AOW gat
Ik heb een AOW gat van 50% vanwege verblijf in buitenland. IKben nu geremigreerd, terug in Nederland. Ik heb zelf gespaard voor de komende jaren tot het spaargeld op is en dan kan ik een aanvullende uitkering aanvragen. Ik vraag me af of er een regeling is waarmee mijn spaargeld minder belast wordt, rekening houdende met het grote AOW gat.
U had destijds, voor de emigratie, dit moeten uitzoeken. Dan had u een (AOW) verzekering kunnen afsluiten.
Een meevaller is dat u, zodra u AOW ontvangt, minder belasting gaat betalen.
Nog een aanvulling: https://www.nederlandwereldwijd.nl/aow-buiten-nederland/vrijwillig-verzekeren
Ik denk dat u het beste zo snel mogelijk, bijv. aankomende week, contact moet opnemen met de SVB (Sociale VerzekeringsBank) en daar advies vragen
https://www.svb.nl/nl/algemeen/contact/bepaal-uw-vestiging
Er is wel degelijk een soort regeling die inhoudt dat u hetgeen u gespaard heeft zolang u nog geen AOW ontvangtv kunt investeren / omzetten naar een lijrente polis en zie dan o.a. deze info: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/lijfrente/ In ieder geval is hetgeen u daarin inversteert een aftrekpost om reden dat u later over hetgeen alsdan wordt uitgekeerd wel belastingplichtig bent. Mijn advies aan u is: neem contact op met een pensioenadviseur bijv. van uw bank of verzekeraar.
Ik vrees wel dat dit een kostbare aangelegenheid wordt.
@Sira, mogelijk juist niet! Het zelf gespaarde op de bank dient als vermogen te worden aangegeven en bij opname later, na bereiken van de AOW leeftijd zal dat door die periodieke opnamen verminderen. Hoewel er een maximum is aan hetgeen als fiscale aftrekpst geldt kan het dus aantrekkelijk zijn om het gespaarde in te zetten voor lijfrente (misschien zelfs ook een risicoverzekering) en is het een pensioen/belastingadviseur die dan meer precies kan uitleggen. Hoe dan ook, zo er gespaard is en dat op de bank staat zal dat blijven betekenen dat er sprake is van vermogen, weliswaar als al gezegd, dat zal dan wel verminderen maar mogelijk zal 'die pot'op gegeven moment ook leeg zijn. Mede gebaseerd op het gegeven dat ook ik zelf een jaar of 10 in het buitenland heb gewoond resp. ook om andere redenen een pensioengat ontstond kan het omzetten in een lijfrente polis in ieder geval winst opleveren naarmate men ouder wordt. Terzijde, bij een dergelijke polis kan vaak ook onverwacht verlies, bijv. door ziekte, aan inkomen voor het bereiken van de AOW leeftijd worden meeverzekerd waardoor de opbouw wel doorgaat. (Het AOW gat is via een procedure gedicht om redenen van ook vermeende blijvende belastingplicht in Nederland omdat ik altijd wel in Nederland werkzaam bleef als zelfstandige. Kwestie van uitleg etc. inzake belastingverdrag. Ingewikkeld edoch succesvol).
Samengevat: hoe dan ook zinvol dat vraagsteller in overleg gat met een pensioen/belastingadviseur bijv. van zijn bankinstelling.
Ik bedoel met kostbare aangelegenheid, dat hoe later je in je leven iets gaat verzekeren, hoe kostbaarder het wordt.
Als ik op 50-jarige leeftijd een levensverzekering ga afsluiten, is dat duurder dan met 30 jaar.
Een verzekering om het AOW-gat tegen te gaan, zal dus ook duurder zijn naarmate je de AOW-leeftijd nadert. We weten de leeftijd van vraagsteller niet, maar ik schat dat hij toch minimaal 50 jaar is en er moet ook geld achter de hand blijven, omdat je niet al je spaargeld in een verzekering wilt steken.
Hou er rekening mee dat een lijfrente of pensioenregeling een spaarpotje is dat je zelf opbouwt en op het moment dat het aangesproken wordt magisch verandert in een inkomenspotje... hetgeen betekent dat meer dan 20+% van dat spaargeld belast wordt. Dus een vijfde van je spaargeld slokt de overheid op.
Je kunt het wel belastingvrij opbouwen, maar de vraag is of dat opweegt tegen die 20+% belastingheffing over je spaargeld aangezien je op latere leeftijd begint met de opbouw .
@PRIKKER: het investeren in een lifrente polis heeft het belastingvoordeel dat dat binnen een bepaalde grens per jaar als aftrekpost geldt. BIndien het niet wordt omgezet bij bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zal het dan bestaande bedrag gelden als vermogen. Wordt het omgezet in een lijrente niet doch geld de aandelijkse uitkering wel als inkomen op basis van het alsdan geldende tarief.
Hoe ddan ook bijft het (ook mijn) advies: raadpleeg een pensioen/belastingdeskundige.
@HEREMIETKREEFT : Bedankt voor het bevestigen van mijn post, ook al laat je de angel in het verhaal achterwege.
Het gespaarde bedrag dient bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd worden omgezet in een inkomens(-regeling) die standaard 20+% belast wordt.
"Ik heb zelf gespaard voor de komende jaren tot het spaargeld op is en dan kan ik een aanvullende uitkering aanvragen"
Is dat gespaarde geld bruto zoals een lijfrente of iets dergelijks of is dat gewoon netto gespaard geld.
Als dat netto spaargeld is denk dan eens aan een deposito . U kunt waarschijnlijk zelf uitrekenen hoeveel U hoe lang kunt missen.
Vergeet ook niet uit te zoeken of U in aanmerking komt voor diverse toeslagen zoals huur en of zorg toeslag.
Als uw bruto jaar inkomen onder een bepaalde grens ligt dan krijgt U mogelijk ook een sociale huurverlaging naar E 575,-
Is dat spaargeld een bruto polis reken dan uit (of laat uitrekeken) op welke manier U de minste toeslagen laat liggen.
Laat ook iemand die uw leefsituatie goed kent nagaan of U mogelijk voor nog meer toeslagen in aanmerking komt.
U mist met een percentage van 50% wat betreft AOW een opbouw tijdens 25 jaren.
Hebt u in het land dat u nu verlaat geen pensioen of andere ouderdomsvoorziening opgebouwd in al die jaren?
Ik had hetzelfde probleem. Tot 2010 in totaal 18 jaar in het buitenland gewoond (waar ik het plaatselijke AOW heb afgekocht bij vertrek) en dus 36% korting later dit jaar als ik de 67 bereik.
Ik heb vooral de afgelopen 10 jaar heftig gestort in een pensioenspaarrekening waarbij ik de extra pensioenruimte jaarlijks heb berekend om dit van mijn bruto inkomen te kunnen doen tegen ca. 50% aftrek IB. Na mijn pensioendatum kan ik het gespaarde omzetten in een periodieke uitkering over (naar eigen keuze) 10 jaar waarbij ik een lager belastingtarief afdraag over het gespaarde (ca32%) - mijn rendement is dus ruwweg 18%. De kosten van zo'n rekening blijven beperkt to een eenmalig bedrag bij opening en een eenmalig bedrag bij omzetten in een periodieke uitkering - beide < €100
Ik heb berekend dat dit exact de aanvulling is die mijn AOW gat dicht. Dat lost niet het probleem op dat ik over 10 jaar alsnog een stuk minder krijg maar ik heb ook wel wat opgebouwd bij bedrijfs(tak) pensioenfondsen in de afgelopen 30 jaar en ik verwacht na mijn 77ste ook een stuk minder nodig te hebben.
Het beste ga je hiervoor naar een fiscalist. Als het gaat om minder belasting te betalen over je spaargeld gaat het niet om een paar tienduizenden euro's. Daarvoor wil je toch niet afgaan op de meningen van leken op een internetforum?
Een (klein?) AOW gat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Hier in mijn directe ongeving woont ook een AOW-er met een AOW gat en een klein pensioentje in een sociale huurwoning. Door die nieuwe wetgeving voor wat betreft lage inkomens voor sociale huurders is zijn huur van E 775,- terug gezet naar E 575,- met relafief hoge huur en zorg toeslagen. Hetgeen dat dus tot gevolg heeft dat per saldo gerekend als het ware zijn AOW gat hierdoor vrijwel volledig is verdwenen. Dus als die man indertijd wel zelf had gespaard om dat gat te dichten dan had hij nu exact het zelfde bedrag netto overgehouden. Zijnde een volledige AOW maar geen sociale huurverlaging van E 200,- per maand en lagere huur en zorg toeslag.
Helaas u heeft nergens recht op, dit had u zeker moeten regelen bij imigratie naar het buitenland. Ik weet niet wanneer uw AOW ingaat, maar dat houdt in als samenwonend dat u 50% krijgt en aftrek van 2% elk wonend jaar in het buitenland.
Welcome back.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Meer dan 10 euro statiegeld
Beste Kassa,
In de JUMBO hangt sinds kort bij de flessen automaat een briefje waarop staat dat indien je meer dan 10 euro aan statiegeld inlevert je dit niet apart mag laten uitbetalen maar moet verrekenen met boodschappen doen.
Laatst sotnden mijn kinderen met gespaarde statiegeld bonnetjes, en werd de uitbetaling geweigd, omdat het totaal bedrag 20 euro was en zij geen aankoop in
...
Lees meer
Drift trike
Geachte heer/mevrouw,
Mijn zoon wil van zijn spaargeld een drift trike kopen, alleen ben ik niet bekend met de wetgeving omtrend deze elektrische voertuigen.
Ook het zoeken op de pagina van de rijksoverheid en RDW heeft mij niet verder geholpen. Waar kan ik teruglezen welke voertuigen toegestaan zijn op de weg of stoep? Op de pagina van de rijksoverheid staat wel een overzicht van
...
Lees meer
Heb een 10 maanden oude koelkast Lekt enorm water,blijkt niet nieuw te zijn,al G
Koop nieuwe koelkast bij een witgoedfirma, na 10 maanden kom ik terug van een weekje vakantie en het water stroomt uit mijn koelkast. De lade eronder staat al open gebarsten. Dan moet ik meer dan een maand wachten op een AEG expert. Die zegt dit is niet meer te repareren deze koelkast is niet nieuw en is al eens gerepareerd. Krijg wel een nieuwe koelkast,maar de schade willen ze niets van wete ... Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer