Ma
door Maria Post May 12, 2023 om 14:05
Geldzaken & recht

Als je werkt als freelancer, heb je dan recht op vakantiegeld. Zo ja, welk %?

Ik heb nog nooit vakantiegeld gekregen over mijn freelance salaris. Vraag me af of dit correct is.

2406 10 Rapporteer
ju
door juliomariner - May 12, 2023 om 14:08
1120 Antwoorden / 2 Vragen
5

Aangezien u als freelancer niet in loondienst krijgt u geen vakantiegeld.
geen vakantiegeld   klik op de link dan ziet u het.
Ik wil niet lullig doen maar hebt u zich wel goed ingelezen welke gevolgen het freelancer zijn heeft? Dus ook verzekering en belasting technisch?
Als u even had gegoogled had u de vraag niet hoeven te stellen.

vd
door vdlieuw - May 12, 2023 om 14:33
178 Antwoorden / 4 Vragen
3

Met alle respect maar ditxis nogal hypocriet
U bent zelfstandig ondernemer als freelancer. U bepaalt zelf uw werktijden, inkomen  btw berekening en afdracht, sociale lasten enz.
Zo vepaaktvu ook zelf of u al of niet vrihe dagen / vakantiedahen opneemt.
In principe dus is niet werken, geen  inkomen
 Wie anders dan u zelf, als zelfstandig ondernemer, zou uw vakantiegeld dan moeten ophoesten ? Zoals in eerder commentaar, verdiep u eens goed in uw rechten en plichten. e
 n
?

marita5
door marita5 - May 12, 2023 om 14:36
11209 Antwoorden / 15 Vragen
2

Hallo Maria Post , 

Wat zijn de nadelen van freelance werk ?

Zelf je uren bepalen, lekker cashen en zelf bepalen voor welke opdrachtgever je werkt – het klinkt allemaal ideaal. Maar bij freelance werk komen ook heel wat nadelen kijken, wij leggen je uit wat de nadelen zijn van freelance werk!
 

  1. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor de belasting, denk hierbij aan inkomstenbelasting maar ook aan de zorgverzekeringswet. Dus van die heerlijke bedragen die je voorbij ziet komen bij opdrachten, blijft niet alles over. 
  2. Het aanleveren van de belasting is best ingewikkeld en als je het niet op tijd aanlevert, krijg je een boete. Daarom is het bijhouden van je administratie super belangrijk, en hier is niet iedereen even goed in. 
  3. Je moet zelf je verzekeringen afsluiten. Als je per ongeluk iets kapot maakt tijdens je werk, moet je een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Maar ook als je ziek wordt en niet kan werken, is het belangrijk dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt die je salaris doorbetaald. Al deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar schelen je een hoop onkosten als er iets gebeurd. 
  4. Je bouwt geen vakantie-uren op en krijgt geen vakantiegeld. Als je in loondienst werkt ontvang je geld om je vakantie te boeken óf krijg je betaald tijdens je vakantie. Als freelancer moet je dit helaas allemaal zelf dokken. 
  5. Je pensioen, het is nog ontzettend ver weg maar het is wel belangrijk om dit op te bouwen. Als freelancer ben je eigen werkgever en moet je voor je eigen pensioen zorgen, in loondienst wordt dit betaald door jouw werkgever. 
Bron : Jamwerkt.nl

pe
door pebk May 12, 2023 om 15:22
541 Antwoorden / 0 Vragen

De dikgedrukte regel klopt eigenlijk niet. Als werknemer 'spaar' je het geld bij je werkgever en (niet of) krijg je betaald tijdens de vakantiedagen.

ro
door ronny530 - May 12, 2023 om 14:53
2407 Antwoorden / 41 Vragen
2

Zo triest dat u de vraag hier stelt want u weet blijkbaar niet eens wat het woord freelancer inhoud. Googel het woord freelancer eens en ook de KVK want een freelancer dient bij de Kvk ingeschreven te staan als zijnde zzpér. Als u zzpér ook niet begrijpt dat betekent Zelfstandige Zonder Personeel.

pe
door pebk - May 12, 2023 om 15:19
541 Antwoorden / 0 Vragen
2

Vakantiegeld is niets anders dan een reservering die de werkgever inhoudt op het salaris en een keer per jaar alsnog uitbetaalt. Als freelancer krijgt u geen salaris van een opdrachgever, maar wordt uw bedrijf betaald op basis van de inhoud van het contract (al dan niet per uur). Het hele principe van vakantiegeld is in mijn ogen achterhaald, maar voor sommige mensen is het een uitkomst dat er een groter bedrag uitgekeerd wordt zodat men op vakantie kan gaan.

Uw werkgever (uzelf, dus) keert betaalt een salaris aan uw werknemer (u, inderdaad). U bent vrij om daar een deel van in te houden en dat uit te betalen aan uzelf in de maand mei. U houdt dan maandelijks zo'n 8% in en betaalt dat weer uit in mei. Omslachtig is het wel. Vergeet overigens niet dat het wel als inkomsten telt bij uw belastingopgave.

Als ZZP'er moet u touwens ook zelf uw verzekeringen, belastingen en pensioen regelen en eigenlijk deze vraag stellen op higherlevel. Dit is een consumentenplatform.

rj
door rjw - May 12, 2023 om 22:18
2959 Antwoorden / 5 Vragen
0

Je bent je eigen werkgever. Niets houdt je tegen om maandelijks 8% te reserveren van het bedrag dat je je zelf uitbetaalt en dat in mei als vakantiegeld op te nemen.

1paul
door 1paul - May 13, 2023 om 07:39
2729 Antwoorden / 0 Vragen
0
Iv
door Ivo W - May 13, 2023 om 07:59
591 Antwoorden / Vragen
0

Als u als freelancer deze vraag zelf niet weet te beantwoorden, dan vermoed ik dat het hoog tijd is om eens met een belastingadviseur en accountant te gaan praten. 
Want ik vrees dat u maar weinig begrijpt van wat het inhoudt om uw eigen bedrijf te runnen.

Als eigen baas hoeft u wettelijk gezien geen vakantiegeld te reserveren en aan uzelf uit te betalen. Maar het mag wel natuurlijk. 
Uw opdrachtgevers zijn u uiteraard niets extra's verschuldigd bovenop de tarieven uit de overeenkomst die u met uw opdrachtgevers heeft gesloten. U weet zelf beter dan ons wat er in die overeenkomsten staat over de tarieven.

in
door inno1 - May 13, 2023 om 10:29
86 Antwoorden / Vragen
0

Ja, dat is correct. Als u zichzelf geen vakantiegeld heeft toegekend dan krijgt u het ook niet. Ik ben zelf zo'n 30 jaar ondernemer en als iemand mij vraagt of ik vakantiedagen heb zeg ik altijd: "Even aan de baas vragen".

Thijs12
door Thijs12 - May 13, 2023 om 13:36
429 Antwoorden / Vragen
0

Ja in overleg met je echtgenoot of partner.
Minstens 25 %

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Li
Liesmal9 - Jun 5, 2023 om 23:06
Huishouden & energie

Informatie over een elektrische doorstroomboiler.

Wie heeft er wat informatie over het kopen en plaatsen van een elektrische doorstroomboiler om te gebruiken in de douche voor een persoon.
Er is veel tegenstrijdige informatie, wel of geen krachtstroom, te weinig druk, waar kopen of bestellen.
Ook het plaatsen hiervan, er zijn ( nog) niet veel monteurs die dit kunnen.
Wie o wie kan mij informeren, vast bedankt en groet. Lees meer

Ba
Bart Dekkers - Jun 5, 2023 om 16:59
Auto & vervoer

VanMoof betrouwbaarheid

Mijn VanMoof S3 al voor de vierde keer een error 17 en error 2. Gerepareerd door een nieuwe batterij er in te zetten maar error komt blijkbaar steeds terug. Laatste keer een maand moeten wachten en nu moet ik 2 maanden wachten voordat ik fiets kan brengen. Servicecenter was kort konden er niets aan doen moest fiets maar laten repareren. Dit is toch niet hoe je met je klanten om gaat zeker als je f ... Lees meer

atlas1302
atlas1302 - Jun 5, 2023 om 10:34
Geldzaken & recht

Pensioenvoldoen

Wat lees ik nu, Door een fout in de pensioenwetgeving mochten pensioenfondsen niet indexeren in de periode van 2008 tot en met 2021!

Op pensioenvoldoen.nl kan je inschrijven om je verlies weer in te halen, of zit daar toch weer een addertje onder het gras en waarom komen pensioenvondsen daar niet zelf mee? Foutje in de wetgeving, maar het gaat hier nu toch om flinke bedragen wat de staa ... Lees meer