIX gegeven verwijzing. 
U kunt ook nog advies vragen bij https://www.eigenhuis.nl/#/


marita5
door marita5 - May 11, 2019 om 10:13
11511 Antwoorden / 15 Vragen
1

Hallo Happyfaceman , 

Lees ook hier , er is gratis een voorbeeldbrief te downloaden . 
In de link van @costnix , doet gebruikersnaam geen eer aan ;-))  betaald u voor een voorbeeldbrief € 24 ,50  duur grapje .

https://www.juridischloket.nl/wonen-en-buren/koopwoning/verborgen-gebreken/#

ro
door ron503 - May 11, 2019 om 12:42
1229 Antwoorden / 0 Vragen
0

U wist voor de overdracht wel dat de airco het niet deed en opnieuw gevuld diende te worden in zekere zin klopte de melding van de verkopers wel omdat een vakman geen airco af gaat vullen als dat niet noodzakelijk is. Na bijvullen volgt een test om de werking te controleren en als de airco niet inschakeld gaat een vakman op zoek naar de oorzaak. Als het een split unit systeem betreft dan kan de airco ook handmatig bediend worden en als de airco dan wel werkt is de afstandsbediening defect of dient opnieuw ingesteld te worden om met de unit te communiceren.

newmikey
door newmikey - May 11, 2019 om 12:47
830 Antwoorden / 0 Vragen
1

Nog afgezien van de vraag waarom je bij een huis van meerdere tonnen waarde nu kosten en ergernis gaat krijgen over een dingetje van een paar duizend euro is op de link van costnix over verborgen gebreken ook duidelijk te lezen dat dit niet zo'n verborgen gebrek is.

"is een vereiste voor aansprakelijkheid van verkoper dat het gebrek zodanig ernstig is dat het normaal kunnen gebruiken van de woning wordt verhinderd. Echter kan in sommige gevallen verkoper óók aansprakelijk zijn voor minder ernstige gebreken. Dat is met name het geval als verkoper bepaalde kwaliteiten van het geleverde heeft toegezegd of zijn mededelingsplicht heeft geschonden (verkoper was op de hoogte van het gebrek, maar heeft daarover gezwegen ) of erger, als hij het gebrek heeft verdoezeld ( voorbeelden: voor verkoop overschilderen rotte kozijnen, het plaatsen van een kastenwand voor een beschimmelde muur )."

U kunt de woning volkomen normaal gebruiken. Een airco is één van die vervangingen/reparaties waar je bij aankoop van een huis altijd wat reserve voor moet aanhouden, net als een CV ketel of ingebouwde keukenapparatuur.

Doe u zelf een plezier en laat het schieten - een geschil zal in alle gevallen meer kosten dan dat het opbrengt.


Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Silliejeanie
Silliejeanie - Apr 24, 2024 om 17:03
Geldzaken & recht
Zorgplicht online casino's

Zorgplicht online casino's

nu gaat de overheid je helpen omdat we in Nederland wonen. Prijs jezelf gelukkig, je woont in NL, je hebt de jackpot alsnog gewonnen. Dit klopt gedeeltelijk. Casino's die de zorgplicht schenden lopen het gevaar dat hun vergunning wordt ingetrokken en krijgen hoge boetes opgelegd. Deze boetes gaan(deels) de schatkist in en/of worden ingezet voor de verslavingsinstellingen waar de speler zich aan k ... Lees meer

Peteri
Peteri - Apr 24, 2024 om 11:24
Geldzaken & recht

Overschrijvingsfomulier fraude

Ik help iemand van 85 met administratieve dingen. In Dec 2023 heeft hij overschrijvingsform abn gestuurd voor anwb lidmaatschap van €17. In feb 2024 kreeg hij aanmaning en bleek het niet afgeschreven. Dus maakte hij nog een aan, die werd betaald. Nu is er met het 1. Formulier in maart € 497 afgeschreven naar rekening in België, met zelfde naam erbij als hij heet. Blijkbaar is formulier bij po ... Lees meer

Le
Leny van der Plas - Apr 19, 2024 om 19:46
Geldzaken & recht

Klarna, aanmaning niet besteld artikel

Op 6 februari krijg ik een pakket toegestuurd (door de brievenbus) enkel met mijn naam en adres zonder kenmerk door wie het is verstuurd. In het pakket zit een trainingsbroek zonder verzendbrief o.i.d. ik kon het dus ook niet terugsturen aangezien verzender niet bekend was.

Op 3 april krijg ik een brief toegestuurd van Klarna met de kosten van de broek met  aanmaningskosten.
Direc ... Lees meer