Belasting over recreatiewoning zonder hoofdverblijf
Zie deze info:belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/overdrachtsbelasting/tarieven_overdrachtsbelasting/laag-tarief
en m.b.t hypotkeek mogelijkheden kunt zich m.i. toch het best wenden tot uw bankrelatieof een makelaar.
Het enige dat ik weet, is dat u zich goed moet laten voorlichten over het aangaan van een hypotheek voor een recreatiewoning.
Enige jaren geleden heeft een kennis van mij een recreatiewoning gekocht met de bedoeling daar permanent te wonen en dat was ook toegestaan.
Nu gaat de eigenaar van het park alle recreatiewoningen afbreken en er komen allemaal standaard huisjes voor de verhuur voor terug (iedereen), maar ook mijn kennis moet uiterlijk dit jaar weg. Hij heeft destijds ook een hypotheek genomen, maar al zijn geld is straks weg. De recreatiewoning zal worden afgebroken, dus hij kan het niet meer doorverkopen en hij moet straks een hypotheek afbetalen van geld dat hij niet heeft, daarom staat hij nu ingeschreven voor een huurwoning in de gemeente.
Bij een hypotheek geef je je eigendom in onderpand, waar is het eigendom dan gebleven?
Het eigendom gaat dit jaar vernietigd worden. Nog een aanvulling: bij de aankoop heeft hij het grootste bedrag zelf betaald en deels een hypotheek afgesloten.
Dus een bank accepteert bij een hypotheek een onderpand dat zomaar vernietigd kan worden en de klant zit met een hypotheek zonder onderpand die hij per direct af moet lossen? Ergens kan ik mij niet voorstellen dat dit het hele verhaal is. Hoe kan iemand jouw eigendom afbreken, was het dan wel jouw eigendom?
Jouw kennis heeft een recreatiewoning op een park gekocht. Dan is de grond van de parkeigenaar en heb rechten zoals in het service/huur contract staat met de eigenaar.
Ik zou dat nooit kopen. Ik heb zelf een recreatiewoning op eigen grond. Heb je wel gemeentelijke en provinciale belastingen, maar ze kunnen je er niet afgooien.
Op zo'n woning is maar moeilijk een hypotheek te krijgen. Mensen met een huis op erfpacht kunnen dat vaak wel, omdat het voor lange tijd afgekocht kan worden.
Zowel de bank als hij hebben dit destijds helemaal niet kunnen voorzien. Zoals zoveel mensen niet in Nederland die hun recreatiewoning moeten verlaten.
Ik weet het niet exact, maar hij woont er ca. een jaar of 10 à 12. Vanwege een scheiding is hij daar gekomen. Sinds een aantal jaren staat hij zelfs bij de gemeente ingeschreven.
Hij mag z'n huis meenemen als hij dat wil, maar waar laat je het.
Maar voor de rest heb ik geen flauw idee hoe hij dat destijds met de hypotheek heeft geregeld. Ik heb mij ook nooit hoeven verdiepen in dergelijke zaken, want ik heb een eigen huis met eigen grond.
Eén ding is zeker, hij moet daar weg. Hij is zelfs al naar een advocaat geweest om informatie in te winnen, maar hij blijkt geen poot te hebben om op te staan.
Klopt, heb hetzelfde meegemaakt maar dan zonder hypotheek voor de caravan. Het was meenemen, of je liet het staan.. en dan werdt het tot aan de grond geplunderd door de gemeentelijke daklozen. Fijn allemaal om zoiets mee te mogen maken in het zo lieve landje Holland, maar zo werkt het gewoon.
Een hypotheek krijg je nooit voor een caravan als het jaarlijkse erfpacht is, zelfs een contract telt niet mee voor een hypotheek, het is en blijft roerend goed.
Dus wat @sira zegt, je hebt geen poot om op te staan. Het is slikken!
Ok, dus je hebt jouw eigendom op andermans grond staan en geen langdurige overeenkomst met de eigenaar van de grond. Als je werkelijk zo dom bent geweest heb je ook weinig reden tot klagen. Blijf ik het moeilijk voorstelbaar vinden dan een bank daarin mee zou gaan maar het zij zo.
@Henkdezevende
Ik heb echt geen idee hoe alles destijds gegaan is, ook niet met de bank. Het enige dat ik weet, is hetgeen ik hierboven heb omschreven.
Er is door de jaren wel door mij heengegaan dat mij die hypotheek voor een recreatiewoning niet verstandig leek.
Even voor de duidelijkheid: De landelijke Recron regels voor elke recreatieondernemer / gesteund door ANWB en Consumentenbond - bestaan al decennia. Zie op recron.nl. Elke recreant van een vaste plaats tekent zelf voor de huur van de grond voor één jaar, met stilzwijgende verlenging. Als de ondernemer wil 'herstructureren', dan moet hij dat een jaar van tevoren aankondigen (artikel 12 en verder) en mag hij daarna letterlijk tot ontuirming van de plaats overgaan. Blijkbaar leest niet iedereen zijn eigen contract, want de regels zijn volstrekt duidelijk: Je hebt nooit meer zekerheid dan maximaal een jaar, hoelang je er ook woont en hoe duur je 'kampeermiddel' ook is. In programma's over 'asociale' recreatie ondernemers wordt de eigen verantwoordelijkheid van de recreant op dit punt ook nooit benoemd.
Maar wie bouwt er op die voorwaarden nou een huis op die grond, wat hij, als de eigenaar het in z'n bol krijgt, zo mag afbreken? Dat zijn voorwaarden voor een caravan die je naar een andere plek kan slepen.
@Inno1
Klopt. Mijn kennis heeft overigens in 2021 of 2022 al te horen gekregen dat hij weg moet.
@ Henkdezevende
Het betreft hier een volwaardig huis met 2 slaapkamers, maar wel van red ceder, maar het is niet zonder meer te verplaatsen.
Geen idee wat het aankoopbedrag was.
Ik woon sinds 1991 in deze gemeente en toen lag de aankoopprijs ongeveer tussen de ƒ 30.000,- en ƒ 80.000,-. Na de komst van de euro werd er het cijfer 1 voor gezet.
Een briefadres aanvragen is niet zo simpel. De bedoeling van een briefadres is als je ergens tijdelijk verblijft waar je niet ingeschreven kan staan. En dan is te denken aan een verblijf in een verzorgingstehuis of gevangenis. Iedereen moet ingeschreven staan op het adres waar iemand woont. Een recreatiewoning is niet bedoeld voor langdurige bewoning.
Zelf heb ik in de situatie gezeten dat door tijdelijke bewoning elders (3 maanden) alle toeslagen stopgezet zijn, de leerplichtambtenaar op de school van mijn kinderen stond en de belastingdienst mij uitgeschreven had. Ondanks een postadres waren wij onvindbaar. Het oplossen hiervan heeft 1,5 jaar geduurd.
Ik zou het even net andersom doen, koop nu een appartement zodat je max. profiteert van fiscale voordelen, en tik daarna een recreatiewoning op de kop..die hoeft niet eens zo duur te zijn. Zou dan natuurlijk niet in de randstad blijven, er zijn plekken genoeg te vinden waar nog veel mogelijk is. Of kom anders lekker naar CaboVerde, dan ben je ook van dat vervelende gedoe met de belasting af. Is maar een idee hoor..!
Bezint voor dat u eraan begint !
De overheid ziet dit inderdaad als vermogen en heeft zelfs de belastingen daarover (Box 3) fors verhoogd !
Ook als u niet verhuurt betaalt u zo heel veel belasting over die 2e woning.
Tel daarbij op de vaste kosten en het wordt een heel erg prijzig verhaal...
In 9 van de 10 gevallen is het onder de streep een hele dure grap en eentje waar heel veel mensen spijt van hebben dat ze eraan begonnen zijn....
geen, of je nu contant geld opgeeft of de waarde van deze woning waarde is waarde en dus zul je hierover belasting moeten betalen!!
draai het om zou ik zeggen, koop eerst dat appartement en verfraai/verbouw deze en kijk daarna pas wat je over hebt voor recreatie!!
briefadres is trouwens je hoofdadres en NIET een vakantie woning!!
Als je bij de gemeente je adres doorgeeft van je hoofdverblijf dan wordt door de belastingdienst de WOZ-waarde als basis gebruikt.
Als de woning een eigen adres heeft zal dat geen probleem zijn.
Het vermogen dat op de bank staat op een spaarrekening wordt laag belast bij het vermogen in box 3.
Anders wordt het als bij de recreatiewoning het niet toegestaan is om permanent te wonen.
Je loopt dan kans dat je uitgeschreven wordt bij de gemeente omdat je geen officieel hoofdverblijf meer hebt.
Je hebt dan geen hoofdverblijf meer en wordt de recreatiewoning als vermogen gezien in de hogere belasting bij box 3.
Inschrijven bij je zoon als briefadres weet ik niet of mogelijk is.
Inschrijven op een normale manier kan nadelig zijn voor bijvoorbeeld de toeslagen van je zoon.
Jouw inkomen komt dan bij het inkomen op dat adres..... nadelig dus voor de toeslagen.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Moet je echt voor elke scheet die je online laat een review schrijven?
De capaciteiten van de pizzaboer, het contact met de klantenservice, een online opleiding, zakje kattenbakvulling, boek, tafeltje voor 2 geboekt.
Ik noem het al review-terreur! Het is al net zo irritant als verkopers aan de telefoon.
Moet je nou echt voor elke scheet die je online laat een review schrijven of je mening geven? Denk ik dan...
Mijn vraag hier: b
...
Lees meer
Kassa is talkshow?
De eerste Kassa uitzending op 7/9 leek wel een talkshow!
Veel te lange onderwerpen die Kassa onwaardig zijn! Daar hebben wij toch Radar voor?
Ga alsjeblieft terug naar de oorsprong; testen en andere echte Kassa items.
Anders hebben wij het wel gehad.
Met vriendelijke groet.
Lees meer
Afspraakkosten bij tandarts
Als ik een afspraak bij de tandarts, voor bij voorbeeld stukje van een tand afgebroken, dan brengt de tandarts naast herstel van de tand, ook kosten in rekening voor het maken van de afspraak. De kosten die in rekening worden gebracht zijn meer dan 25 euro, voor de behandeling C003. Volgens mij is een afspraak maken een handeling en geen behandeling.
Volgens mijn tandarts is dat normaal.
...
Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer